Thursday, June 02, 2005

Kraambezoek

Ashley is geboren. Dochter van Pancy en Ali. 7 pond en 8 ons schoon aan de haak! En dat terwijl de dokter maar steeds volhield dat het een klein meisje van amper 5 pond zou worden. Ze is een prachtig kindje met een enorme bos zwart haar en kleine bolle wangetjes!
Vanmorgen heb ik haar opgezocht in het Canossa Hospital. Ashley is met een keizersnede geboren en ik had dus verwacht dat Pancy nog in bed zou liggen. Maar nee hoor, ze kwam mij al tegemoet lopen met een brede lach op haar gezicht.
Alles was goed gegaan en ze had geen pijn. En zaterdag mag ze samen met haar dochter naar huis.

Ik heb nu van dichtbij eens meegemaakt hoe zo'n chinese zwangerschap nu gaat. Totaal anders als een zwangerschap in Nederland.
Als a.s.moeder krijg je de keus, wil je een gewone bevalling of een keizersnee. En het heeft niets van doen of het medisch noodzakelijk is. Ondenkbaar in NL.
Wil je weten wat voor geslacht het is, want echo's worden aan de lopende band gemaakt. Ook ondenkbaar in NL.
Pancy had dus gekozen voor een keizersnee. Hiervoor maak je een afspraak wanneer de baby dan wordt geboren. Doe je dat niet en komt de baby dan in de avond of weekend, dan betaal je bovenop de (hoge)kosten nog eens voor "urgent"toeslag van 35%!
De baby's die geboren worden in een Prive Clinic, worden dus allemaal in kantooruren geboren!

Volgende week ga ik met Pancy naar de tempel om te praten met een waarzegger. Hij gaat aan de hand van de geboortedag en tijd en het uiterlijk van de baby bekijken welke chinese naam er bij de baby hoort. I.v.m. geluk, lang leven, rijk worden enz.
Ik ben benieuwd.

1 comment:

Anonymous said...

Hoi Ans, wat een leuk verhaal weer over hoe in China omgegaan wordt met zwangerschap en bevallen, ik vind het erg leuk om zo op deze manier wat meer te weten te komen over China en ik ga dit zeker gebruiken in mijn lessen kraamverpleging!Verder van harte gefeliciteerd met die supersnelle dochter van jullie goed hoor!
Ik moet nog 4 weken werken en over 5 weken is het zover dan zie ik jullie weer! Laat me nog even weten via de site of per mail wat ik voor jullie kan meenemen!
Liefs en groeten van Arlene

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails