Friday, January 16, 2009

Chinees Nieuwjaar


Typische nieuwjaars maaltijd van een gewone familie. En ja, daar ligt een heerlijke varkenskop!

Het is bijna zover. En wel op 26 januari begint "Het jaar van de Os"! Een belangrijk gegeven want ik ben namelijk geboren in het jaar van de Os. En ik ben in goed gezelschap want zo is ook Barrack Obama een Os!

Maar goed, het Chinees Nieuwjaar is afhankelijk van de Chinese Kalender. Als ik het me goed herinner begint het Chinese Nieuwjaar op de tweede nieuwe maan na 21 december. En dit jaar valt dat dus op 26 januari.

Vorig jaar vertelde ik over de grootste menselijke migratie ter wereld tijdens Chinees Nieuwjaar en dit jaar leek het me leuk om het eens te hebben over het bijgeloof en de tradities van de Chinezen. Natuurlijk zijn er overal feesten, markten, parades en evenementen georganiseerd maar ik heb het over de tradities en het bijgeloof!
Want het mag duidelijk zijn dat Chinezen erg bijgelovig zijn en dat zij alles op alles zetten om zo veel mogelijk "geluk" te mogen ontvangen. Je kan niet zo maar beginnen aan het nieuwe jaar. Je moet er heel wat voor doen!

1. Tijdens Nieuwjaar is het ten strengste verboden om te vegen en te poetsen! Volgens de Chinezen veeg je alle "Good Luck" zomaar je huis uit!

2. Je moet je huis helemaal schoon gemaakt hebben voor het nieuwe jaar, zodat alle "Bad Luck" geen kans krijgt in het nieuwe jaar!

3. Zorg dat je tijdschriften/boeken/kranten in huis haalt voor het nieuwe jaar begint. In het Kantonees klinkt "boek" als "verlies"!

4. Koop geen nieuwe schoenen tijdens deze periode als je zeker wilt zijn van een gelukkig Nieuwjaar! In het Kantonees klinkt "schoen" als "zwaar"!

5. Betaal je schulden af voor het nieuwe jaar begint! De Chinezen geloven dat als je het jaar in het rood begint, je ook het jaar zo eindigt!

6. Vertel geen verhalen over geesten, doodgaan en dood! Hoogst ongepast om dit tijdens Chinees Nieuwjaar te doen!!

7. Tijdens het Chinees Nieuwjaar bruist het van de kleuren op straat en thuis. Alle kleuren brengen geluk maar de kleur ROOD is toch wel de ultieme geluksbrenger!

8. Koop veel zoetigheid tijdens het Nieuwjaar! Het is niet alleen lekker maar het brengt ook een "zoeter" jaar!

9. Zet je ramen zoveel mogelijk open tijdens het Nieuwjaar! Niet alleen goed voor de longen, maar het "goede geluk" kan makkelijker binnen komen!

10. Scherpe voorwerpen zijn zowiezo brengers van "bad luck". Ruim dus je scharen en messen op en ga vooral niet naar de kapper in deze periode omdat zij weleens het "goede geluk" kunnen afknippen!

Zo heb je de activiteiten die je VOOR het nieuwe jaar moet doen:
  • Vanaf de 23ste dag van de twaalfde maand bestaat je leven uit uitgebreid schoonmaken van je huis, koken, winkelen en cadeautjes kopen
  • Oudjaarsavond is voor de familie. Dus bij elkaar op visite, de laatste roddels uitwisselen, veel eten en wakker blijven om het nieuwe jaar in te luiden oftewel shou sui!
  • Om middernacht worden er dumplings gegeten. Dit is een eeuwenoude traditie omdat het chinese woord voor dumplings jiao zi lijkt op het traditionele chinese betekenis "het oude vervangen voor nieuw". De dumplings lijken ook op traditionele geldzakjes, dus een schaal vol van deze dumplings lijkt op bergen goud!
  • En natuurlijk het afsteken van vuurwerk en dan vooral het knal-vuurwerk. Het symboliseert het verjagen van demonen en de "kwade geesten".
En zo heb je activiteiten die je NA het Chinees Nieuwjaar moet doen: Het rode envelopje!
  • Dag 1, zeg maar Nieuwjaarsdag, tempel bezoeken en de goden verwelkomen van heaven and earth. En de ouderen geven kinderen het rode envelopje met geld, Liondancers overal!
  • Naar de tempel!
  • Dag 2, staat ook in het teken van tempel bezoek. Hier worden de gebeden naar de Goden gekoppeld aan de gebeden aan de voorouders. Ook gelooft men dat dit de verjaardag is van alle honden, dus extra vriendelijk zijn tegen deze viervoeters!
  • Dag 3 en 4, Schoonzonen tonen respect aan hun schoonouders! Dat wordt weer eten met elkaar!!
  • Dag 5, blijft iedereen thuis in zijn eigen huis want de God van Welvaart en Rijkdom wordt thuis verwacht. Het is dan ook "bad luck" om iemand te bezoeken en die dag niet thuis te zijn.
  • Dag 6 t/m 10, gaat iedereen bij familie en vrienden op bezoek en natuurlijk wordt er weer gegeten!
  • Dag 7, is een speciale dag voor de boeren. Ook gelooft men dat deze dag de verjaardag is van de mensheid. Speciaal op deze dag worden er noedels gegeten want dit symboliseert weer een lang leven.
  • Dag 10 t/m 12, iedereen is op bezoek gegaan bij familie en vrienden, dus nu is het tijd om de familie en vrienden uit te nodigen bij jou thuis voor een maaltijd!
  • Dag 13. Eindelijk is er een eind gekomen aan de weelderige maaltijden. Op dag 13 behoor je een simpele maaltijd te nuttigen.
  • Dag 14. Deze dag wordt benut om zich voor te bereiden op dag 15, het Lantern festival.
  • Dag 15. Het Lantern Festival. Het wordt 's avonds gevierd op de eerste avond van de eerste volle maan en tevens is dit het teken dat Chinees Nieuwjaar voorbij is. Iedereen steekt zijn lampionnetje aan, doet spelletjes en eet "sticky rice balls"
Kijk, dit is een feest van tradities en het hangt van bijgeloof aan elkaar. En voor het Westen valt dit niet te begrijpen dat je zolang bezig kunt zijn met "Oud en Nieuw". Want vooral in mainland China gaat alles dicht voor zo'n 3 weken. Maar als je dit zo leest zo ik persoonlijk helemaal brak zijn na 14 dagen feest vieren. En dan laat ik het reizen waarbij een Chinees gemiddeld 2 volle dagen in de bus zit maar even weg...Ik had dan nog 14 dagen nodig om bij te komen!

Dus...
Iemand nog zin om in China feest te komen vieren?

No comments:

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails