Friday, September 23, 2016

down the drain...


Zo langzamerhand hebben we alles weer onder controle. Ik bedoel, het huis is zo goed als ingericht, de rekeningen staan weer op onze naam, de ziektekostenverzekeringen zijn genomen, de huisarts bezocht voor controle en stap voor stap raken we bekender met de Nederlandse manier van zaken doen.

Net voor dat we vertrokken vanuit Hongkong heb ik nog van alles ingeslagen om mee te verhuizen naar NL. Je kan het maar beter in huis hebben en hoe we aan sommige spullen moeten komen in NL is dan van later zorg. Dat scheelt een hoop stress. Maar nu na ruim 6 maanden, beginnen die artikelen op te raken en moeten we op zoek. Ik heb het dan vooral over medische artikelen zoals b.v. katheters.

Chiel ging bellen met de verzekeraar. Hoe we het moesten aanpakken om katheters in huis te krijgen. Nou, eerst een machtiging halen bij de huisarts, dan weer contact opnemen met de verzekeraar en die zou hem dan 2 adressen geven die hij zou kunnen bellen. Zo gezegd, zo gedaan.

Ik naar de huisarts. Kan ik een machtiging krijgen om katheters te bestellen? Ik had zelfs een foto gemaakt van het label op de doos die we hadden meegenomen uit HK. Tuurlijk kon dat maar het leek of de assistent en ik langs elkaar heen aan het praten waren. Zij wilde perse iets faxen naar de leverancier en ik wist nog niet eens wie de leverancier zou worden omdat Chiel eerst de machtiging nodig had om daarna pas te kunnen bellen. Kip en het ei verhaal dus. Maar na een kwartiertje begreep ze het en kreeg ik de machtiging mee. Pff.

Toen was het Chiel's beurt om te gaan bellen met de leverancier...

Dat had hij in HK ook steeds gedaan met de HK-leverancier, je geeft het bestelnummer door, de aantallen die je wilt (in ons geval bestelden we steeds 1000 stuks omdat we nogal veel van huis waren. Beter mee verlegen dan om verlegen zeg maar) en dan werd het dezelfde dag nog thuis afgeleverd. Simpel. 500 stuks katheters kosten dan 800 hkdollar. Omgerekend zo'n 100 euro omdat de euro toen zo slecht stond. Dus voor 2 dozen a 500 stuks, betaalden we 1600 hkdollar.

Hij vroeg om 1000 stuks, of het afgeleverd aan huis kon worden. Dat gaat niet zo makkelijk dus...

Je krijgt eerst een proefpakket. 30 stuks. Voor Chiel wil dat zeggen dat hij 3,5 dag misschien 4 dagen daar mee kan doen. Schiet niet echt op. Maar goed, als ze dat zo willen, dan doen we het zo. En toen kwam het, voor dat zielige proefpakketje betaal je dan...tadadada...100 euro!! WTF!!

Ok, ik geef toe, er zit gel bij, maar die tubes kocht ik in HK in het ziekenhuis winkeltje voor 21 hkdollar per stuk, dus zo'n 3 euro. Dus per toiletbezoek spoelt Chiel straks letterlijk 3,5 euro door de wc! Schandalig! Echt schandalig! Ik begrijp nu wel dat de ziektekosten hier in NL de pan uitrijzen. Terwijl misschien de productiekosten van zo iets nog geen cent kosten! Schandalig.

Nou betaalden we de kosten in HK eerst zelf en daarna konden we het declareren bij onze verzekering. Hier in NL hoeven we het niet zelf te betalen, althans je maakt eerst je eigen bijdrage natuurlijk op, maar daarna betaald de ziektekostenverzekering het rechtstreeks. Maar het blijft schandalig hoeveel ze durven te vragen voor zoiets simpels. Het is niet zo dat we een nierdialyse apparaat thuis willen hebben staan. Wat kost dat wel niet die 1000 stuks? Dan heb je zo voor 3000 euro in de kast staan! Had ik al gezegd dat ik het schandalig vind?

We hebben de Nederlandse importeur van dezelfde katheters uit HK gebeld. Maar helaas die levert niet aan particulieren maar alleen aan ziekenhuizen en zo. Nou ja, het was het proberen waard. We hebben zelfs overwogen om als we in HK zijn, dozen te bestellen en die vanuit HK bij het postkantoor op te sturen naar huis, maar de enige die je daarmee helpt is dan de ziektekostenverzekering.

Enfin, nadat we van de schrik waren bekomen, heeft Chiel dat proefpakketje aangevraagd. Ze sturen het op. En dat was 5 dagen geleden. Ik heb het nu nog niet. Waarom ben ik niet verbaasd?

2 comments:

Mickey said...

neeeeee, niet normaal zeg!! Kan je niet goedkoper wat overbagage betalen en dus gewoon zelf meenemen als je in HK bent? Of als t een keer lukt dat ik ook ga als jullie gaan, kan ik ook meenemen hoor! Gewoon hup de koffer in.
Man, bijna goedkoper om ervoor naar HK te vliegen....

Arlene said...

Welkom in de duistere wereld van zorgverzekeringen en ziekte kosten, het geld wordt hier letterlijk over de balk gegooid en de bureaucratie is weerzinwekkend. En wat je ook aan argumenten hebt die worden gewoon van tafel geveegd want het moet hier altijd moeilijk en ingewikkeld!

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails