Friday, December 29, 2006

Recept peking eend

Ik was vandaag bij Simone en Ron. Super gezellig en lekker gegeten. Toen vroeg Simone over de Peking Eend die wij op 2e kerstdag hebben gegeten. Daarom het recept van mijn grote vriendin Ching-He Huang. Zij komt in HK op tv met haar eigen kook-serie Ching's Kitchen. Ik ben een grote fan en heb gelijk een kookboek gekocht van haar.

Plaats de eend op een rekje boven een flinke ovenschaal en giet er kokend water over. Natuurlijk ook omdraaien en die kant begieten. Gooi het water weg en droog de eend met keukenpapier. (het velletje wordt dan lekker strak, helaas lukt dat alleen met eend en niet met mensen....)

Mix de ingredienten voor de "glaze" 5 eetlepels honing, 2 eetlepels dark soy sauce, 4 eetlepels 5-spice kruiden en 2 eetelepels bruine suiker en smeer de eend in en van binnen en van buiten. Laat het drogen en smeer hem opnieuw in. Herhaal en maak de marinade zowat op maar houdt 4 tot 5 eetlepels over. Laat de marinade intrekken voor 5 uur maar het beste is een hele nacht. Zet de eend onafgedekt in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 C/ Gas 6. Plaats de eend op een rekje boven een ovenschaal. Zet in de oven en kook voor 45 min. Draai de eend en smeer de rest van de marinade erop. Controleer of de eend niet te donker wordt en kook voor 45 min tot het velletje knapperig wordt. Haal daarna de eend eruit, dek af met folie en laat hem rusten.

Om de peking-eend saus te maken, verwarm een pan of wok en voeg 2 eetlepels sesamolie, 6 eetelepels hoi-sin saus, 6 eetlepels suiker, 6 eetlepels water en 1 eetlepel dark soy sauce toe. Als de saus bubbelt voeg dan 1 eetlepel maizena met een 1 eetlepel water toe, laat even doorkoken, haal van het vuur en laat afkoelen.

Leg de peking-eend pannekoekjes ( bij de toko in de vriezer) in een stoommandje en stoom voor een paar minuten.

Snij de eend in plakjes. Doe 1 theelepeltje van de saus in het midden van het pannekoekje, wat eend in het midden, wat lente uitjes en komkommer, rol op en eet onmiddelijk!

Ik heb gemerkt dat de eend hier duidelijk anders is dan de eend in HK. Ze zijn daar veel groter en veel meer vlees zit eraan. Als je de eend nou hebt gebakken, ontdoe de eend van het velletje en vlees en snij in stukjes en bak het dan krokant in zijn eigen vet. Veel krokanter en veel makkelijker eten. Ik stond echt met zweet op mijn voorhoofd de eend te snijden maar stuitte steeds op bot. Misschien een ideetje maar in ieder geval eet smakelijk!!

O ja alle ingredienten zijn te koop bij de toko. Ze hebben daar zelfs kant en klare saus om de eend in te smeren. De hoi sin saus hoef je niet op deze manier te maken. Je kan hem ook direct uit het potje gebruiken maar deze is wel veel lekkerder. De lente uitjes en komkommer moet je in de lengte snijden om een authentiek chinees rolletje te maken...

4 comments:

Anonymous said...

het is nu net tien uur maar het water lopt me nu al in de mond!!!
Ga dit zeer snel proberen.
Vond 't gister onwijs gezellig, jammer alleen van m'n gesnotter en geblaf tijdens het eten, wel heeeeel erg leuk. Veel plezier vandaag bij Lody en Sjak(!)
XXXX
Simone
P.s. heb gister wel ff gelijk op internet naar een ticket gekeken!!!

Arlene said...

Ja je hebt wel gelijk wat betreft de eend.Ik vond hem inderdaad wat "skinny" maar verder ga ik jouw recept ook eens proberen.

Anonymous said...

We hebben vandaag het recept voor eend gevolgd en gesmuld!
Groeten, An en Niek

miss honeybee said...

Geweldig! Ben blij dat het recept is gebruikt!
Groetjes van mij!

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails