Tuesday, August 19, 2014

Siroop

Ik was al een tijd van plan om eens zelf limonade siroop te maken. Volgens de blogs die ik volg en de kookboeken die ik lees, is dit niet moeilijk en 'idiot-proof'. Het was alleen jammer dat ik nergens citroen zuur kon vinden hier in HK. Vandaar dat ik tijdens mijn vakantie in NL maar op zoek ging hier naar. Bij de drogist in Nijmegen, zo'n ouderwetse waar overal potten en blikken staan, had ik geluk. Ik heb een zakje meegenomen in de koffer en vandaag was de dag!

Ik heb een recept uitgeprobeerd van Annabel Langbein. The Free Range Cook. Ik geef toe, ze klinkt nogal nasaal en daarbij slist ze ook stevig, maar haar recepten zijn echt heerlijk en makkelijk om te maken.

Frambozen siroop:


Maak een paar glazen flessen met een goed sluitende dop schoon en steriliseer ze. Het mag duidelijk zijn dat je daarvoor misschien een iets grotere pan moet gebruiken dan die ik heb. Maar dit ging ook best. Ik heb onderin de pan een schone theedoek gelegd zodat de flessen niet kapot rammelen tijdens het koken en ik heb de flessen steeds gedraaid en gekeerd en vol gegoten met kokend water.


Voor de basis doe je 1,5 kg suiker en 750 ml water in een grote pan. Breng dit zachtjes aan de kook en laat het zo nu en dan roerend pruttelen tot dat de suiker volledig is opgelost. Na een minuut of 5 wordt de siroop van troebel ineens helder.


Voeg de geraspte schil van 3 citroenen, 250 ml citroensap ( bij mij waren dat 6 citroenen) en meng 1 eetlepel citroenzuur erdoor. 


Voeg 500 gram frambozen (vers of diepvries) toe en breng het mengsel opnieuw aan de kook en laat het 5 minuten pruttelen. Ik heb diepvries gebruikt. Haal de pan van het vuur, laat het mengsel afkoelen en giet het door een fijne zeef. Eigenlijk moest het door een doek in de zeef gegoten worden maar dat ging voor geen meter. Als de zeef fijn genoeg is, houdt dat de pitjes en velletjes prima tegen.


Schenk het vervolgens in de flessen en zet ze in de koelkast. De siroop is maanden houdbaar. Gebruik het verdund met sodawater of gewoon met water uit de kraan. Het smaakt waanzinnig lekker maar wees zuinig met de hoeveelheid die je in het glas schenkt. Het is erg zoet!


3 comments:

Arlene said...

Lekker bezig hoor !

Mickey said...

Oh wat ziet dat er gezellig uit, mooie flessen en wat een leuke labeltjes! Nigella Hongkong!
Oh en lekker natuurlijk :-)
Nigella Vancouver heeft zich uitgeleefd op jams dit jaar. ( zwarte kersen, rode zure kersen, abrikoos puur, abrikoos/earl grey, blueberry...we kunnen effe vooruit, zegg maar :-). )

Ans said...

Hihi. Jammetjes maken is ook zo leuk! Ga ik ook nog doen Nigella Vancouver!

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails