Friday, April 10, 2015

KarmaIk geloof in karma. Het wonen in Hong Kong heeft dit meer en meer bevestigd. Scheelt ook dat hier veel boeddhisten en hindoes wonen en hierdoor karma een onderdeel van het dagelijks leven is.
Wie je ook bent, wat je ook doet, zorg dat je intenties goed zijn. Soms is dat natuurlijk best moeilijk, vooral als slecht karma je kant op komt. Als het een eitje zou zijn, dan zou er veel minder ellende op de wereld zijn, maar toch...

Ben echt niet van plan om iedereen te bekeren, ik schrijf dit vooral voor mezelf. Diep inademen, laat je bloeddruk zakken, blijf lachen en beheers jezelf. Hoe mensen jou behandelen is hun karma, hoe jij reageert is jouw karma!

Wat is karma? Maar weer eens de Wikipedia geraadpleegd.

Karma is een begrip uit het hindoeïsme en het boeddhisme, dat letterlijk vertaald wordt als 'handeling', 'actie' of 'daad'. In zowel het hindoeïsme als het boeddhisme omvat karma de fysieke en mentale acties van een individu die gevolgen hebben voor het leven en volgende levens door middel van reïncarnatie. In het dagelijks gebruik bedoelt men er vaak mee dat alles wat we doen, denken of zeggen weer bij ons zelf terugkomt. Karma gaat dan over zowel de daad als over het gevolg dat uit die daad voortkomt. 
Karma en zijn gevolg worden gezien als een natuurlijk principe, een wet van "actie en reactie". Er is dus geen God aan het werk die straft of beloont. Een goede daad heeft van nature goede gevolgen, slechte daden hebben van nature slechte gevolgen. 

De Boeddha onderwees het belang van daden of handelingen. Hij noemt zijn eigen leer dan ook soms een 'leer van daden' (kiriyavada). Hij onderwees dat er verschillende soorten handelingen of daden (karma) bestaan.
Het belangrijkste onderscheid wat hij maakt is het onderscheid tussen goede daden en slechte daden. Goede daden leiden tot goede gevolgen, kwade daden leiden tot slechte gevolgen. Een ander belangrijk onderscheid dat hij maakte is de manier waarop we daden uitvoeren: de Boeddha zei dat we dit op drie manieren doen: door middel van het lichaam (lichamelijke daden), spraak (verbale daden) en geest (mentale daden). Van deze drie daden, zei hij dat de mentale daden het belangrijkste en het meest zwaarwegend zijn.
In een meer gedetailleerde lering over wat nu precies goede en slechte daden zijn, geeft de Boeddha een lijst van tien soorten daden die ieder een goede en slechte variant hebben. Hij zegt ook dat hebzucht, haat en onwetendheid de drie hoofdoorzaken van slechte daden zijn, en dat het tegenovergestelde van deze drie dingen (onbaatzuchtigheid, liefde, en de aanwezigheid van kennis en inzicht) de drie hoofdoorzaken van goede daden zijn.

Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen. Waar zouden we zijn zonder Wikepedia. Als je zoals ik doe, gelooft in goed en slecht karma, dan worden dingen ineens glashelder. En daar wordt je rustig van...Gelukkig maar, anders beïnvloedt het slechte karma wat je tegen komt, je dagelijks leven. En dat is nou net iets wat je niet wil.

Geloven of niet geloven, karma of geen karma...als je inborst goed is en je goed doet...je goed ontmoet. En dat is dan weer een zo'n spreekwoord wat vanuit het goede denkt.

2 comments:

Anonymous said...

Geloof het ook en realiseer me zomaar ineens dat er heel veel mooie dingen gebeuren in mijn leven Lody

Arlene said...

Ja we zijn geneigd te kijken naar de nare dingen en nemen het mooie en fijne als vanzelfsprekend. Natuurlijk er gebeuren nare dingen maar er is ook veel mooi en goed!

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails