Thursday, July 14, 2016

Thaise 'zon'

Ik had het wel even gehad met de Nederlandse zomer. Er is zoveel regen naar beneden gekomen de laatste weken dat ik niet eens mijn plantenbakken hoefde bij te wateren. Het scheelt dan wel weer dat je tijd over hebt want naar buiten gaan was geen optie.

Dus ik dacht gisteren, het is snotweer maar dat weerhoudt mij er niet van om dan lekker tropisch te gaan koken! Thais. Zo gezegd, zo gedaan. En echt waar, het smaakte zoals bij Nora thai op ons pleintje in Hongkong! En nog een tip, niet gelijk je hele bord vol scheppen, maar elke keer een beetje pakken van het midden. Dan smaakt het nog beter!




1. Rijstvellen rolletjes

Ik vind ze heerlijk. Ze zijn snel te bereiden en laag in calorieën. En je kan er van alles indoen wat je lekker vind of eruit laten wat je niet lekker vind. Maar ik gebruikte gisteren de volgende ingrediënten:

  • rijstvellen
  • rijstvermicelli geweekt in kokend water en dan afgieten en spoelen onder de koude kraan
  • sla
  • wortel in dunne reepjes
  • tauge
  • fijn gehakte ongezouten pinda's
  • gekookte garnalen
  • wat blaadjes koriander of peterselie
  • zoete chilisaus, aangemaakt met limoensap en een scheutje vissaus

Zet alles klaar wat je in de rolletjes wil doen. Bak koud water die groot genoeg is om de rijstvellen te dompelen.

Dompel 1 vel in het water. Zorg dat het gehele oppervlak nat is geweest. Leg op een snijplank. Het voelt nog hard maar dat gaat heel snel over. Leg onderaan met 2 cm ruimte een slablaadje van ongeveer 10 cm. Snij hem desnoods bij. Een beetje rijstvermicelli, wat wortel, wat taugé, wat gekookte garnalen, leg daar de koriander blaadjes bovenop, en een lepeltje fijn gehakte pinda's.
Sla eerst de zijkanten om en begin dan van onderaf naar boven te rollen. Het blijft vanzelf plakken.
Ik bevochtig mijn handen aan het eind met sesamolie en smeer het rolletje in zodat het niet plakt op je bord. Dippen in de chilisaus.

2. Kipsate

  • In reepjes gesneden kippendijen zonder vel (ik vind kipfilet veel te droog)
  • 1 pakje Thai Chicken Satay BBQ van Blue Elephant (te koop bij AH)
Ja moeilijker is het niet ;-) Gewoon doen wat op de verpakking staat en alle ingrediënten voor 10 stokjes zit er in! Ik heb ze niet op de bbq gelegd maar gewoon in de grilpan gemaakt. Ik kreeg er 5 tegelijk in de pan en heb ze daarna in een voor verwarmde oven warm gehouden totdat manlief thuis kwam. Het zakje sataysaus wat erbij zit hoeft niet warm gemaakt te worden (mag wel hoeft niet) maar voor de persoonlijke touch heb ik er wat fijngehakte pinda's en gefruite uitjes over gestrooid.

3. Fish cakes
  • Tilapia filets
  • 1 pakje Thaise viskoekjes Tod Man Pla van Blue Elephant (te koop bij AH)
  • 2 eidooiers
  • eetlepel maizena
Opnieuw niet moeilijk! Gewoon doen wat er op de verpakking staat! Balletjes draaien en ze plat drukken en in een beetje olie bakken. Ze gingen bij de saté in de oven om het warm te houden.

4. Groene curry met groenten
  • zak met bloemkool en broccoli roosjes en mini worteltjes
  • grote sweet potaio, geschild en in stukken
  • pakje thaise groene curry van fairtrade (te koop bij AH)
  • kokosmelk
Omdat ik al aardig wat vlees en vis op tafel had staan heb ik in deze curry alleen maar groenten gedaan. Het enige wat ik doe en wat niet op de verpakking staat, is de currypasta in wat olie aanfruiten. Toen de kokosmelk erbij en daarna de groenten. Mocht je niet genoeg saus hebben dan kan er altijd wat water of kokoswater of kokosmelk bij. Kwestie van wat je lekker vind. Zo'n zak met gesneden roerbakgroenten erin vind ik niet lekker. Het moet juist groenten in stukken zijn anders wordt het heel gauw papperig. 

5. Kokoskleefrijst met mango
  • 1 rijpe mango in blokjes
  • pakje kokoskleefrijst dessert van Blue Elephant (te koop bij AH)
  • suiker
  • zout
Dit dessert heb ik vele malen gegeten in HK en in Thailand. Ik vind het heerlijk. Het is zoet maar niet te zoet. Ze zeggen dat dit pakje voor 2 man bedoeld is maar ik heb er met 3 man van gegeten. Omdat ik niet wist hoe lang het zou duren voordat het gaar was heb ik het 's middags ook klaar gemaakt. Het zakje mung bonen wat erbij zit heb ik gewoon meegekookt. Vind ik lekkerder. En omdat ik afgekoelde stijve rijst niet lekker vind heb ik er iets meer kokosmelk bij gedaan. Vervolgens op een bordje geschept om af te koelen, nog een klein lepeltje suiker over gestrooid en een extra scheutje kokosmelk. Toen met plastic folie afgedekt. 
Tegen de tijd dat we aan het toetje toe waren, nog een minuut of 2 in de magnetron gezet en doorgeroerd en verdeeld over 3 kommetjes met stukjes mango er bovenop.  Het is tenslotte geen maaltijd maar een klein toetje als afsluiting van een maaltijd. Het was echt heerlijk!



6. Rijst

Het maakt voor mij persoonlijk een enorm verschil wat voor rijst je gebruikt. Ik ben erg van de pandan of jasmijnrijst. Maar dat is voor iedereen verschillend denk ik. Het enige waar je voor moet waken is dat je geen droge rijst erbij eet! Ik verzeker je dat je nergens in Azië droge rijst krijgt die je hoort vallen op je bord. Het moet echt een beetje plakkerig zijn! Het is veel lekkerder en geen mens kan met stokjes, rijstkorrel voor rijstkorrel naar binnen krijgen! 

Nou, ik zou zeggen, kin hai aroi, oftewel eet smakelijk! 

1 comment:

Mickey said...

Water loopt me in de mond, heerlijk plan! Misschien t weekend als de kinderen komen eten. Heeeeerlijk!

Goede reis liefies en tot snel daarna! XXX

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails