Wednesday, February 02, 2005

Chinees Nieuwjaar

Dit jaar valt op 8 februari Chinees Nieuwjaar. Het heeft te maken met de maanstand en hierdoor komt het, dat het Nieuwjaar elk jaar op een andere datum valt. China neemt afscheid van het jaar van de AAP en verwelkomt het jaar van de HAAN.

 

Heel China is in rep en roer. Bedrijven sluiten vanaf morgen de deuren. De ambtenaren, scholen, fabrieken, banken, echt iedereen is vrij voor 3 weken.

 

Eigenlijk hebben ze 2 weken officieel vakantie maar omdat alle chinezen naar hun geboortedorp/stad willen terug keren, krijgen ze een halve week voor Chinees Nieuwjaar en een halve week na Chinees Nieuwjaar al vrij om te reizen.

De meeste mensen wonen echt een rot eind weg van hun familie. Bing bijvoorbeeld vertrekt morgenochtend vroeg. Hij kon geen trein of buskaartje meer krijgen en daarom haalt zijn broer hem op. Hij hoeft maar 1300 kilometer heen en weer te rijden!

 

De lampionnen zie je overal schijnen deze weken. HET symbool van geluk! En de manderijnenboompjes kom je echt overal tegen. Hele straten zijn ermee gevuld. Elke winkel heeft er tientallen staan voor de verkoop. Overal duiken marktjes op met de boompjes en bloemen. Grote en kleine. Eigenlijk net zoals wij kerstbomen kopen, zo kopen de chinezen hun manderijnen boom. Ook dit is weer een symbool voor rijkdom. De oranje manderijnen en gele bloemen hebben de kleur van goud. Heb je zo'n bloem of boom in huis, dan wordt het nieuwe jaar zeer voorspoedig.

In Hongkong zag ik ook bloesem-takken. Ook weer zo'n symbool maar dan nu voor het prille/reine begin van een nieuw jaar.

 

Op de foto zie je in de manderijnenboom ook envelopjes hangen. Deze worden opgehangen door de bewoners van de flat met wat geld erin om de beveiliging te bedanken. Met Chinees Nieuwjaar gaan er vele duizenden envelopjes over en weer.

 

Je staat er niet bij stil dat er hele volksstammen zijn, die niet op onze manier kerst en nieuwjaar vieren. Grappig. Weer een ervaring rijker!

 


No comments:

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails