Monday, September 07, 2015

Fysio update

Vanmorgen was het weer tijd voor fysio. 2 Keer in de week gaan we er samen naar toe. Van half 9 tot half 10. En om 10 uur zit hij weer gewoon achter zijn bureautje.


Chiel geeft zich steeds 200% maar zo af en toe heeft hij er ook genoeg van. Hij ziet dan zelf haast geen verbetering. Volgens hem duurt het te lang, zit er geen vooruitgang meer in en moet hij maar genoegen nemen met wat hij nu kan. Onzin. Totale onzin! Ik hou hem een spiegel voor. 'Kijk waar je vandaan komt, kijk wat je nu allemaal al kan, niet opgeven, gewoon door gaan!' Maar ik begrijp het wel dat hij soms zo denkt. Je werkt je een slag in de rondte, stopt al je tijd en energie er in maar soms wordt het zelfs voor de grootste optimist en liefste man die ik ken, even te veel.
Domme ondoordachte opmerkingen, niet gestaafd door enige onderbouwing of research en met een absoluut minimum aan empathisch vermogen, werken niet mee dan. Laat ik het daar maar bij houden.


Iemand die wel begaan is met zijn lot is Eddy, de fysiotherapeut. Hij blijft Chiel motiveren, prikkelen met nieuwe uitdagingen, complimenten geven, de situatie uitleggen en hem steunen. Vanmorgen toen Chiel weer op de lokomat stond, vertelde Eddy dat het erg goed ging. Dat hij duidelijk verbetering ziet maar dat sommige dingen gewoon tijd nodig hebben. Chiel's operatie was op niveau L1/L2 (lumbale wervels op niveau 1 en 2) maar, zo zei Eddy, tijdens zo'n operatie krijgt het gebied rondom het trauma natuurlijk ook een dreun. Die zenuwen raken ook beschadigd en voor Chiel's conditie wil het zeggen dat T12 (thoracale wervel op niveau 12) ook beschadigd is/was. Volgens Eddy moet je een jaar therapie nemen per ruggenwervel (de zenuwen die er door heen lopen) die beschadigd is. Als je dus gaat tellen naar beneden, heeft Chiel na bijna 3 jaar, nog zeker 4 jaar te gaan. Volgende week krijgt Chiel weer een assessment om te kijken hoeveel beter het is geworden. Want dat staat vast voor Eddy. Chiel boekt vooruitgang en wordt beter!

 

Het linker plaatje laat ook goed zien welke gebieden in verband staan met welke ruggenwervels. Chiel's heupen zijn sterk geworden, T12 en L1, maar zijn enkel is nog zwak en zijn linker voet nog zo goed als ongevoelig, L5 en S1 en S2, dus het komt wel maar het duurt nog even.

In ieder geval geven wij de moed niet op. Na 2 jaar en 8 maanden mag je best even het hoofd laten hangen, maar niet te lang. Opstaan, alle slechte vibes van je afschudden en door gaan. Vooral door gaan. Er staan straks 3 kleinkindjes te trappelen om met opa te spelen!

3 comments:

Mickey said...

Maar ook wel zó te begrijpen dat het, héel af en toe, effe genoeg is.... Laat anderen gewoon lullen Chiel, volgens mij zijn Eddy en Ans de enigen naar wie je moet luisteren!
Dikke knuf kanjers!!!

Arlene said...

Vind ik ook, je gaat vooruit en dat je het af en toe even niet meer ziet zitten is niet meer dan normaal! De negativisten gewoon lullen laten !!

Simone said...

Lieve, lieve Chiel er zijn mensen die voor veel minder het hoofd laten hangen, man wat ben jij een voorbeeld van doorzettingsvermogen en vastberadenheid, maar ook te begrijpen dat de "Grootste Superheld" wel eens een day-off heeft. Eerlijk gezegd, denk ik te horen bij de categorie die voor minder het hoofd laat hangen hoor!!! En inderdaad wat Mickey zegt, Ans en Eddy zijn de enigen naar wie je echt moet luisteren, en ach al die emphatische onbenullen, gewoon laten lullen......

Dikke dikke knuffel!!!

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails