Tuesday, September 08, 2015

Heb uw naaste lief

Een van de voordelen van het wonen in het buitenland is dat je je kan afsluiten van sommige dingen. Ik krijg de helft niet mee van wat er in NL en/of Europa gebeurt en hoef me daar dan ook niet druk om te maken. Politiek heeft me nooit geïnteresseerd. Het is een noodzakelijk iets. En, zo dacht ik, gelukkig zijn er mensen die daar wel druk mee zijn. Ieder zijn ding.

Maar de laatste weken worden we hier ook overspoeld met krantenberichten, tv beelden en documentaires over vluchtelingen en vluchtelingenwerk. Zien we hier ook hoe de bootjes vol met vluchtelingen aanspoelen op stranden, hoe vluchtelingen worden behandeld als vee, maar ook hoe ze binnen gehaald worden in Duitsland. Hoe mensen worden bang gemaakt omdat er IS-strijders onder de vluchtelingen zouden zitten, hoe de lichaampjes van levenloze kindjes in de branding liggen...

Want over de rooie gaan omdat vluchtelingen geen voedingspakket aan willen nemen omdat het niet halal is, is moeilijk te begrijpen voor mensen die niet eens weten wat halal is. Maar gaan ze op vakantie naar het buitenland, dan nemen ze het liefste de piepers, pindakaas en hagelslag mee, want wat ze niet kennen, lusten ze niet. En dan die berichten op social media! Je schaamt je soms dat je ook deel uitmaakt van het menselijk ras. De commentaren zijn schokkend. Als je niet tenminste 2 keer in je commentaar vloekt of iemand uitscheld vanwege zijn afkomst, of ze de schuld geeft van jouw ellendige leven dan tel je niet mee. En dat deze mensen geen paspoort hebben is niet zo raar. Zou het zo kunnen zijn dat hun huis plat is gebrand of gebombardeerd? Afschuwelijk.

Wat is er toch gebeurt met 'heb uw naasten lief' of 'wat u niet wilt wat u geschied, doe dat ook een ander niet' ? Deze mensen vluchten vanwege oorlog! Ze komen echt niet zomaar Europa in omdat ze zin hebben in verandering. Maar iedereen probeert het vege lijf te redden. Opa's, oma's, vaders, moeders, kinderen, kleinkinderen. Denk je nou echt dat ze op zo'n gammel bootje met 300 anderen voor de lol de oversteek maken? Denk je niet dat zij ook zien dat het gevaarlijk is en dat ze misschien wel verdrinken? Denk je nou echt dat ze huis en haard verlaten zodat ze 'jouw baan willen inpikken'? Of kan het zo zijn dat ze ten einde raad zijn. Dat ze met de handen in het haar zitten en dat ze nergens meer veilig zijn en dat ze voortdurend in angst leven.

Een voordeel is dat je zelf voelt hoe het is om in het buitenland te wonen en hoe het gast-land omgaat met zijn buitenlandse inwoners. Ik denk dat heel wat mensen daar beter van zouden worden als zij zelf zo'n ervaring zouden meemaken.

Stel je voor dat mijn ouders niet waren opgevangen in Nederland na de tweede wereldoorlog toen ze allebei maar op verschillende plekken met hun eerste kindje hadden vastgezeten in een Jappenkamp...Het is niet voor niets dat ze nooit iets hebben verteld over hun ervaringen...

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat al deze mensen die zo keihard zijn in hun commentaren en menselijkheid vreemd zijn, nooit voor hetzelfde dilemma komen te staan zoals deze vluchtelingen.

1 comment:

Arlene said...

Helemaal met je eens Ans ! Velen die zo hard oordelen zitten wel vooraan in de kerk op zondag.Of we willen wel dat ze geholpen worden maar niet in mijn dorp/straat!

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails