Friday, November 12, 2004

Verschillen tussen nederland en china

Vannacht in bed bedacht ik mij wat de verschillen zijn tussen Nederland en China. Het zijn er zo veel en ze zijn zo sterk! Het is voor mensen in Nederland niet voor te stellen hoe hier in 2004 nog geleefd, gewerkt en gewoond wordt.
Het lijkt me grappig om eens wat op te noemen en de verschillen duidelijk te maken.
 
Met stip op nummer 1: Bankverkeer!
 
Hier wordt nog volop gewerkt met bankboekjes. Wil je geld overmaken, dan ga je met je bankboekje in de hand naar de bank. Maar dan wel naar de bank die de ontvanger van jouw geld heeft. Je kan ook niet naar een andere bank, want dat mag niet. Je neemt je geld cash mee, gaat in de rij staan en na een uurtje of 2 ben je aan de beurt.
Bijvoorbeeld huur overmaken, water, gas en licht gaat allemaal cash. Ook je abbonnement van de mobiele telefoon moet je per bankboekje overmaken. Je stort geld op de rekening en daar mag je voor bellen. Is je geld opgebeld dan wordt de telefoon afgesloten, maar na storting van nieuw geld, kan je weer bellen.
 
In nederland mag alles automatisch  betaald worden. Hier kennen ze dat niet. Een abbonnement wil in nederland zeggen dat je elke maand een rekening krijgt, hier niet. Zelf in de gaten houden en de eerste van de maand gaan betalen. Natuurlijk via je bankboekje. En dat doe je gezellig met de andere 10 miljoen inwoners van Shenzhen. De wachttijden op deze dagen zijn zo lang dat je een bakje noedels mee moet nemen.
 
Gastpinnen is hier ook niet mogelijk. Je kan pinnen bij je eigen bank. Creditcard is hier niet geaccepteerd. Er is in heel Shenzhen 1 bank waar je kan pinnen met je creditcard.
 
Op nummer 2: Boodschappen doen!!
 
In eerste instantie lijkt de supermarkt hier, op de supermarkt in Nederland. Maar schijn bedriegt!!
Bij elk gangpad staat een bediende. Hij/zij houdt precies in de gaten wat je doet. Je wordt gevolgd door een schaduw.
Wil je kip of vis eten, dan zal deze eerst geslacht moeten worden. Je zoekt je kip uit, en de uitverkorene wordt door de slager vakkundig zijn kop omgedraaid, in een dompelbadje gehouden, door een verenpluk machine gehaald en in stukken gehakt of niet. Dat mag natuurlijk de klant uitmaken!
Met vis is het anders. Je gaat met je schepnetje naar de bakken met vis, aal, krab, garnalen of kreeft. Je zoekt de meest vette vis uit. Dat doe je door te porren. Vervolgens maak je de keus en probeert dan deze vis te vangen. Als dat lukt, loop je met je netje naar de slager, die geeft een klap op z'n kop, haalt de zooi eruit en je loopt met vis waar de kop natuurlijk nog aan zit,(very good for your skin and brains, volgens Bing) keurig in een plastic zakje naar de kassa.
De garnalen is weer een ander verhaal. Die zoek je uit in een bak met een laagje water netzo als je in nederland verse boontjes uitzoekt. De goede gaan in een zakje, de slechte pleur je weer terug!
 
Wil je een nonfood artikel kopen in dezelfde winkel, dan gaat dat zo: je zoekt  b.v. een dekbed uit. Dan krijg je van de bediende een bonnetje in drievoud met de prijs. Dan loop je naar een balie (niet de kassa natuurlijk, das te makkelijk!) die in een hoekje weggestopt is, en je betaald daar. Dan krijg je op de 3 bonnetjes een stempel. Zij houdt 1 bonnetje, je krijgt 2 bonnetjes mee met de aparte kassabon. Je loopt weer terug naar de bediende. Zij heeft inmiddels het dekbed ingepakt. Ook zij houdt weer 1 bonnetje en na goedkeuring wordt je kassabonnetje, geniet aan het laatste bonnetje die dan weer aan het plastic tasje geniet wordt. Makkelijk he?
 
Vervolgens loop je dan weer met je kip en vis en dekbed naar de kassa. Daar betaal je de kip en vis.  Bij de kassa wordt je gecontroleerd door de Security of je wel betaald hebt. Je moet alle bonnetjes laten zien. Nu denk je: "OK, ik ga naar huis". Fout. Bij de uitgang wordt je weer gecontroleerd op bonnetjes. Ja over dit systeem is lang nagedacht en er kan geen werkeloosheid bestaan hier in china, volgens mij!
 
Op nummer 3, 3, 3 (echo): Roggels!!!!
 
Misschien wel de meest wanstaltige in mijn ogen. Zit je iets dwars, dan gooi je het eruit. Letterlijk wel te verstaan. Moet je plassen, flossen, spugen of roggelen? Gewoon doen!!!
Maakt niet uit of je een serveerster bent in een 5 sterren hotel, of een taxichauffeur, of de groenteboer. Waar je op dat moment bent, eruit met die zooi. Boeren, ruften, pulken in de neus, het moet allemaal maar kunnen. Chiel en ik zijn er nu wel bedreven in om de roggels te ontwijken en flossende mensen op de rand van de stoep niet ondersteboven te lopen. Maar dat heeft dan ook wel 2 maanden geduurd!
 
Op nummer 4: Voordringen waar je maar kan!
 
Of het nu bij de lift is, in een winkel, bij de trein, bij de douane, bij het instappen van een taxi , of in het verkeer, het maakt wederom niets uit. Je zou denken, als je mensen eerst laat uitstappen voordat je jezelf erin propt, dan gaat dat vlugger. Maar nee hoor, daar willen de chinezen niets van weten. Ritsen in het verkeer, is een begrip wat ze niet kennen. Het lijkt wel of ze er genoegen in scheppen, om echt overal voor te dringen.
 
Op nummer 5: Verkeersregels!!
 
Niemand weet wat dat is. Nog sterker, je kan hier je rijbewijs halen in 2 minuten. Je gaat naar het politiebureau en zegt dat je een rijbewijs wil. Je stapt in een auto met een politieagent, rijdt 10 meter de bocht om en that's it!! Hoezo rijlessen en theorie examen! Nergens voor nodig, want die gebruik je toch niet.
Het stikt van de stoplichten in Shenzhen maar die staan allemaal gelijk op rood of allemaal gelijk op groen. Hier geldt de survival of the fittest!
Ze hebben ook voetgangersviaducten. Dit natuurlijk voor de veiligheid van de voetganger. Nergens voor nodig!! Je gaat gewoon toch over de snelweg en klimt dan over de middenberm en steekt verder over. Gaat veel sneller! Ook fietsen op de snelweg is veel sneller. Je hebt tenminste 1 weg die je direct ergens heen brengt, zonder omwegen. Ook de richting maakt niets uit. Tegen het verkeer in rijden, brengt een soort van kick. Veel goedkoper dan drank of drugs.
 
Mocht me nog iets te binnen schieten dan horen jullie het!
 
 
 
 
 
 
 


MSN Zoeken, voor duidelijke zoekresultaten! klik hier

No comments:

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails