Sunday, October 06, 2013

Cross Harbor Swim

Vanmorgen ging de wekker om 6 uur. Koffie gezet, broodje gesmeerd, voor Chiel ontbijt gemaakt, koffie in thermosje mee, fototoestel om de nek en daar ging ik. Op weg naar Lei Yue Mun!

Photo: Yau Tin-kwai

In 1906 is voor het eerst deze race gehouden in de Victoria Harbor. In 1978 was de laatste race vanwege extreme water vervuiling en pas in 2011 weer nieuw leven ingeblazen nadat de vervuiling het hoofd was geboden.De reden waarom ik er heen ging was omdat Mark zich had gekwalificeerd voor deze race en ik wilde wel eens die 1500 man het water in zien springen. Helaas werd de race niet bij de Starferry gehouden zoals de oude foto hierboven laat zien. Nee, om het echt aantrekkelijk te maken voor de toeschouwers, wordt de race gehouden in Lei Yue Mun. Waar? Precies! Lei Yue Mun ligt helemaal in het oosten van Kowloon. Ik bedoel als je het niet weet dan loop je er ook niet per ongeluk langs. De afstand tussen Kowloon en Hong Kong Island van Lei Yue Mun naar Quarry Bay waar de finish is, is 1.8 km.


Lei Yue Mun is bekend om zijn seafood restaurantjes en de laid-back atmosfeer die het uitademt. Echt een leuk dorpje met een strandje. Maar om die race nou helemaal daar te houden begrijp ik niet. Het is niet zo dat het vanwege de veiligheid is en/of om het waterverkeer niet te hinderen. De hele 1.8 km is afgezet door boten van Marine en Politie. Er mag geen boot door voor 2 uur, dus waarom nou niet van de Tsim Sha Tsui Starferry naar de Starferry in Central?


Het zal wel om dezelfde maffe reden zijn waarom ze de Hong Marathon renners zo snel mogelijk de stad uit willen hebben en op de snelweg naar de airport sturen en ze pas de laatste 2 kilometer weer de stad in laten...heb ik ook nooit begrepen. Parijs, Londen, New York, noem ze maar op. Overal ga je dwars door de stad langs alle highlights, alleen in HK mag je de snelweg op...

Hoe leuk zou het niet zijn als alle toevallige voorbijgangers je aanmoedigen, en wat voor gave foto's krijg je niet met de IFC op de achtergrond?

Van hier...

...naar daar!

Dus voor de toeschouwer die denkt gave foto te kunnen schieten van duikende mensen vanaf de kant, jammer. Dan kom je van een koude kermis thuis. De toeschouwers worden helemaal door het dorpje geleid. En dan heb je inderdaad zicht op de kade, maar het is zo'n eind weg, dat nauwelijks te onderscheiden is of iemand een witte, blauwe of gele badmuts op heeft. En Mark droeg een gele badmuts met nummer 655, zei die. Helaas Mark, ik heb je niet kunnen spotten.
Ik heb wel talloze bootjes voor bij zien komen, honderden lifeguards in bootjes en kano's, de marine, de politie, de Flying Dragon's, de pers, het zag er echt indrukwekkend uit. Er is alles aan gedaan om het zo veilig mogelijk te maken en dat is een klopje op de schouder waard.


Ik kreeg later telefoon van Wytske. Ze had Mark zien 'landen'! Hij heeft het gered en ik ben erg benieuwd hoe hij het vond. Het blijft een spektakel en wie kan nou zeggen dat ze de haven van Hong Kong hebben overgezwommen?3 comments:

Arlene said...

Toch hele mooie foto's kunnen maken !

Simone said...

De bikkel zeg, die Mark....petje af!!

Man in Hong Kong said...

Het was zwaar, maar cool gedaan te hebben. Wacht nog steeds op de preciese tijd. Ben benieuwd.

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails