Sunday, January 26, 2014

De 15 dagen van het Chinees NieuwjaarOndanks het feit dat Hong Kong een ultra moderne metropool is, heeft ze ook diepgewortelde eeuwenoude tradities. Het voorbereiden en vieren van het Chinees Nieuwjaar staat bijvoorbeeld bol van deze tradities en gebruiken.  • kleurrijk en aromatisch shoppen. Iedereen gaat op zoek naar de juiste plant en/of juiste bloemen om hun voorspoed en geluk te verschaffen in het nieuwe jaar. De kunst is om vooral dichte knoppen te kopen die dan tijden de nieuwjaarsweek open gaan en je huis heerlijk laten ruiken. Het Victoria Park in Causewaybay en het sportstadion in Mongkok worden voor deze gelegenheid omgebouwd tot enorme bloemenmarkten. Ook hebben alle winkels uitverkoop om iedereen de kans te geven zich in iets nieuws te steken zodat het oude wordt achtergelaten en je een nieuwe start kan maken in het nieuwe jaar.
  • op zoek naar goed geluk. Tijdens het Chinees Nieuwjaar gaan de Chinezen in grote getale naar de tempel. Eerst worden de Goden bedankt voor de afgelopen 12 maanden en daarna wordt er gebeden om het nieuwe jaar zo mogelijk nog beter te krijgen en beter te mogen leven. Het goede geluk! Tijdens deze periode is het super druk in de tempels!
  • veel belovend eten. Eten is altijd een groot onderdeel tijdens alle feestdagen. Dus ook tijdens Chinees nieuwjaar. Met zorg worden de menu's samen gesteld zodat het niet anders kan dan dat de voorspoed gewoon op tafel staat! Zoals bijvoorbeeld: Black moss. In het Cantonees heet het 'fat choi' wat weer klinkt als voorspoed. Gedroogde oesters: In het Cantonees heet het 'hoa shi' wat weer erg lijkt op 'good business'. Het zal geen wonder zijn dat dit bij elke zakenman op tafel staat. Steamed sticky rice: Dit klinkt min of meer hetzelfde als 'higher year' wat symboliseert dat iedereen voorzichzelf de lat hoger kan leggen. Braised black moss pig's trotter: Oftewel gestoofde black moss varkenspootjes. Dit gerecht staat voor extra onverwachts inkomen. Tangyuan: Dit zijn zoete glutineus rijstballetjes. In het Chinees klinkt tangyuan als reünie. En dat staat weer voor alle Chinese familieleden die tijdens Chinees Nieuwjaar allemaal hun geboorteplaats en dus hun achter gelaten familie komen bezoeken. En dan hebben we natuurlijk de 15 dagen van het Chinees Nieuwjaar. De laatste dag gaat over in het Spring Lantern Festival.

1) Het huis heeft een intensieve voorjaarsschoonmaak overleeft, de versieringen met symbolen van geluk, gezondheid en voorspoed hangen door het huis, de rode lantaarns zijn opgehangen, het eten staat te pruttelen. De gehele familie komt bij elkaar op Oudjaars Avond en gaan heerlijk eten. Daarna worden de calorieën eraf gelopen op een bloemenmarkt en worden er wierook stokjes verbrand in de tempels. Het liefst gelijk na middernacht! En dat met die andere 7.5 miljoen mensen!2) Op Nieuwjaarsdag worden nog bezoekjes gebracht aan familie, gaan we naar de tempel om hun voorvaderen te eren en 's avonds met z'n allen naar de New Years Parade kijken.

3) Vandaag brengen getrouwde dochters aan hun ouders een bezoek en wordt er natuurlijk gegeten. Ook gaan we allemaal kijken naar het enorme vuurwerk boven Victoria Harbour.

4) Dag 3 van het nieuwe jaar, genaamd chec hao, is helaas een dag die in het teken staat van argumenten en ruzietjes. Iedereen blijft thuis, niemand gaat op bezoek, dit om vooral geen ruzie te krijgen met familie en vrienden. De tempels worden ook bezocht om goddelijke interventie te krijgen zodat ruzie is uitgesloten. Of je gaat naar de paarden races.

5) Gelukkig gaan de winkels weer open en kan er weer geshopt worden. Thank God! Voetbal fans komen aan hun trekken 's avonds omdat de Nieuwjaars cup wordt gespeeld.

6) Dag 7 van het nieuwe jaar heet 'renri' en is de verjaardag van de gewone man. Wens jezelf en iedereen die je tegenkomt een Happy Birthday!

7) En dan op dag 15 is het alweer de laatste dag van de nieuwjaarsvieringen maar deze dag is het Spring Lantern Festival. Iedereen gaat weer de hort op, kijken naar de prachtige lampionnen die overal staan opgesteld, Chinese Opera of naar rijm-wedstrijden.


We tellen af. Nog 1 week tot het Jaar van het Paard!

1 comment:

Arlene said...

Sterkte met alle feestelijkheden ! :)

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails