Thursday, January 16, 2014

Winter in Hong KongVanmorgen toen ik op het balkon stond en naar beneden keek op ons plein, zag ik alle Honky's dik ingepakt naar kantoor lopen. Soms ziet het eruit alsof ze rechtstreeks op ski-vakantie gaan. Bontlaarzen, oorwarmers, sjaals en van die halve dekbedden als jas.

Gisteren toen we aankwamen zag ik een taxichauffeur in een dikke jas, plus muts, plus skibril, plus handschoenen achter het stuur zitten. Je kan maar beter goed voorbereid zijn op de 15 graden die het weer-kanaal aangaf.

Maar voor de doorsnee Europeaan is het dus niet koud hier in Hong Kong. Voor hen is het een heerlijke lentedag. En dus lopen zij naar de trein met een overhemd met lange mouwen, nonchalant de mouwen omgeslagen voor een mode bewust effect. Die zie je dus ook omkijken als er een Honky voorbij komt lopen alsof de hongerwinter is gearriveerd in HK.

Maar ik moet toch even voor mijn mede landgenoten opkomen. Het is echt koud in HK! In de zon en uit de wind is het heerlijk, maar zodra de zon bij mij op het balkon achter de hoge gevels verdwijnt van de omliggende gebouwen, dan daalt het kwik gelijk!

Ik kijk er niet vreemd meer van op als deze ijsbeertjes voorbij lopen. Want net als je denkt dat je de kou buiten kan ontlopen om door het gangen stelsel van de metro te lopen, dan loop je gelijk freeze bite op omdat daar de airco nog steeds staat te loeien op standje max. En thuis is er geen verwarming zoals in Europa. (vanwege betrekkelijke korte winter) Dus ben je koud dan blijf je koud. Nergens een warmte bron om de kou uit je lijf te branden. Want dat ene straal kacheltje die je dan thuis hebt staan, verwant niet echt. En ga je naar de badkamer op je blote voeten, dan vries je bijna aan de vloer vast. Koud. Echt koud. Ik betrap me er op dat ik uitkijk naar de veel te hete en klamme zomer!

Chiel en ik zaten gisteravond op de bank met het kacheltje ervoor, een deken over de benen en een warme trui. Het hielp ook niet echt dat we beiden doodmoe waren van de reis en dat we zaten te gapen om 8 uur. We hebben het vol gehouden tot 10 uur en toen ging echt het lampje uit.

Morgen geeft het weer kanaal een 10 aan. 13 tot 21 graden en volop zon! Heerlijk!

1 comment:

Simone said...

Als wij bij 15 graden zo ingepakt lopen, loopt het zweet van je bol, zeg!

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails