Saturday, January 25, 2014

Shenzhen

Afgelopen donderdag morgen vertrokken we al vroeg richting Shenzhen. Het busje was keurig op tijd en de meegenomen koffie smaakte erg goed. Ook het verkeer en het weer zaten goed mee. Niet druk op de weg, binnen no time reden we de grens over en de blauwe lucht maakt 'donker China' dan niet zo donker meer.


Pas in Shenzhen hadden we even een klein oponthoud. We stonden in de file en toen zagen we het. Een vrachtwagen met 2 20feet volgeladen containers, was op de zijn kant gegaan. Oeps.


Ik kreeg gelijk medelijden met de leverancier en de klant van deze containers. Je moet weten dat vanaf dit weekend, de meeste fabrieken dicht gaan voor 3 tot 4 weken. De een gaat 2 weken dicht, de ander wat langer. Het hangt een beetje af van de werkers die soms dagen moeten reizen om naar hun geboorteplaats en familie te gaan.


De leverancier werkt zich een slag in de rondte om de levering VOOR chinees nieuwjaar te verschepen en de klant wacht op zijn lading die waarschijnlijk al 4 weken ervoor had moeten aankomen. En nu ligt alles op straat...kapot...al het werk voor niets geweest.

We reden gelijk naar de fabriek. Iedereen weer een handje schudden, beetje installeren en dan aan de slag. De eerste vergadering stond al gelijk gepland! Ik ben lekker op het dak terras gaan zitten. Tussen de Nederlandse tulpen en in het zonnetje, met een kopje koffie en mijn haakproject ;-) Een mens moet iets doen in de uren dat iedereen werkt.


En tussen de middag ben ik samen met David een hapje gaan lunchen bij het straat tentje waar iedereen zijn noedels haalt. Erg leuk.


Met mijn verkoudheid schiet het nog steeds niet op dus ik kreeg van een heleboel chinese dames, kruiden en bloemen theetjes ingeschonken. Better than coffee! zeiden ze. Het heeft nog niet echt geholpen maar lief was het wel. Buiten zitten was trouwens beter vol te houden dan binnen in de fabriek. Hartstikke koud was het daar. Iedereen zit in zijn winterjas te werken. Geen verwarming dus zo'n betonnen fabriek houdt alle kou vast. Voor de veranderingen kwamen ze zich allemaal buiten opwarmen in de zon!

's Avonds gingen we weer terug naar het hotel. Happie eten, heerlijk geslapen en 's ochtends vroeg weer het busje in naar de fabriek. De helft van de staff was al verdwenen. De zaal in het hotel waar we het jaarlijkse etentje zouden hebben, moest natuurlijk versierd worden. Rond 5 uur gingen we ook die kant op.

Behalve 2 personen was iedereen aanwezig. Een hele zaal vol dus. Dit jaar waren er minder festiviteiten georganiseerd dan anders vanwege omstandigheden, maar volgend jaar gaan we er weer vol tegenaan! Maar het diner wat in het teken stond van voorspoed, gezondheid en succes, dat mag natuurlijk niet ontbreken! Dat Chinglish blijft leuk!


Berry hield een speech, er was een loting, en mensen begonnen spontaan te karaoken. Echt super. Natuurlijk hield ik het niet droog toen sommigen naar Chiel gingen en hem het allerbeste wensten, dat ze hoopten dat hij weer snel in de fabriek zou zijn, dat hij weer gauw zou kunnen lopen en dat ze hem misten. Zelfs ik kreeg dikke omhelzingen en vertelden ze dat ze mij zo aardig vonden. Zo lief.


Vanmorgen zijn we weer terug gereden van Shenzhen naar Hong Kong. Het blijft een crime om over de grens te gaan. 2 Uur lang hebben we erover gedaan van Shenzhen uit naar Hong Kong in. Pfff. Maar we zijn er. Weer lekker thuis. Vanavond nog eten met Berry en Harm en dan op de bank en 'Waar is de mol?" bekijken!!!


1 comment:

Arlene said...

Gaat de tijd toch snel he,alweer het feestje van de zaak voor nieuw jaar,fijn dat de mensen zo gek zijn met Chiel en met jou!
Eten met Berry?Laat me raden steak?

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails