Thursday, July 03, 2014

1 Juli

De afgelopen dagen waren we in Shenzhen. We hebben het schema een beetje omgegooid vanwege de drivertest die Chiel vanmiddag moet afleggen op de campus van de Polytechnische Universiteit hier in  Tsim Sha Tsui.

We vertrokken op dinsdag, 1 juli,  een vrije dag in Hong Kong. Handover Day. Precies 17 jaar geleden, in 1997, werd HK terug gegeven aan zoals de Chinezen dat zelf noemen, the Motherland. Voor China is het een dag om te vieren.

Voor de Honky's is 1 juli een dag om te protesteren. Ze zijn hier helemaal niet blij met de bemoeienis van China en ze voelen zich enorm gepiepeld hoe China probeert om hun communistische denkwijze op te leggen aan deze democratische denkende mensen. Tijdens de 'handover' werd belooft dat Hong Kong voor 50 jaar autonoom zou blijven maar die belofte werd al snel in de prullenbak gegooid. Beetje bij beetje zorgt Beijing dat ze meer en meer zeggenschap krijgen in Hong Kong. Jullie mogen best je eigen regering kiezen, alleen wij (Beijing) wijzen de kandidaten aan waaruit je mag kiezen.


De dagen waarop Hong Kong zich duidelijk laat horen aan de Chinese regering zijn 4 juni en 1 juli. Op 4 Juni 1989 werden demonstranten op Tianamen Square in Beijing (het plein van de hemelse vrede) zonder pardon neergeschoten. Die dag wordt overal in Hong Kong herdacht en er is een grote demonstratie waar honderdduizenden mensen aan mee doen.Maar goed, wij zaten dus in de auto op weg naar China. De wegen waren zo goed als leeg en we kwamen ook redelijk snel aan in Shenzhen. De hitte was op dat moment absurd! De klamme nattigheid gecombineerd met de hitte, maakt al heel snel dat je geen energie meer in je lijf hebt. Ik heb een app op mijn telefoon waarmee je foto's kan maken en die het weer op dat moment weergeven. Ik zag op een zeker moment dat het 38 graden was met gevoelstemp van 46!

Aan het eind van de dag werden we opgehaald door de chauffeur van het hotel. Vanwege de benauwdheid was er net een enorme onweersbui neergevallen. We gingen door flinke diepe plassen!


Gisteravond zijn we weer in HK aangekomen. Onze Chinese chauffeur, normaal hebben we een HK chauffeur, bracht ons via een toeristische route weer naar huis. Ik zag dat hij ons adres invoerde in zijn tomtom, maar ik ben nog nooit via deze weg thuis gekomen. De reis duurde dan ook 3 uur!


We hebben eerst maar een happie gegeten bij onze Koreaanse buren. Heerlijk. En daarna vielen onze oogjes dicht. Het hete weer EN de WK-voetbal eisen hun tol! En dit weekend als Nederland speelt, dan mogen we om 4 uur 's nachts voor de tv zitten. Wat een takke-tijden zeg.

Vanmiddag gaan we een stukje autorijden. Ben erg benieuwd!

1 comment:

Arlene said...

Nou hier hebben we op TV de demonstratie in Hongkong ook gezien.Wat heerlijk dat jullie straks eventueel met een eigen autootje kunnen gaan rondrijden,geen taxichauffeurs meer die jullie het heen en weer bezorgen!!

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails