Saturday, October 04, 2014

Het broeit

Het is nu zaterdag 4 oktober. Sinds mijn laatste post is er nogal wat gebeurt hier in Hong Kong.

Er zouden gesprekken zijn tussen de studenten vereniging en de tweede vrouw in Hong Kong, Carry Lam, omdat iedereen wel inzag dat er een impasse ontstond. En CY Leung heeft duidelijk gesproken; hij stapt niet op. De straten rondom het financieel centrum en de regeringsgebouwen zijn nog steeds door duizenden mensen bezet. En op Kowloon is Mongkok en Cantonroad afgesloten. Niet goed dus en omwonenden beginnen te morren.

De politie kijkt nu wel uit om met overmatig geweld de boel uit een te drijven. De hele wereld kijkt toe tenslotte. Maar nu heeft de politie weer iets gedaan wat zeker niet slim is. Zoals ik al zei, de hele wereld kijkt toe en de pers en de social media van tegenwoordig is krachtig. Binnen seconden zijn filmpjes op facebook en twitter te zien en ontkennen helpt dus niet.

Wat is er gebeurt:
Dagen geleden stond er al te lezen dat de studenten zonder geweld iets wilden afdwingen. Maar dat iedereen zich bewust was van het feit, dat er relletjes zouden opdoemen. Niet door de studenten maar door 'anderen'. En voor de studenten was wel duidelijk wie dat zouden zijn!

De regering hier, heeft volgens mij gehoopt en gebeden en dat deze opstand dood zou bloeden. Na vele dagen op het asfalt te hebben geslapen met hoge temperaturen, onweersbuien en regen, zou iedereen wel weer naar huis gaan.  Maar door die domme actie om met traangas de boel uit een te drijven, is iedereen zijn hakken in het zand gaan zetten en zijn ze nog vasthoudender geworden dan dat ze in eerste instantie waren. Het aantal demonstranten stijgt!

Sinds gisteren, zijn er inderdaad rellen uitgebroken. De tegenstanders hebben met geweld geprobeerd om zelf dan maar de studenten weg te sturen. Zo zijn er tenten vernietigd, drinkvoorraden kapot gestampt, gevochten, meisjes bedreigd en er zijn zelfs 2 aanrandingen gerapporteerd. Op tv was alles live te zien. En de studenten stonden nog steeds met hun armen omhoog en te roepen 'love and peace'.
Ook is op een filmpje te horen en te zien dat zelfs de politie zegt dat deze tegenstanders uit Beijing komen en leden zijn van de Chinese mafia. Niet goed dus.

Maar waar iedereen nu dus vreselijk boos over is, is dat de politie schijnbaar er niet mee zat om met 87 traangas patronen, een geweldloze demonstratie uit een probeerden te slaan, maar nu er bloed vloeit, ze niets doen om de beide partijen uit een te houden!
Gisteravond op het nieuws was te zien hoe een van die mannen die geweld hadden gebruikt, door politie werd geëscorteerd naar buiten het episch centrum in Mongkok en in een taxi werd gezet! Hij werd niet eens gearresteerd! En zo zijn er veel van die mannen weer opgedoken in Admirality om daar onrust te stoken.

Het is duidelijk. Deze 'burgelijke ongehoorzaamheid' zoals het wordt genoemd, is nog lang niet over en iedereen houdt zijn hart vast voor wat er gaat gebeuren. Het broeit in Hong Kong.


2 comments:

Mickey said...

Scary, zulke stiekeme acties...hoop van (te) ver mee dat het goed en rustig afloopt...dikke kus.

Arlene said...

Best eng als je hier alle beelden op TV ziet,doe alsjeblieft voorzichtig als jullie de deur uitgaan !!

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails