Wednesday, October 01, 2014

Paraplu Revolutie

Zo wordt het ook genoemd. The Umbrella Revolution. En het eind is nog lang niet in zicht. Vandaag is het 1 oktober. National Day. De dag dat de oprichting van de Peoples Republic of China, dit jaar zijn 65ste verjaardag viert.

Nou in Hong Kong wordt er weinig gevierd. Het vuurwerk is afgelast want de politie heeft nu zijn handen vol aan de demonstraties. Ik zag dat vanmorgen wel de Vlaggen van China en Hong Kong werden gehesen in bijzijn van CY Leung, onze chef executive. Tijdens de ceremonie hoorde je demonstranten op de achtergrond roepen 'CY Leung, go home!' Wij gaan vanavond wel lekker eten met Jesse, Mabel en Ton, die vanavond weer terug vliegt naar NL.Ik ben vanmiddag zelf eens gaan kijken in Mongkok. Ik wilde het wel eens zien en meemaken hoe de sfeer was. Het was super relaxed, mensen zijn niet gestrest maar aardig en beleefd, willen een praatje maken met je.


Er worden gratis gele lintjes uitgedeeld, er wordt vuilnis (lees sigaretten peukjes) opgeraapt en in een vuilniszak gedaan, andere vuilnis wordt gerecycled en meegegeven aan de mensen die normaal gesproken dit doen om een centje extra te verdienen, er wordt geluisterd naar sprekers, het lijkt net een grote braderie!En natuurlijk zijn er ook mensen die het niet eens zijn met de demonstranten. En die ruimte krijgen ze ook van de demonstraten. Die mogen spreken, worden niet in de rede gevallen en na afloop krijgen ze applaus. Want DAT is democratie! Iedereen mag zijn mening uiten, of je het er nu mee eens bent of niet. Maar er zijn sommige mensen die rondlopen op de demonstratie die er op uit zijn om onrust te stoken. Dat zag ik zelf. Ineens gaat een man dreigend tegenover een student staan, schreeuwend doet hij zijn verhaal en binnen 2 seconden staan er dan andere mannen omheen, die proberen de boel te sussen. De man liep mee met de andere mannen en kreeg een flesje water om te bekoelen. Er wordt niet op in gegaan, er wordt geen discussie gevoerd, hij mag uitpraten en hij krijgt een flesje water mee. Zo goed gedaan!

Ik heb wat foto's op het nieuws en op Facebook voorbij zien komen die echt alleen maar in Hong Kong kunnen. Want je bent student, je moet eigenlijk naar de universiteit maar je vecht voor je recht, wat doe je dan? Dan doe je je huiswerk op straat!


En als leraar? Je hebt geen student in de banken zitten. Wat doe je dan? Lesgeven op de stoep! Gratis!


Je verontschuldigd je voor de barricades voor de ingang van de  metro.


En als je niet op het gras mag lopen omdat er een bordje is gepland waar op staat, please don't walk on the grass, dan doe je dat niet! Zelfs niet als je met 10.000 man op straat loopt!
1 comment:

Arlene said...

Ik heb zo'n respect voor de wijze waarop in HK demonstranten zich gedragen,kan men elders ter wereld nog wat van leren!

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails