Wednesday, October 15, 2014

Spanning

De dag van gisteren zal ik niet snel vergeten.

A. Mijn broer zou geopereerd worden. Een riskante operatie voor hem. Maar hij heeft deze operatie nodig om weer beter te worden. Beter te worden van de leukemie en om beter te worden van zijn enorme lage weerstand. De artsen hebben er lang over gesproken en de eindconclusie was, we gaan het doen! Tot een kwartier voor de operatie. Toen hebben ze het afgeblazen vanwege te zwakke longen en enorme benauwdheid. Natuurlijk hebben ze deze beslissing niet lichtzinnig genomen maar de spanning van zo'n dag, wens ik niemand toe. Ik moet er ook niet aan denken hoe de dag voor mijn broer en zijn familie is geweest. Eerst de spanning dat het mis kan gaan, en dan de spanning dat het nog geen millimeter beter is dan de dag ervoor.

En dan de facebook post van zijn kleinzoon, die ging me door merg en been. Zo lief, zo wanhopig, zo emotioneel! -slik-

B. De spanning die te snijden is in Hong Kong. De demonstraties zijn nu hun derde week in gegaan. Er worden barricades opgeworpen in Admiralty, Central, Causewaybay en Mongkok. Van de week zijn verschillende van deze barricades vroeg in de morgen verwijderd door de politie. Nog steeds hebben de demonstranten geen geweld gebruikt. Maar omdat deze barricades zijn verwijderd, brengt dat ineens een heel ander volk naar deze gebieden. De zogenaamde 'members of the triads' en knokploegen die er alles aan willen doen om de demonstranten te verleiden tot geweld en zelfs mensen in elkaar slaan en vrouwelijke studenten proberen aan te randen. Ze liepen ook met messen rond en het rare is dat deze mensen, die geweld hebben toegepast en met messen rondliepen, daarna niet werden gearresteerd maar gewoon weg mochten lopen of zelfs in een taxi werden gezet door de politie!

Vannacht is de politie weer met pepper spray aan de slag gegaan en hebben met geweld demonstranten willen verwijderen van hun plek. Te belachelijk voor woorden en alles was natuurlijk te zien op het nieuws. Maar het ergste wat ik tot nu toe heb gezien, was dat de politieagenten een demonstrant handboeien om hebben gedaan, meegenomen naar een plek waarvan zij dachten dat het uit het zicht bleef van de camera's en vervolgens heeft de politie die man (1 geboeide demonstrant en 4 agenten) in elkaar getrapt voor zo'n 4 minuten. Deze man werd wel gearresteerd, mocht niet weg lopen en werd niet in een taxi gezet. Vreemd. It makes you wonder...En laten we niet vergeten dat er ineens een soort van censuur wordt bedreven op sommige websites (vooral die met de democratie, de demonstratie en nieuws te maken hebben) die ineens uit de lucht zijn. Dat een bepaalde groep voor uitgeverijen posten en die proberen de distributie van kranten tegen te houden.

Het maakt me misselijk. Het maakt me ook boos. Het maakt me dat ik Hong Kong niet meer herken.[A Statement from Apple Daily to Hong Kong Citizens– 14 Oct 14 ]
First and foremost, we would like to offer our sincerest apologies to all our readers.
The publication of Apple Daily is severely obstructed by an unprecedented violation of press freedom. The night before last, all entrances of our office building were blocked by tents to prevent our papers from being distributed. Although we employed mobile cranes and other ways to have our papers transported over the wall, we were thwarted and harassed by the mob and could only manage to transport some of our papers despite continuous interferences. As a result, Apple Daily was not available in some districts and some piles only contained Section A yesterday. For this, we offer our heartfelt apologies.
We strongly condemn these barbaric violations of freedom of press and the distribution of information. We regret that the government fails to stop such crimes. We have requested an injunction and hope that any future attempts to jeopardise freedom of publication and infringe public interest can be prevented via legal means. We will try every possible way to ensure Apple Daily can be published and distributed as usual.
Apple Daily has been facing surmounting oppression since our very first day –advertisement being withdrawn, journalists being banned from reporting in Mainland China, computer system being attacked again and again. This is a critical moment for Hong Kong, as the destructive force is growing wild. The frantic attempts to prevent our papers from reaching the public threaten to strangle our press freedom. Despite all odds, we promise our readers – we will hold on to our duties and will certainly not give in. Empowered by your support and our belief in truth, we are fearless.
Apple Daily
13 October 2014

4 comments:

Simone said...

Nou he, wat een dag... de hele ochtend loop je als een snaar zo gespannen, dan het bericht dat het is verschoven en dan nog geen 15 min. later het bericht dat de operatie helemaal is afgelast....

Zal je nog wat grappigs vertellen: gisterochtend zoals eerder verteld goed gespannen door het huis gedenderd, mens moet toch wat doen om bezig te blijven, loop ik boven en ik dacht wat hoor ik toch voor "hemels"muziekje....neuhhh dat hoor ik niet goed, want kon ook niet bepalen waar het vandaan kwam....doorgaan en opnieuw dat muziekje.... nou sta je best raar te kijken hoor als je het weer hoort, nu luider en duidelijker...wat blijkt laurens had zijn telefoon laten liggen met de wekker aan, waar dat "hemelse" muziekje uit kwam. Maar het was zo'n rare gewaarwording.....heb er hartelijk om moeten lachen in m'n eentje...maar dacht eerder het moet nu niet gekker worden, wie zoekt er contact met me.... hahaha

Yvon said...

Wat een dag hebben jullie gehad.... Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. En daarbij de spanning van Chiel alleen weg, de spanning in HK.
Zulke dagen zou je het liefst overslaan.
Hoop van harte dat het rustig blijft of weer gaat worden in de stad!
Daarnaast draaien de duimen meer dan hard voor de gezondheid van Andy!!

Dikke knuffel!

Anonymous said...

Deze dagen moeten er niet teveel zijn, maar bij Andy blijft de onzekerheid en ook bij jullie in HK is de situatie lang niet stabiel. Voel me in een week jaren ouder geworden. Hoe is het Chiel bevallen, helemaal alleen in zijn upper naar shenzen? Sterkte lieverds xxx Lody

Arlene said...

De onzekerheid en spanning over Andy zijn eigenlijk meer dan genoeg en om dan je geliefde Hongkong zo in zijn nadeel te zien veranderen is heel verdrietig!
Positief is dat Chiel stukje bij beetje zijn onafhankelijkheid terug haalt XX

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails