Monday, February 09, 2015

Chinees Nieuwjaar komt eraan

Volgende week vieren we Chinees Nieuwjaar. Het valt deze keer op 19 feb. Het wordt het jaar van de Geit.


Overal waar je komt is alles versierd met gouden en rode lampionnen. Zijn de gevels versierd met lampjes en in de winkels hoor je steeds die Chinese liedjes. De straten zijn druk. Iedereen is bezig met boodschappen in te slaan voor deze dagen.


Het huis moet schoon zijn zodat je fris het Nieuwe Jaar in kan gaan. Er worden nieuwe kleren gekocht zodat je alle oude ellende van je af kan schudden. Mensen gaan in grote getale naar de bloemenmarkt. De sinaasappelboompjes worden gekocht, de narcissen bollen met zorg uitgezocht en de rode envelopjes worden vast klaar gelegd. Nieuwe biljetten van 20 en 100 dollar worden besteld bij de bank. Alles moet klaar zijn voor volgende week!


Alles staat bol van de tradities en bijgeloof. Zo moet je een rondje over de grootste bloemenmarkt in Victoria park lopen. The lucky lap! Zo mag je je haar niet wassen op de eerste dag van het nieuwe jaar, moet je naar de tempel om wierook te branden, het liefst gelijk na middernacht en moet je ervoor zorgen dat je het belangrijkste diner van het jaar, (oudejaarsavond) samen met de familie eet. Volgende week begint ook de grootste menselijke migratie van het jaar en de wereld! Werkers uit China gaan terug naar hun geboortedorp om met de familie CNY te vieren en anderen gaan met de familie op vakantie. Kortom het openbaar vervoer plus vliegverkeer plus autoverkeer, is straks 1 grote chaos!


Wij blijven lekker thuis. Dat wil zeggen dat we wel 'op reis' gaan naar Jordan om bij Jesse en Mabel te gaan eten. De dag erop naar de film gaan en dat zij de dag daarna weer bij ons komen eten.

Maar eerst deze week naar China. We gaan op woensdagmorgen en komen pas zaterdagmorgen thuis.
Vrijdagavond is het traditionele diner voor de werkers en de staf. Ben benieuwd.


No comments:

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails