Monday, July 13, 2015

40 Dagen

40 Dagen geleden overleed mijn broer Andy.

Volgens Indonesische traditie herdenkt de familie deze 40ste dag met een uitgebreide offermaaltijd. De Selamatan. Deze is in eerste instantie bedoeld als genoegdoening aan de goden. Zij krijgen de gerechten aangeboden als afkoopsom voor het stukje aarde waar de overlevende is begraven. Ook wordt gevraagd aan de goden om de overledene rust en geluk in het hiernamaals te schenken. Er wordt een plekje aan tafel gedekt en er wordt een bordje opgeschept voor de overledene. Er zijn meerdere data voor een offermaaltijd, maar deze offermaaltijd op de 40ste dag wordt vaak in NL in ere gehouden. Op deze dag neemt de ziel definitief afscheid van de nabestaanden en vertrekt naar het hiernamaals.

De Selamatan in Nederland...

En zo geschiede. In NL kwam de familie bij elkaar. Er werd eten besteld bij een lokale Chinees en familieleden namen allemaal een zelf gemaakt gerechtje mee. In ieder geval de familieleden die een beetje kunnen koken ;-) Herinneringen worden opgehaald, er wordt gelachen en gehuild, een woordje gezegd en natuurlijk gegeten. Veel gegeten. Deze dag is in onze cultuur belangrijk en eigenlijk is deze dag, na de schok, verdriet en eerste rouw, een definitief afscheid. Een soort van ...'We hebben het gered, we missen je enorm, we zouden willen dat je hier nog bent maar weten dat je het nu beter hebt...'-gevoel.

Voor ons was het onmogelijk om naar NL af te reizen voor deze dag. Het voelt als een gemis. Je wordt nog opstandiger dan dat je al bent maar daarna komt het realiteitsgevoel weer boven drijven. Gelukkig maar. Dus besloten Chiel en ik om Andy's 40ste dag hier zo goed mogelijk te vieren. Ik maakte een reservering bij Nendy, ook wel bekend als Annie van het Indonesische restaurant 1968, en legde haar de situatie uit. Ze begreep het meteen. Kan ook niet anders was zij is een volbloed Indonesische dame. En op dezelfde dag als de familie het zou vieren, zouden wij het in HK vieren.


En we zaten niet alleen aan tafel. Onze HK-familie was er ook, Jesse en Mabel. Helaas was Jos er niet bij want hij had zelf een feestje in NL maar ik kreeg nog een sms van hem. Heel lief.
De foto van Andy stond op tafel, een glas met whisky on the rocks, een roos en een kaarsje. En zijn maaltijd was door Nendy zorgvuldig uitgezocht en op een groot bord gezet. 7 Gerechten kompleet met gele rijst!

De Selamatan in Hongkong
Het was voor mij een emotionele avond. We haalden ook herinneringen op, hebben meerdere malen getoast op Andy, ben ook meerdere malen toch van tafel opgestaan omdat ik niet in een 'ugly cry' wilde uitbarsten, maar het was mooi. Heel mooi. En love was in the air!



1 comment:

Arlene said...

Mooi Ans en fijn dat je er een goed gevoel bij had,hier is ook menig traantje gevallen maar over het algemeen ook veel gelachen,het was heel leuk dat Remy en Linn er waren met Leena,ze vond het zo gezellig dat het hun zeker 10 minuten heeft gekost om haar weer in de auto te krijgen om naar huis te gaan.Wat is het toch een klein hittepetitje !XXX

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails