Tuesday, September 13, 2011

Mid-Autumn Festival

Gisteravond was het dan eindelijk zover. Volle maan. Op de 15de dag van de 8ste maand van de Chinese kalender, wordt het feest gevierd. Het is na Chinees Nieuwjaar, de belangrijkste feestdag in China.


En hoe gaat zo'n dag dan? Nou, met de hele familie natuurlijk eten, de mooncakes komen op tafel, de lampionnen worden verlicht en 's avonds ga je naar de Fire Dragon Dance kijken om daarna met de hele familie naar de volle maan te gapen!

Om 4 uur 's middags ging het kantoor in HK dicht. Iedereen was eerder vrij en Chiel dus ook. Mijn plan was om naar Caueseway Bay te gaan om daar naar de lampionnen te gaan kijken in Victoria Park en vandaar nar Tin Hau te lopen, om de Fire Dragon Dance te bewonderen. In al die jaren had ik nog nooit een Fire Dragon Dance gezien.


We besloten vroeg naar Causeway Bay te gaan. Ik had echt geen zin om in een overvolle metro te zitten.  Om 6 uur liepen we de metro uit en liepen in 1 streep naar ons klein Indonesisch restaurantje. En oh, wat was dat weer lekker!


Vandaar was het een minuutje lopen naar Victoria Park. Overal stonden en hingen prachtige lampionnen! De kindertjes keken hun ogen uit! Nadat we overal uitgebreid foto's van hadden gemaakt, liepen we door naar Tai Hang.

 

Hier wordt elk jaar en vaak dus tijdens mid-autumn festival, een Fire Dragon Dance gehouden. Toen ergens in 1800 dit vissersdorpje door de pest werd geteisterd, vertelde Budha via de dorpsoudste dat zij voor 3 dagen langs, een drakendans moesten houden met wierookstokjes, dan zou de pest verdwijnen.


En ik moet zeggen, het is een feest. De smalle straatjes zijn afgezet, honderden mensen langs de kant, veel kindertjes met lampionnetjes, en iedereen is blij!


De draak is gemaakt van 72.000 wierookstokjes, 67 meter lang, en 300 mannen wisselen elkaar af om de draak te laten dansen. Erg leuk om te zien en de geur en rook van wierook hangt als een deken over het dorpje. Een apart sfeertje.


Nou hadden we zelf ook een opblaasbare Dragon met knipper oogjes gekocht en dat vonden de Honky's toch wel erg leuk. Chiel is met iedereen op de foto gegaan!



Nadat we de eerste dans hadden gezien, zijn we weer terug naar huis gegaan. En ik denk een goede beslissing. Want toen we de metro inliepen en in tegengestelde richting de mensen-massa naar buiten zagen komen, wist ik het zeker. Dat wordt proppen om 23.30 als alles afgelopen is!


Eenmaal thuis kwam Jos nog even langs. Hij wilde vandaag, een vrije dag in Hong Kong vanwege het feest, de hoogste berg van Hong Kong beklimmen. 957 Meter! Of we zin hadden om mee te gaan. Wij lopen en Jos op de fiets. Altijd leuk. De plannen werden gemaakt en vanmorgen hebben we het inderdaad gedaan! Maar daar schrijf ik morgen over.

De rest van de foto's kan je HIER bekijken!
Enhanced by Zemanta

2 comments:

Rina said...

Hee Ans,

We zijn ook geweest, maar helaas later dan jullie. En het was inderdaad enorm druk. Te druk om alles goed te kunnen zien. Gelukkig waren we vorig jaar wel zo vroeg en hebben we toen de Fire Dragon gezien. Inderdaad heel indrukwekkend.
Tot gauw weer

miss honeybee said...

Hoi Rina, we hebben nog gekeken of we jullie zagen maar nadat we zo'n 3 uur hadden rond gelopen wilde ik gewoon graag op de bank voor de buis ;-)
Was wel erg leuk om te zien!

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails