Thursday, February 13, 2014

Winter in HKNiemand raakt er over uit gepraat. Overal waar je komt is dit het eerste onderwerp van gesprek. Het is koud in HK. Echt koud!

Ik begrijp dat mensen die wonen in een huis met centrale verwarming echt denken: 'Die gasten daar in HK zijn hartstikke gek! Wat een gezeur over die kou! Het is hier veel kouder!' Dus hier even een uitleg van een bijna 'permanent resident'...

In NL zijn 98% van de huizen uitgerust met een verwarming zoals b.v. centrale verwarming, een open haard, een houtkachel of misschien wel met 2 van de 3 opties. Je denkt er niet bij na, als je wakker wordt of thuis komt van het werk, geef je de thermostaat een zwieper en binnen no time is je huisje behaaglijk warm. Op de wc, in de badkamer, in je huiskamer, overal waar jij wilt dat het warm is, is het warm.


Wat jullie in NL dan weer niet hebben is airco. Daar is 98% van de huizen niet standaard uitgerust met een airco in elke kamer. Dus als de temperaturen gaan oplopen, dan worden de ramen en deuren open gezet. Natuurlijk zijn er mensen met een airco in huis maar dat is 9 van de 10 keer er later ingezet. Een mobiele airco of een ingebouwde. Dus tijdens de hitte is het puffen en steunen en weet je van gekkigheid niet wat je moet doen om de hitte uit je huis te krijgen. Vaak wordt het pas weer lekker na een enorme regen of onweersbui.

Waarom is dat zo geregeld?

Ik denk omdat het in NL vaker niet dan wel zo warm is dat je een airco nodig hebt. De perioden dat het kwik voor weken achtereen boven de 30 graden uitkomt, zijn er niet zo veel. Dus denkt elke aannemer en/of bouw maatschappij, "niet nodig die airco, als ze in de kou willen zitten dan kopen ze maar een ventilator voor die 2 weken per jaar dat het echt warm is! Veel te duur!'

Hier in HK hebben we het tegengesteld.


In HK zijn 98% van de huizen uitgerust met airco's. Vaak 1 in elke ruimte van je huis. Ook vanwege de enorme vochtigheidsgraad die vaak tegen de 90% loopt. Dus heb je geen airco dan staat je huis binnen afzienbare tijd onder de schimmel. Ook is je deur en/of raam openzetten vaak geen optie. Vanwege het klamme tropische klimaat, stikt het natuurlijk ook van het ongedierte wat zich daarbij goed voelt. En die kakkerlakken hier zijn van formaatje 8cm of groter! Niet fijn dus. En woon je in de stad, zoals wij dus, dan is het lawaai van de straten, airco's, toeterende taxi's en dronken mensen die uit hun dak gaan, niet echt rustgevend. En woon je in het buiten gebied dan is het oppassen als je de ramen  en/of deuren open laat omdat slangen en aapjes naar binnen willen!

Wat wij dan weer niet hebben in HK is verwarming. Ik denk dat de meeste huizen geen verwarming hebben omdat net zoals in NL, ook hier de bouwmaatschappijen en investeerders denken: 'Veel te duur! Als ze het warm willen hebben dan kopen ze maar zo'n straal kacheltje voor die 2 weken per jaar dat het koud is!' Dus als het kwik in HK daalt, dan voelt elk huis heel gauw als onbehaaglijk. Het wordt gewoonweg niet warm. Elk huis is van puur beton gebouwd, er liggen door het hele huis tegels maar als je mazzel hebt parket (dat voelt warmer) want aan vaste vloerbedekking doen ze niet, dus als je naar de wc wil, dan vries je zowat aan de wc-bril vast!


Dus is het koud, dan zit je met je winterjas aan achter het bureau op het werk. Ook thuis blijf je de jas aanhouden. Dekens worden meegesleept van het bed naar de bank en weer terug. 5 Lagen met kleren aan en een straalkacheltje wordt aangeschaft. Liefst eentje op wieltjes zodat je die als een hondje mee kan slepen van de ene naar de andere kamer.

En terwijl ik dit schrijf zit ik met een sjaal om, heb ik een ijskoude neus en zijn mijn voeten en handen verkleumd.

Afgelopen dinsdag, net de dag dat wij thuis kwamen van onze trip in Thailand, kwam het kwik niet boven de 6 graden uit! Die ochtend was het zelfs 5 graden in Mui Wo, een dorpje in het buitengebied zeg maar! Deze week en vorige week werd het kouder en kouder. En de gemiddelde temp is nu 9-11 graden. Nou moet ik zeggen dat ik een thermometer heb hangen maar echt, warmer dan 6 graden is het niet. BINNENSHUIS!!!!3 comments:

Mickey said...

Oh men.... Koud! Moet ik thermo ondergoed voor jullie menemen?
Ik hoop natuurlijk dat t over 2 weken weer een beetje opgewarmd is...
Xxx

Simone said...

Ohh meid wat koud, zeker als je inderdaad géén verwarming hebt zeg!!! Maar kan je de airco geen warme lucht laten blazen??? Als je kunt koelen kan je misschien ook warmen???? In de auto kan dat wel... dus... In de tussentijd maar lekker aan laagjes kleding doen, heeel veeeel!! Een warme knuf uit het nu toch niet zo koude NL, P.s. wél een goed excuus voor warme chocolademelk mét iets extra's...... hihi

Anonymous said...

Niet leuk dus, hoop voor jullie dat het gauw wat warmer wordt. Sterkte en veel warme knuffels,
Lody

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails