Monday, March 03, 2014

Het oud papier vrouwtje

Voor onze flat, in een inhammetje van de HSBC-bank, is elke dag een vrouwtje druk aan het werk. Ik schat haar rond de 60, dus hoogst waarschijnlijk is ze dan rond de 70 jaar. Ze zijn hier allemaal ouder dan dat je ze inschat.


Tenger, klein van stuk maar enorm sterk. Vaak te vinden in een verwassen pyama en een petje, is ze al het oud papier uit de omgeving aan het sorteren. Karton bij karton, papier en kranten op 1 hoop en dan begint het echt leuke werk! Ze probeert om zo veel mogelijk van het karton of van het papier in 1 doos te krijgen. Een emmer water staat steevast naast haar zodat ze alles goed kan nat maken waardoor er nog meer in 1 doos kan! Met militaire precisie worden de dozen ingepakt en vast geknoopt om dan op haar karretje te worden verreden naar het dichtstbijzijnde recycle-punt.Haar werkdag begint al vroeg. Als ik om 7 uur uit het raam kijk, dan zie ik haar al bezig. Onverstoorbaar gaat ze haar gang. Soms zit ze even op de stoeprand om een bakkie moedels te eten maar daarna gaat ze weer door. Tot zeker na 7 uur 's avonds! En dat dan 6 dagen in de week.


Elke morgen ziet ze ons langs komen als we naar de taxi lopen. En elke morgen is ze super enthousiast.   Met een grote lach op haar gezicht, brabbelt ze Cantonees tegen ons. Daar verstaan we natuurlijk niets van, maar we lachen vriendelijk terug en wensen haar ook een goedemorgen. Vaak wijst ze naar Chiel en steekt dan haar duim omhoog. Ho ho, roept ze dan. (goed, goed!)

Met Chinees Nieuwjaar is het de gewoonte dat je rode envelopjes met een klein geld bedrag, uitdeelt aan iedereen die jou het gehele jaar een dienst hebben bewezen. Zo kreeg elke security dame en heer hier beneden een envelopje, de schoonmaakster van het pand en de oude klusjes man van ons een envelopje. Maar ook deze lieve oude dame. Ze werkt zo hard!

Toen we het aan haar gaven, was ze helemaal verrast. Ik kreeg een dikke knuffel en Chiel gaf ze een schouder klopje. Zo schattig. En vanaf die tijd is ze dubbel enthousiast. We hebben er een vriendin bij!

No comments:

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails