Sunday, March 30, 2014

Sate en pindasaus

Jesse en Chiel hadden besloten dat het wel erg lekker zou zijn om zaterdag saté op de bbq te gooien.. Kompleet natuurlijk met pindasaus en gado gado. Dus zo gezegd, zo gedaan. Er was alleen 1 klein obstakeltje...hoe maak je saté en pindasaus?


En dan komt Facebook toch weer goed uit. Na een oproepje van mij aan de zussen, kwamen de reacties binnen stromen. De beste die mij goed uitkwam was om een boemboe te kopen van Conimex maar helaas is dat niet te krijgen hier. Dus ik moest echt wel zelf aan de slag. Ik kwam er later achter dat de zoete ketjap die we altijd thuis gebruikten, Tjap A, hier ook niet in de winkel ligt. (note to myself; meenemen uit NL de volgende keer!) Waarschijnlijk wel bij een indo toko, maar die liggen hier niet voor het opscheppen. Dan zou ik naar Causewaybay moeten gaan om daar alle tokootjes af te struinen en daar had ik weer geen tijd voor. Daar heb ik laatste tijd nogal last van...geen tijd hebben...


Dus de marinade voor de sate werd:
2 teentjes knoflook, zoete chinese soya saus die dus nog wel steeds aan de zoute kant is, peper en geen zout vanwege de zoute soya saus, bruine suiker en citroensap. Alles op gevoel in een kom doen en doorroeren. In blokjes gesneden biefstuk erin en ik had nog een bakje met marinade klaar gemaakt voor varkensvlees. De speklappen zoals thuis zijn hier anders, dus ik heb gewoon varkensvlees genomen. En alles 24 uur laten marineren.  (Maar tussen ons gezegd en gezwegen, de sateetje die van dood ordinaire speklappen zijn gemaakt zijn en blijven in mijn ogen de beste!)


Wel had ik nog boemboe blokken voor gado gado saus gevonden in de supermarkt! Yoehoe! Dat scheelt weer een hoop, jawel, tijd! Volgens mij van het merk Ho Mei. Het blok fijn snijden, 150 ml water erop en klaar is kees! Ik had gelukkig een paar blokken meegenomen en het was echt helemaal perfect! Het smaakte alsof je de hele dag in de keuken had gestaan ;-) Iedereen blij! Jesse blij, Chiel blij en ik blij!


Gado gado is simpel te maken. Ik denk dan ook maar aan de gado gado die we hier bij het Indonesch restaurant eten en die is een stuk simpeler dan het recept die ik van Andree had gekregen. Boontje, komkommer en tauge. Boontjes even in kokend water en eruit, de rest in stukjes snijden en alvast een beetje van de gado gado saus erdoor vermengen. De rest op een bord of kom doen, verse koriander en bosuitjes erover, gebakken uitjes erover en de rest van de gado gado saus ernaast in een bakje.

Kind kan de was doen!

Verder kwamen er nog loempiaatjes uit de vriezer die ik zelf had gemaakt. Opbakken in de olie, bakje loempia saus er naast, zak kroepoek erbij, c'est tout! En o ja, er moest ook nog een pavlova komen. Nou moet ik zeggen dat die pavlova van mij echt da Bom is, dus ik begrijp het wel ;-) En ik heb verse mango sap gemaakt. Vond ik wel passen hierbij.

Natuurlijk had ik veel te veel, dat is een trekje van de fam Voogd, dus vanavond eten we de restjes lekker op. Dat scheelt weer!

3 comments:

Mickey said...

je mag ook gewoon vragen wanneer ik weer kom hoor!!! :-)
oh wat lekker!!
XXX

Arlene said...

Water loopt me in de mond! En als je weer in Holland komt vooral veel boemboe blokken en kant en klare marinades in slaan mag dan niet culinaircorrect zijn maar heel smakelijk en makkelijk!!

Anonymous said...

Klinkt weer goed! Ik werk heel graag met de zakjes boemboe van Toko Lien of zo, zit in ieder geval in doorzichtige plastic zakjes. De laatste tijd veel mensen te eten gehad en allemaal even enthousiast. Ik denk, dat kan je zelf ook, maar goed neem de complimenten graag in ontvangst :)
Zijn trouwens ook makkelijk mee te nemen.
xx Lody

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails