Wednesday, December 08, 2004

Eten bij "HongKing"

Vanaf het begin van ons verblijf in Shenzhen, eten wij regelmatig bij een eettentje met de naam HongKing. Het is zo'n typisch chinees restaurantje dat je overal tegenkomt. Tl-verlichting, fornica tafel en stoelen, de tv op max, en een hoop gekwetter van de locals.
 
De eigenaar is een zogenaamde Hongkong-chinees. Dat wil zeggen dat hij van origine uit Hongkong komt en daardoor ook engels spreekt. Wat niet gek is want met ons chinees wil het nog niet zo vlotten!
Ook de manier van zaken doen is typisch iets uit Hongkong. De zaak is schoon (hele verademing) en het bedienend personeel is vriendelijk en netjes.
 
De eerste keer dat wij er kwamen eten, moest Bing ons eten bestellen, want alle gerechten staan in het chinees op de menu kaart. Geen idee dus wat je besteld en hoeveel. Wij waren erg verrast over de kwaliteit van het eten want het is echt heerlijk. Alles vers en heel smakelijk. En bijkomend voordeel is de prijs. Heel goedkoop. Ongeveer 18 yuen per dish, oftewel 1.80 euro.
 
Bing had voor ons een menu in het chinees opgeschreven en opgehangen achter de balie zodat we de dag erop zelf naar het restaurant konden gaan. De eigenaar is niet elke dag aanwezig want hij pendelt tussen Hongkong en Shenzhen. Zijn vrouw is er dan wel maar zij spreekt geen engels.
 
Eigenlijk komen we er nu zo'n beetje 6 keer per week. Voor lunch of diner. We zijn vaste klant geworden. Als de baas (big Davy) er zelf is, verwelkomt hij ons uitbundig. Zijn zoontje (little Davy) van 4 staat elke dag op de uitkijk of wij er al aankomen. Zijn vrouw (Annie)spreekt geen woord engels maar ze hangt elke keer aan mijn arm en uit de vertaling van Bing, ben ik erachter gekomen dat ze mijn "jongere zusje" wil zijn. 
 
Als we nu binnen komen en de baas is er niet, dan wordt er zonder een woord te wisselen, Icetea hongkong style, voor ons neergezet (op kosten van de zaak) en 3 dishes met een bakje gestoomde rijst. Elke dag andere gerechten (want volgens mij houden ze bij wat we dag ervoor al hebben gegeten!) en heel goed bij elkaar gezocht.
Het menu van vanavond was, een soort van foeyong hai met chinese worst, chili chicken (kleine stukjes kip droog gebakken met verse chili) en een stoofpotje van aubergine met varkensvlees en champignons. En er wordt eindeloos verse chinese thee geschonken wat gratis is. Net als bij ons een glas water. Echt heel erg lekker!
 
Als we gegeten hebben roept Chiel: "Matan!", wat rekening aub betekent. En dan leggen we toch gauw zo'n 50 yuen (5 euro) op tafel!
 
 
Na het eten
 
 

No comments:

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails