Tuesday, February 16, 2010

Nepal 2.

Dag 2. Reizen per auto van Kathmandu naar Chitwan National Park

Vandaag zou het grootste gedeelte van de dag in beslag genomen worden door het reizen. Onze prive chauffeur zou om 7 uur in de lobby staan want het is nogal een eindje rijden. Wij waren dus om 6 uur uit de veren, alles ingepakt, uitgecheckt en ontbeten maar helaas, ik zou bijna zeggen natuurlijk, geen chauffeur.Maar even bellen met Himanshu, het Indiase reisbureau die alles voor ons geregeld had. Ik had al eerder vermeld dat de telefoonverbinding niet of half 'excisting' was dus je begrijpt hoe dit telefoongesprek is gegaan. Maar rond 8 uur kwam dan toch de chauffeur aan scheuren en op onze vraag waarom hij nou niet op tijd was, gaf hij tot 3 keer toe geen antwoord.In ieder geval werden we in de auto gezet en gingen we dan op weg. In de regen!! Maar ver weg van de smog! Op naar schonere lucht! Zo'n land is dan ineens erg deprimerend als de wegen onder de modder zitten en alles grauw van kleur is geworden. Maar goed we waren op weg. De gids die in eerste niet, in tweede instantie wel, en in derde instantie toch maar niet mee ging, hebben we niet gemist. Waarom is tot op de dag van vandaag nog steeds een raadsel. Dat zal de Indiase inslag wel zijn denk ik.De reis ging door de bergen, langs rivieren, kleine nederzettingen en langs ravijnen. De eerdere 3 bijna dood ervaringen bleken nu helemaal niets voor te stellen, want zo'n trip door de bergen in de regen en met haarspeldbochten en vooral veel grote vrachtwagens en een chauffeur die er genoegen in schept om net voor de bocht in te halen, waren toch wel van een groter kaliber. Jezus. Ik zat met kromme tenen in de auto. Maar na 6 uur rijden kwamen we dan eindelijk aan in Chitwan.We reden door boerenland, kleine hutjes, grote hooi stapels en buffels. Ik begreep er nog niet veel van want in mijn gedachten zouden we in een Jungle Resort terecht komen en ik zag geen jungle en ik zag geen resort! Maar aan het eind van een zandpad vol met keien en kuilen stopte de auto. "Here it is", zei de chauffeur. Hmmmm...

De omgeving was meer een bos met een uitgestrekte moeras vlakte en het resort leek meer op een padvinderskamp. Hou in gedachte dat ik helemaal gestrest was door het rijden en de regen en het niet op tijd komen van de chauffeur, de gids die niet mee ging, het vroege opstaan en 6 uur in de auto zitten over een half aangelegde weg. Ik had het helemaal gehad!We werden op een houten bank gezet en een man kwam ons verwelkomen. Deze man bleek later de manager te zijn maar in zijn camouflage outfit had ik dat niet gelijk door. Op mij kwam hij over als een hopman van de padvinderij. Zijn uitleg was kort en krachtig. Geen tegenspraak. Om 7 uur ontbijten, 1 uur lunchen, 7 uur avondeten. En straks moesten we gelijk op een olifant door de jungle. Wat?! Echt niet!! Ik ga toch niet in de regen op zo'n beest zitten! We gaan morgen wel. Nou dat vond de hopman niet echt een goed plan maar daar had ik helemaal schijt aan.Toen werden we naar de kamer gebracht. De buitenkant zag er schattig uit. De kamers waren kleine huisjes allemaal genoemd naar beesten. De deur ging open...en toen kon ik wel janken. Denk eraan, ik was nog steeds helemaal gestrest!! Er stonden 2 bedden, een kast en een tafel. De badkamer was uit het jaar nul en de onder-hopman liet ons zien waar de kaarsen lagen voor het geval van een power cut. En toen liep hij weg...Ik heb eerst maar even gehuild. De spanning eruit en eerst maar eten want anders wordt de hopman boos. Het eten zag er ook al zielig uit dus die dag zat niet mee. En de eetzaal was heel erg groot en kaal.De hopman kwam vertellen dat hij meer op de activiteiten gericht was en niet op luxe. Punt. Toen ik zei dat je het dan geen "resort" moet noemen, haalde hij zijn schouders op. Die middag hebben we niets gedaan. Chiel ging een boek lezen en ik heb me maar even terug getrokken op mijn super harde matras en met mijn Ipod. Later begreep ik ook wel dat je geen luxe resort kan verwachten in Nepal. Maar ik had me het gewoon anders voorgesteld. En aan het eind van de Chitwan trip vond ik het helemaal geweldig en waren dit de leukste dagen!We wilden die middag zelf een stukje wandelen maar dat mocht niet. Er waren wilde olifanten in het dorp gesignaleerd. Die dag waren er 2 mensen doodgetrapt door op hol geslagen olifanten...'s Avonds moesten we om 18.45 precies op de veranda zitten want dan was er een dansgroep, er zou muziek gemaakt worden, we moesten mee dansen en daarna was er een BBQ. Dus zo geschiede. Er liep een engelse jongen rond die vrijwilligerswerk deed en daar hebben we gezellig mee gepraat. En mijn humeur werd steeds beter. En ineens zag ik ook de schoonheid van het midden in 'niets' zitten zonder enige luxe en de BBQ was stukken beter dan de lunch.Chiel heeft die avond flink mee gedanst en we hebben ook nog gelachen. Om half tien naar bed want om 6 uur zouden we wakker gemaakt worden om dan eindelijk op die olifant te zitten om naar de neushoorns te kijken!

Dag 3. Olifant Jungle trip, Kano tocht, Jeep Jungle trip


We waren al vroeg wakker. Ruim voor 6 uur dus toen de hopman kwam kloppen op de deur om ons wakker te maken waren wij al aangekleed en wel. In het donker liepen we naar de eetzaal. We kregen nu koffie met koekjes en als we terug kwamen zouden we ontbijt krijgen. Gelukkig had ik mijn eigen voorraad muesli repen en crackers mee genomen. Chiel was nu toch wel blij met mijn over georganiseerd "noodtasje".

Om 7 uur liepen we naar de olifanten-opstap plaats. De Indiase familie stond ook al te wachten. Wij gingen met een frans echtpaar de olifant op. In de stilte en de mist van de vroege morgen klommen we op de olifant. We liepen in 1 streep het moeras in waar het zonnetje heel voorzichtig door de mist probeerde te komen. Echt prachtig!

In de verte hoorden we de Indiase familie al telefonerend, boerend en schreeuwend aankomen. Hmmm...misschien moeten wij maar een eigen kant op gaan als we nog iets willen zien.


De tocht was geweldig! De natuur heel bijzonder. En als je ineens een neushoorn voor je ziet is dat toch wel even slikken. Die beesten zijn groot! Maar gelukkig was onze olifant ook groot. We hebben ook herten gezien en het blijft bijzonder dat je zo dicht bij die beesten kan komen omdat ze niet echt bang zijn voor een olifant! We zagen ook een moeder en een baby neushoorn. En dat was zo schattig toen je die 2 dikke billen het water in zag rennen.De Indiase familie was een andere kant opgegaan en even later zijn ze terug gegaan naar het kamp. Ze vonden er niet zo veel aan en ze hadden het koud.Na zo'n 2 uur zijn we ook terug gegaan om te ontbijten en ons voor te bereiden op de volgende trip. Om 3 uur klaar staan om de kano in te stappen!Kano en Jeep
Met een oude landrover zijn we naar de rivier gereden. Daar werden we in een houten kano gezet en peddelden we de rivier af. Het was even spannend omdat nog geen 20 meter verder op een grote krokodil in het zonnetje lag.Maar hij had gelukkig geen oog voor ons. Hij vond de zon veel belangrijker. Een zoetwaterkrokodil die net het water ingleed toen wij voorbij voeren vond ik wel een hoogtepuntje. Best eng.Het was wederom prachtig! Vanaf de rivier waren de bergen goed te zien, de vele soorten eenden en vogels was onvoorstelbaar, het water was zo helder en zo koud, de zon scheen lekker en zelfs ik, voelde me 1 met de natuur.

Een tijd later en kilometers verder stapten we uit de kano om de Jeep in te stappen. Nu gingen we achterin de open Jeep door het bos om tijgers te zoeken. Nou dat is dus niet gelukt, alhoewel een groep de week ervoor een luipaard en een tijger hadden gezien! Helaas. Maar het was best stoer om zo staand in de achterbak door het bos te scheuren.Aan het eind van de toer konden we nog mooi de ondergaande zon mee pikken die de toppen van de Himalaya rood kleurden. Echt super! Maar dat had ik al gezegd he?'s Avonds moesten we aanwezig zijn bij een diavoorstelling en daarna eten. Er waren wat mensen die dachten "nou voor mij hoeft die dia voorstelling niet" maar die kwamen van een koude kermis thuis. Dat pikte de hopman niet. Ze werden mooi opgehaald uit hun huisje en of ze wilden of niet, er moest gekeken worden naar de meest oude en saaiste diavoorstelling ooit!

Wel had de hopman geregeld dat er een kampvuur werd gemaakt en de koffie mocht buiten gedronken worden. En we konden zelfs een fles wijn scoren die we lekker bij het vuur konden opdrinken. We hebben met z'n zessen tot diep in de nacht zitten filosoferen over van alles en nog wat. Nou diep in de nacht...het was 10 uur toen we naar bed gingen..

Dag 4. Village tour
Onze hopman vind uitslapen niets. Dus om 6 uur werd er weer geklopt op de deur. Om 7 uur gaan we wandelen naar het dorpje naast het resort.Echt een leuk dorpje. Zelfgemaakte hutjes van klei en koeienstront. Overal vee en hooistapels. En heel veel kindertjes die aan het spelen waren voordat ze naar school moesten. Het was erg leuk om door zo'n nederzetting te lopen en te zien wat al die mensen moeten doen om te overleven. Ze moeten hout hakken om op te koken, water pompen om te wassen, en met koeienstront de muren verven. Als je dat ziet, dan merk je wel hoe verwend wij in het westen zijn.Bij terugkomst ontbeten en uitgecheckt en met onze chauffeur naar Pokhara gereden. Opnieuw zo'n 6 uur rijden. De chauffeur was overigens naar de kapper geweest!

De foto's van Chitwan vind je hier!

4 comments:

Arlene said...

Oh Ans die Hopman van jou deed me denken aan een toneelstuk vroeger met joop Doderer en Piet Bambergen waar de Hopman ook een vakantiekamp leider was!Geweldig ik had jullie gezichten wel willen zien!Toch weer een aparte ervaring maar o zo mooi!

Yvon said...

Wow, wat een reis!! Schitterend.... Daar neem je zo'n hopman wel voor op de koop toe;-))

Sanne said...

Wat een geweldig verslag! Vooral dat "moeten" is echt hilarisch :-)

Lody said...

Mooi man! En denk eraan regels zijn regels:).

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails