Thursday, April 25, 2013

Spring rolls

Zo worden ze hier genoemd, spring rolls (lente rolletjes), in plaats van loempia's. En dan heb ik het over de vietnamese loempiaatjes qua grootte.


Ik heb vandaag zelf vegetarische loempiaatjes gemaakt! Chiel had weer een vergadering hier thuis en ik trok me terug in de keuken ;-) En ik moet zeggen, ze smaakten heerlijk! Deze rolletjes zitten bomvol met groenten. Ik heb wel het recept een beetje aangepast omdat ik sommige dingen niet in de supermarkt beneden kon kopen. Vandaar.

Zo heb ik de wortels eruit gelaten omdat ik die was vergeten en geen zin meer had om naar beneden te lopen. En in plaats van taugé heb ik pea-shoots gebruikt. Zeg maar de groene variant op taugé.

O ja een tip om de olie te controleren of hij goed van temperatuur is, pak een pollepel en doe de steel in de olie. Als je geen belletjes ziet tegen de pollepel, dan is de olie nog te koud. Zou je nu de loempia's erin doen dan worden ze vet, bleh. Zodra je belletjes ziet is de olie goed van temperatuur.

Ik kon hier een pak loempia velletjes kopen waar er 30 inzaten. Die heb ik allemaal gebruikt ;-) Laat de vellen ontdooien in de koelkast voor een nacht, of anders zo'n uurtje op het aanrecht. Als je de verpakking openmaakt, leg er dan een plastic folie overheen anders drogen de vellen te veel uit en dan gaan ze scheuren. En dat is zonde.

Als je de loempia's rolt op het aanrecht, zorg er dan voor dat het aanrecht goed droog is, en maak tussen  elke loempia, het aanrecht weer droog. Dat scheelt een hoop geplak en gedoe.

Mocht je de loempia's niet allemaal tegelijk willen eten, vries ze dan in. Wel eerst per stuk invriezen en niet tegen elkaar. Anders krijg je ze niet los van elkaar en scheuren de vellen. Als ze eenmaal bevroren zijn dan kunnen ze wel met z'n allen in een plastic zak.

Enfin, Chiel en ik hadden zo'n 10 loempiaatjes als avondeten met een salade, de rest is net op gegaan omdat Jos binnen kwam en hij nog niet had gegeten. Van de week maar weer een voorraadje maken!


ingredienten:

8 verse shiitake championhoedjes of Chinese gedroogde championhoedjes*, in fijne reepjes
1/2 Chinese kool, fijn gesneden
2 medium wortelen, fijngesneden in reepjes
blik bamboo shoots, uitgelekt en fijn gesneden in reepjes
zonnebloem olie
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
2 theelepels vers geraspte gember
1 lente uitje, fijn gesneden
2 handjes vol met tauge
1 eetlepel lichte soysauce
1 theelepel donkere sesamolie
1 eetlepel maizena
50 loempia velletjes, ontdooid
zonnebloemolie om in te bakken


*Als je gedroogde champignons gebruikt (toko) laat ze dan eerst voor 20 minuten weken in heet water, daarna uitknijpen, het steeltje verwijderen en in fijne reepjes snijden
Doe in een grote saute pan of wok, 1 eetlepel van de zonnebloemolie en draai de pan rond. Zet het vuur op medium-high en voeg gelijk de knoflook, gember en lente uitjes toe, regelmatig roeren. Als de olie echt heet is, de champignons, wortel en kool toevoegen en regelmatig roeren.
Zet nu het vuur hoog en roerbak de groenten voor 2 minuten. en voeg daarna de tauge toe. Voeg de soy sauce en sesam olie toe. Roerbak voor nog 1 minuut. Leg nu het groentenmengsel op een grote schaal. Leg onder 1 kant een opgerolde theedoek zodat de schaal scheef staat. Zo kan het vocht en/of olie weglopen naar 1 kant van de schaal en blijft de groente droger.
Doe in een kommetje, de maizena en een half kopje water en roer het flink door zodat je de 'lijm' krijgt om de velletjes straks te plakken.
Leg de loempia vel op een vlakke ondergrond met een punt naar je toe, doe 1 eetlepel van het groentemengsel in de onderste hoek van het velletje, en rol nu de hoek van het velletje over het groentemengsel en rol het strak tot halverwege. Vouw nu de 2 zijpunten over het rolletje naar het middenen rol verder op. Kwast nu de bovenste punt in met het maizena/water mengsel en rol het verder strak op. Wees er zeker van dat alle randjes goed dicht geplakt zijn. Leg hem neer met het naadje naar beneden en bedek hem met plastic folie overheen om uitdrogen te voorkomen .
Doe in een grote pan of wok zo'n 4 cm zonnebloemolie op hoog vuur.
Als de olie heet is, glij er voorzichtig 4 tot 6 rolletjes in en laat ze bakken voor 2-3 minuten, draai ze regelmatig, totdat de loempia's goudbruin gebakken zijn. Haal ze uit de olie, laat ze uitlekken op keukenrol en dien ze warm op!


1 comment:

Simone said...

Jammie..... klinkt errug goed!!!

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails