Monday, June 13, 2005

Dragonboats

Het afgelopen weekend waren er Dragonboat-races op verschillende locaties in HongKong. Natuurlijk wilden wij weleens zien hoe dat er nu uitziet en we besloten om naar Stanley te gaan. Deze races werden gehouden van 8 uur 's ochtends tot 6 uur 's avonds.

Wij dus in de bus naar Stanley. Hardstikke druk natuurlijk want iedereen was vrij. Dit was de eerste dag van het Tuen Ng Festival.

Dit festival herdenkt de dood van een chinese held, Qu Yuan, die zichzelf verdronk in de Mi Lo rivier, zo'n 2000 jaar geleden, om te protesteren tegen corrupte gezagvoerders. De dorpelingen sloegen op grote drums, om de vissen weg te jagen zodat zijn lichaam niet werd aangevreten.
Sinds 1975 wordt het gevierd d.m.v. de Dragonboat-races die bestaat uit ruim 100 teams van over de hele wereld. Elke boot heeft 20 tot 22 peddelaars, een houtgesneden draak op de boeg en 1 persoon slaat op een enorme drum.

Over de reis die onder normale toestand zo'n 30 minuten duurt, deden wij ruim 1,5 uur! Maar ach wat geeft het. We waren vrij, de zon scheen volop en we hadden geen haast.

Aangekomen in Stanley, zagen wij nergens boten. We snapten er niets van. Van alle locaties moest hier de grote race gehouden worden. Enfin, wij een stukje lopen, bergje op en bergje af, nog lekker met de voetjes in het water gestaan op het strand, wat gegeten toen wij erachter kwamen dat er meer stranden waren in Stanley!

Eenmaal op het juiste strand aangekomen, zagen we heel veel boten. Het leek wel carneval! Peddelaars verkleed als "hiawatta", noormannen, goudvissen en allemaal met een flinke slok op!
Leuk om te zien, maar ik denk dat het leuker is als je deelneemt aan de race dan als toeschouwer. In ieder geval zijn we weer een ervaring rijker.

1 comment:

Anonymous said...

Laten we zo zeggen"you've seen that and been there". En ja vaak is 't leuker om aan zoiets mee te doen dan alleen maar te kijken. Zo heb ik 14 dagen geleden meegedaan aan het oudhollandse spelletje "Klootschieten" met een team van de slager, nou meid wij hadden lol voor tien, liepen te gillen en te joelen en de omstanders stonden maar een beetje verdwaasd te kijken, waarom wij nou zo'n pret hadden, maar het ging werkelijk nergens over, gooien met een houten kloot(bal) en van 't ene punt naar het andere, het parcours over in zo weinig mogelijk beurten. Wij deden dit voor 't eerst maar er liep ook een wel heel erg professioneel team rond, kompleet met stok met grijper om de bal uit de brandnetels te halen, terwijl wij er gewoon boven op stonden te springen. Maar goed het was lang leven de pret en niet anders, zijn geloof ik als 51 ste geeindigd.
Zit trouwens net in een boekje van american express te lezen en daar staat een heel stuk in over Hong Kong en alle places te be. Kowloon werd trouwens ook nog genoemd. Wel grappig hoor. Nou muppets, heel veel plezier met alle familie en vrienden die gaan komen, maak er wat moois en gezelligs van. Simone en de rest XXXX

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails