Tuesday, June 14, 2005

Het openbaar vervoer

Zoals iedereen wel zal weten, zijn Chiel en ik sinds we in Hongkong wonen afhankelijk van het openbaar vervoer.
Nou waren wij in Nederland het Openbaar Vervoer niet in te slaan, maar hier doen we niet anders. Het is hier in Hongkong ook de beste keus want het loopt gesmeerd en geen file!
We hebben dus geen auto van de zaak maar een Octopus-kaart!

Je koopt een Octopus-kaart bij de klantenbalie (ziet eruit als een creditkaart), je waardeert de kaart op met b.v. 100 HKD (10 euro) en je kan gebruik maken van de trein, bus en ferry. Je kan zelfs boodschappen doen bij de Seven Eleven.

Een ritje met de ferry kost 20 cent, de metro kost per stop zoiets van 40 cent en de bus naar Stanley waar je 20 minuten over doet kost 1 euro. Spotgoedkoop dus!

Het werkt als volgt:
Je loopt het station binnen, legt je kaart op een display en het poortje gaat open. Als je het station weer verlaat, doe je hetzelfde. Je kan dan gelijk zien hoeveel je betaalt hebt en hoeveel er nog op je kaart staat. Je kan altijd het station verlaten (want je kan min staan op je kaart) maar als er niet genoeg opstaat moet je eerst je kaart weer ophogen met een geld bedrag voordat je weer gebruik kan maken de metro, bus of ferry.

Alles staat goed aangegeven waar je moet zijn of welke uitgang je moet nemen. Het is superschoon, geen hangjeugd of drugsgebruikers, geen grafiti of kapot gemaakt interieur, goed verlicht en dus ook super veilig. Maar het mooiste is toch wel dat de metro elke 4 minuten rijdt en in de spits elke 2 minuten. Nergens dus borden met reisschema's. En ik persoonlijk heb nog geen vertraging meegemaakt!

Maar als er vertraging is, op wat voor manier dan ook, staat het de vogende dag gelijk in de krant en dan staat degene die verantwoordelijk is voor het vervoer op TV zijn excuus te maken aan het publiek!

1 comment:

Anonymous said...

Nou daar kan de NS dan wel een puntje aanzuigen. A.s. vrijdag rijden er al geen treinen ivm een staking, en vorige week waren er geloof ik 4 dagen dat er rondom Amsterdam niet of nauwelijks treinen reden ivm een ongeluk, gekantelde wagons, maar ik moet je zeggen heb geen hoge NS pief op tv gezien die zijn verontschuldigingen aanbood. En wat tegen de verveling helpt zus,....ga lekker scrappen, heb je daar al wel iets mee gedaan?? Ik heb zelf al een groot album afgemaakt, van een "gezellig"weekeindje Demmenie's in november j.l. Was erg leuk om te doen hoor, door jou ben ik mee aan de gang gegaan. Leuke site is scrapbook.nl erg geinig al die adressen enz. enz.
Nou poepie, dikke kus
Simone

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails