Monday, February 01, 2010

Annual Dinner

Over 14 dagen is het Chinees Nieuwjaar en dus is het weer tijd voor rode envelopjes, etentjes en reizen.

In Shenzhen bij Chiel op kantoor en fabriek gaan ze volgende week dicht voor 2 weken. Maar de praktijk leert dat het eigenlijk wel zo'n maand op halve kracht werkt. Mensen moeten zo ontzettend ver reizen dat het gewoonweg niet te doen is in 1 dag. En daarkomt bij dat heel China op stap gaat dus lange wachttijden en uitverkochte trein en buskaartjes. Dus wil je bij de familie aankomen om Nieuwjaar te vieren dan moet je echt wel op tijd vertrekken. Vandaar.

Deze week gaan er al heel wat mensen in de fabriek en op kantoor op reis naar huis dus afgelopen donderdagavond was het jaarlijkse etentje gepland. I.v.m. de crisis was het geen uitbundig feest maar wel 5 tafels met heerlijk eten.

Tussen het eten door werden spelletjes gedaan, karaoke gezongen en een verloting gehouden tot grote hilariteit van het personeel. En de winnaar van de loterij wilde perse met Chiel op de foto. Zijn prijs was een envelopje met 150 rmb (15 euro) en hij mocht een liedje zingen! Het laatste vond de man geweldig en hij kwam Chiel dan ook persoonlijk bedanken voor de 'opportunity'! Thank you Michael!

Maar natuurlijk moest de 'boss' ook nog een speech houden en dat werd dan weer vertaald door Raymond, de fabrieksmanager. Ik kon er helaas niet bij zijn omdat mijn visum niet op tijd klaar was maar ik heb natuurlijk wel de foto's gekregen.

Voor de Westerlingen is het geven van 'red envelop' oftewel Lai See in het Cantonees iets wat wij niet kennen. Het rode envelopje met geld wordt gegeven op bijzondere gelegenheden. Zoals een bruiloft of b.v. met Chinees Nieuwjaar. Rood is de kleur van geluk en weert 'evil spirits' af.

Het rode envelopje dat wordt gegeven tijdens Chinees Nieuwjaar is een kleine geldbedrag. (20 HKD) Het is meer symbolisch en wordt van oudsher gegeven door getrouwden aan kinderen en singles! Tegenwoordig geef je het aan de belboy, de lobby medewerkers, de schoonmaakster en natuurlijk familie.

T'is meer de gedachte die telt. Vaak is het een afgerond bedrag in een bankbriefje. 88 hkd of 168 hkd wordt gezien als 'lucky numbers' maar geef niet iets met een 4. Dat wordt weer gezien als ongeluk omdat 4 in het Chinees klinkt als 'dood'. Bij bruiloften is het geldbedrag wat in het rode envelopje gaat, vaak het bedrag om de kosten van de maaltijd die je wordt aangeboden te coveren.

Als je het helemaal goed wil doen zou je ook nieuwe geldbriefjes moeten gebruiken. De banken zijn daar deze dagen ook op ingesteld! Alle 20 dollar briefjes worden opnieuw gestreken of gedrukt! Maar geen munten in het envelopje omdat dat de verrassing verklapt!

3 comments:

simone said...

Ha zie je wel, ben echt wel een halve chinees(niet dat mijn uiterlijk enig verband verraad hahaha) met mijn uitgesproken voorkeur voor rood!!! Niet in kleding maar wel in huis enzo.

miss honeybee said...

Hihi, als ik je niet zou kennen, zou ik echt niet gedacht hebben dat je een halve chinees was!

simone said...

Eerder en hele!!!

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails