Tuesday, August 20, 2013

Reclamation street


View Larger Map

Toen Chiel en ik van de week in de taxi zaten om naar Shanghai street te gaan, troffen we een hele spraakzame taxichauffeur. Hij vond het schijnbaar gezellig en babbelde honderd uit. Hij was verbaasd dat wij naar Shanghai street wilden gaan en wilde weten waarom. 'It's one of the oldest street of Hong Kong!' zei hij.


Nadat we hem hadden uitgelegd dat ik naar alle kook-en bak winkeltjes wilde gaan, moest hij een beetje lachen. 'Dutch people always want to cook at home", zei hij.

Maar deze meneer wist ook meer te vertellen. Dat b.v. Reclamation street die paralel loopt aan Shanghai street, vroeger aan het water lag! Dat ze al met al heel wat land hadden ingepolderd met behulp van, jawel, de Nederlanders!


We reden langs het Yaumati Theatre. Het enige voor-oorlogse en vroeger het grootste theater van Kowloon. Het is nu opgeknapt en weer hersteld in zijn functie van theater maar vooral voor de Chinese Opera. Pas sinds 1998 is het op de Hong Kongse monumenten zorg gekomen en daarom opgeknapt. Het stond er eerst verlaten en als een bouwval bij!


Zo heb je b.v. ook het oude politie bureau van Yau Ma Tei. Ook opgeknapt en weer in gebruik als politie bureau. Zelfs ooit gebruikt in de film Rush Hour met Jacky Chan!Klinkt misschien gek, maar dat vind ik nou zo leuk aan Hong Kong. Je kan van super modern naar oud en muffig. De laatste jaren zijn ze echt heel druk bezig om oude gebouwen niet zo maar te slopen maar om ze in ere te herstellen. Gelukkig maar want er staat in verhouding nog maar weinig overeind van de voor-oorlogse tijd.
Ik snap het wel want elke centimeter is er eentje en je kan er zo weer een wolkenkrabber op zetten, maar dit brengt veel meer sfeer.

No comments:

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails