Sunday, February 20, 2011

Frietje Kapsalon

Vanavond hebben we gegeten in d'n Optie. Altijd gezellig. Tijdens ons etentje kregen we een discussie over 'friet'. En schijnen namelijk talloze varianten te bestaan op het ouderwetse 'frietje met' en Chiel en ik hadden echt geen idee dat dit bestond!


Het heeft vaak ook te maken met de regio in NL en zo kan het dus voorkomen dat je in b.v. Nijmegen een frietje waterfiets kan bestellen zonder dat ze je vreemd aankijken maar dat het in Leiden totaal onbekend is. Vandaar dus even een snel cursus FRIET...

Belgische frieten


De frieten worden twee keer gebakken. Een eerste keer gaan de frieten het frituurvet of frituurolie (van ongeveer 160 °C) in om voorgebakken te worden. Tijdens die voorbak (5 à 6 minuten) wordt de rauwe aardappel vooral gekookt en niet zozeer gebakken, waardoor de aardappel een groot gedeelte van zijn vocht verliest. Na die voorbak laat men de frieten een half uur rusten, waarna ze in frituurvet (of -olie) van 180 °C gebakken worden tot ze een mooie goudbruine kleur hebben. Voorgebakken frieten ("diepvriesfrieten") zijn verkrijgbaar die dan nog maar één keer gebakken hoeven te worden.
Belgische frieten hebben meestal een dikte van 10 tot 13 mm.

Franse pommes frites

Franse allumettes zijn zeer dunne patates frites die eenmalig gebakken worden (in tegenstelling tot andere friet die eerst wordt voorgebakken op een lagere temperatuur).
Tijdens het begin van de Irakoorlog is er in Amerika sprake van geweest om de naam 'Frans' te veranderen in 'Freedom', omdat Frankrijk tegen de oorlog was.

Engelse chips

Engelse frieten (chips) zijn dikker dan de Belgische friet en worden vaak gewoon in de pan gebakken in plaats van gefrituurd. Meestal heeft het vet ook een lagere temperatuur dan in Nederland en België, waardoor de Engelse friet niet dichtschroeit en daardoor meer vet opzuigt (soggy chips). In het Verenigd Koninkrijk is het de gewoonte friet te bestrooien met zout en azijn en te eten met vis: fish & chips is er ongemeen populair als fastfood.

Raspatat

Raspatat is een Groninger soort patat uit geperste aardappelpuree. Het is ontstaan in de Rixona fabriek in de Gronings plaats Warffum. Tegenwoordig wordt de patat in Venlo geproduceerd.


 
Steppegras

Steppegras is een zeer dunne friet, vandaar dat de naam afgeleid is van gras. De friet wordt als een hoopje bovenop een met steppegrassaus (een soort Provençaalse saus) overgoten stuk vlees geserveerd. Dit gerecht is gepatenteerd door Jean Ceustermans, restauranthouder in Leopoldsburg.

Frietstro of stro-aardappelen

Frietstro is ook een zeer dunne friet van 1,5 mm dik en wordt in één keer gebakken zoals de Franse 'pommes allumettes'.

Friet wordt vaak gegeten als snack in bepaalde combinaties met sauzen. Deze samenstellingen hebben soms kleurrijke namen, die vaak sterk regionaal bepaald en bekend zijn. In Vlaanderen worden frieten meestal besteld als "een pakje met x" of "een grote/kleine (friet) met x", in Nederland zijn combinaties van sauzen vaak (regionaal) bekend onder specifieke benamingen:
Friet met
Friet met of Patat met is friet met mayonaise. In Nederland serveren de meeste snackbars tegenwoordig fritessaus, omdat dat goedkoper is (gezien het minder olie bevat) en de emulsie langer houdt op de warme frieten. Dit wordt door de meeste klanten niet als problematisch ervaren, ook omdat fritessaus als minder ongezond wordt beschouwd door het lagere vetgehalte. In Nederland wordt onder "Patat met" dus veelal friet met fritessaus verstaan. Echte mayonaise wordt dan apart besteld, waarbij verschil wordt gemaakt tussen Hollandse mayonaise (iets zoeter van smaak) en Belgische mayonaise (iets zuurder van smaak). In België echter blijft het gebruik van mayonaise onaangetast.

Friet speciaal

Friet speciaal of Patat speciaal is friet met mayonaise, (curry)ketchup en uien. In Nederland wordt de curry soms vervangen door tomatenketchup maar meestal kan er gekozen worden tussen beide soorten. De term friet speciaal is ook in België bekend.

 Friet met satésaus

Friet met satésaus is friet met pindasaus (ook wel bekend als satésaus). Dit wordt in de volksmond ook wel aangeduid met friet saté of patatje pinda.

 Patatje halfom

Patatje halfom is friet met piccalilly en mayonaise. Deze combinatie van sauzen is over het algemeen niet erg bekend onder de naam "halfom". Deze term wordt wel erkend in Zuid-Holland en het westen van Noord-Brabant, maar dat verschilt van plaats tot plaats.

 Patatje flip

Patat flip is friet met pindasaus en mayonaise, met uitjes wordt het in de meeste regio's een patatje oorlog genoemd.

 Patatje oorlog

Patatje oorlog verschilt per regio, kan zijn:
  • a) friet met pindasaus en mayonaise, naar keuze nog aangevuld met rauwe (gesnipperde) uitjes.
  • b) friet met mayonaise, ketchup, currysaus, pindasaus en uien.
  • c) friet met mayonaise, pindasaus, currysaus en rauwe (gesnipperde) uitjes, maar zonder ketchup.
  • d) friet met mayonaise, currysaus en rauwe (gesnipperde) uitjes, maar zonder ketchup.
In België is een "Friet oorlog" friet met stoofvleessaus, mayonaise en ketchup.
De toevoeging oorlog is een verwijzing naar het slordige toevoegen van de ingrediënten, alsof het om een slagveld gaat. Ook de toevoeging van curry (in het verleden vaak ketchup) zal in het ontstaan van de naam hebben bijgedragen en zo bezien een lugubere naam. Er waren nog wel andere namen voor dit recept in omloop, die soms een even nare connotatie hebben, zoals het patatje overweg of patatje rotzooi. Er is getracht een minder lugubere benaming in te voeren ('frietje feest'), maar dit sloeg in het geheel niet aan.

Patatje feest

Patatje feest is een na de Tweede Golfoorlog ingevoerde politiek correcte benaming van patatje oorlog. De gebruikelijke aanduiding is echter nog steeds patatje oorlog.

Patatje vrede

De aanstootgevende naam van het patatje oorlog heeft er bij enkele snackbars toe geleid dat zij de lokale patat oorlog omgedoopt hebben in een patatje vrede. Evenals het "Patatje feest" slaat deze kreet echter niet aan.

Patat Chillimayo

Patat Chillimayo is een frietje geserveerd met een saus van mayonaise en chilisaus ('vlammensaus'). Deze saus kan het beste gemaakt worden met drie delen romige mayonaise en één deel chilisaus. De pittige chilisaus maakt dat de mayonaise een licht pittige en zoete smaak krijgt.

Patat Samurai

Patat Samurai is een scherpere variant op de chillimayo. Het frietje wordt geserveerd met een saus van mayonaise en sambal.

 Andere sauzen

Andere toevoegingen die ook wel worden aangeduid als friet/patat met zijn andalouse, tartaar, piccalilly, cocktailsaus, Joppiesaus en ketchup (curry of tomaten).


Friet met bijgerechten

Friet Super / "Supertje"

Een supertje of friet(je) super is de naam voor een frikandel met friet die in één bakje geserveerd worden. Deze variant van het frietje is bekend in sommige delen van Noord-Brabant en Gelderland; op sommige locaties wordt de frikandel vervangen door een gehaktbal of een andere snack. Een supertje is doorgaans iets goedkoper dan een friet met een losse snack erbij.
De bekendste vorm van een supertje is het "supertje speciaal". Rondom Tilburg, 's-Hertogenbosch en Oss krijgt men dan curry, mayonaise en uien erbij. Deze variant heet rond Nijmegen echter gewoon "supertje". In Bergen op Zoom betekent "speciaal" dat men er naast de curry, mayonaise en uien ook nog pindasaus bij krijgt.

Frietje "ALA"

Benaming die veel in Nederlands Limburg voorkomt (regio Venlo) voor een Frikandel met zuurvlees, bedekt met friet speciaal.

Friet Waterfiets

Een waterfiets of "friet(je) waterfiets" is een vooral Nijmeegse variant op het supertje. Deze populaire snack bestaat uit twee frikandellen, bedekt met friet. Daarbovenop zijn mayonaise (of frietsaus), curry en uitjes gedaan, en bij correcte uitvoering van deze snack zit bovenop de sauzen nog een klein schepje friet.

Friet Catamaran

Een Catamaran bestaat uit een frietje speciaal met daarboven aan de zijkanten twee frikandellen speciaal. Deze Catamaran is vooral bekend in Noord-Brabant.

Friet saté

Friet saté is friet met saté.
De term wordt ook gebruikt voor een patat met pindasaus.

Patatje stoofvlees

Patatje stoofvlees, ook wel genoemd "Frietje Stoof" is, zoals de naam al zegt, friet met stoofvlees/hachee, behalve in Vlaanderen, waar het "friet met stoofvlees" of "friet met stoverij" genoemd wordt, wordt het in Nederland ook in Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en delen van Gelderland geserveerd. Een variant is het Limburgse 'frietje zuurvlees'. Limburgs: Friet Zoervleesj of Friet Zoervleis.

Kapsalon

1rightarrow.png Zie Kapsalon (gerecht) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
De Kapsalon is een vrij recente uitvinding, oorspronkelijk uit Rotterdam, bestaand uit een aluminium bakje met patat, kebab of shoarma, en kaas. Dit wordt gegrild, waarna salade en sauzen naar keuze worden toegevoegd (vaak knoflooksaus en sambal).

Friet Pita

Friet Pita bestaat uit een bakje friet met shoarma of gyros, groenten en knoflooksaus.

Mitraillette en bazooka

Een mitraillette is een broodje met daarop frieten, één of meerdere sauzen en een snack uit het assortiment van de desbetreffende frituur, meestal een hamburger. Een mitraillette komt hoofdzakelijk in België voor. De Franse variant, met stokbrood, heeft regelmatig kebab als bijgerecht. Een bazooka is gelijkaardig aan een mitraillette, maar de snack in het broodje is een mexicano, geen hamburger.


Het mag duidelijk zijn dat ik niet met deze info ben geboren maar dat ik dit heb geleend van WIKIPEDIA.Have a nice day!

9 comments:

Mickey said...

Haha,ja,nou wil ik een patatje natuurlijk, en ik ben net op!! Berlangrijker nog dan de saus is dat ze lang genoeg en in vers vet zijn gebakken. Ooooh, lekker!!! Maar welke is jouw favoriet? Ik ga meestal gewoon voor 'met', en soms voor een speciaal ( curry, mayo, uitje) of pinda/mayo/uitje.
Maar favoriet uit de snackbar blijven de bitterballen...!
Oooh, nog twee-en-een-halve maand wachten!!!

Mickey said...

Hiji, wat een naam trouwens, dat frietje kapsalon:-)

ARLENE VOOGD said...

Helemaal te gek,ik ga er 1 uitproberen hier bij de Binnenhof de cafetaria die gerund wordt door Chinezen!Chiel gaat vanavond weer terug he?Sterkte en tot dinsdag!

Ans said...

Vanavond gaan Ben en ik voor een 'kapsalon' of 'waterfiets'. D.w.z. hij neemt er eentje en ik pik een frietje mee. Ik blijf een ordinaire 'frietje met' toch het lekkerste vinden.

Sanne said...

Gewoon "met" inderdaad, heerlijk! En wat te denken van een Patatje Paay? Alles d'r op, behalve Curry :-)

Fiona Teeuw said...

De Pommes Frites zijn hier nog wel te eten maar de mayo is zuriger van smaak dan de Hollandse variant. Je snapt het al?! mayo staat op mijn NL-boodschappenlijstje.

Ans said...

Hahaha Sanne, die is goed! Die moet ik onthouden!

Anonymous said...

Nou ik ben groot fan van de RAS-patat, heerlijk met mayo...... En voor een kapsalon moet echt wel een grote trek hebben!!! X SImone

Bette said...

There is only one thing better than shopping in Hong Kong, and that's eating. From small noodle joints to upscale French restaurant, you will locate all sorts of restaurant, eating hall and snack stall on earth in Hong Kong. Here I found small amount of Hong-Kong-styled snacks online (yummiexpress.freetzi.com). This is definitely a good choice before I have $ for another trip.

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails