Wednesday, September 28, 2005

Wat vind je nou zo leuk aan Hong Kong?

Dat vroeg een kennis gisteren. Ik heb daar eens over na zitten denken.

* Het is een wereld stad waar je je veilig voelt. Ik heb me nog nooit onveilig gevoelt in deze stad waar toch 7 miljoen mensen wonen. Er zijn geen donkere tunneltjes of plekken met "hangjeugd". Ik snap niet hoe het kan maar het is er gewoonweg niet.
* Het openbaar vervoer is super. Je hoeft geen schema in de gaten te houden want de bussen, treinen en metro's rijden elke 2 tot 4 minuten. Geweldig gewoon. Daar komt ook nog bij dat het gebruik van OV goedkoop is. Zelfs een taxi kost niets.
* De mensen zijn super aardig. Gisteren gingen we eten bij onze "chinees" met oud collega's van Chiel die hier een paar dagen zijn. We worden verwelkomt alsof we van koninklijke huize zijn. En ze herkennen ons. Daarna gingen we wat drinken op KnutsfortTerrace. Ik kreeg zelf een "hugh" van de serveerster omdat ze mij al zolang niet gezien had. Dat kan je je toch niet voorstellen?
* Het gemak in deze stad is onvoorstelbaar. De winkels zijn open totdat de eigenaar naar bed wil. Geen regeltjes opgelegd van de overheid. Wil je naar de kapper om 2 uur 's nachts? Dat kan. Je wil een taxi? Dat kan. Je hoeft niet te bellen of zo, ze rijden gewoon rondjes. Zit je in een chinees barretje en wil je thai's eten? Dan halen ze het bij de buren. No problem.
* Er lopen op vrijdag en zaterdag avond echt wel een hoop dronken mensen in Wanchai rond. Maar ik heb nog nooit een ruzie of knokpartij gezien. De mensen lossen het op met humor en hulp. Je helpt een dronken man de taxi in, je geeft hem zijn portemonnee die op de grond ligt terug, en als je bij iemand op de tenen staat zeg je:"Sorry Love, you look lovely", zo simpel is dat.

Maar er zijn ook dingen waar ik nu echt niet goed van word.

* De ongelooflijke irritante "copy-watch" en "tailor-suits" verkopers die vooral op Nathan road staan, kan ik nu wel zo'n beetje slaan. "You want original fake watch sir?" of "You want copy bag, very good mam". Wat een zeikerds zijn dat. We wonen hier nu 6 maanden in Hong Kong en ik loop elke dag wel 10 keer langs dezelfde zeurpieten en elke dag vragen ze het elke keer als je langs loopt. Hallo, mij maak je niet wijs dat je mij niet herkent. Want ik herken jou wel, etterbak!Of ze staan met 10 man op een rij en ze vragen het allemaal! Duh... nee bij nummer 1 wil ik niets kopen maar waarom denk je dat ik het wel wil bij nummer 3 !? Je ziet ze al naar je toe schuivelen vanuit de verte. "Weer een witneus, die kunnen we het vragen". Ik krijg er wat van. Je probeert ze vriendelijk af te poeieren, boos te kijken, met humor ze weg te jagen "You want buy erwtensoep? Very good, very cheap!", ze te negeren (walkman op) maar echt niets helpt.
* Onze indiasche en pakistaanse hoertjes die allemaal voor de 7/11 staan op Mody road. Zodra er een man alleen loopt dan komen ze in groepjes op je af. Waarschijnlijk zijn ze "very cheap" maar volgens mij krijg je enge ziektes van deze dames.
* In spitsuur de metro in. Niet aan te raden. Je wordt door een dame met witte handschoentjes vriendelijk maar hardhandig de metro ingeperst.
* Het tempo waarmee de chinesen lopen over de stoep. Slenteren is het juiste woord niet. Ze gaan nog langzamer. Het lijkt net of ze nergens heen moeten. Ze zijn er gewoon.

Maar alles bij elkaar is het geweldig hier in Hong Kong. We hadden het slechter kunnen treffen.

No comments:

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails