Tuesday, February 20, 2007

De bruiloft van Bram en Kamilla



We zijn net terug uit Singapore. Vanmorgen om 10.30 uur geland. Ik heb het gevoel of we weken zijn weg geweest en ik denk dat het komt door alle indrukken van de laatste dagen...

Ik denk dat ik voor ons allen spreek die er geweest zijn, maar we kregen het gevoel of er een hele warme deken over ons viel. De familie van Kamilla deed er alles aan om het ons naar de zin te maken. Iedereen was zo ontzettend aardig en het was heel bijzonder om zo'n islamitische bruiloft van dicht bij mee te maken! Tis net of we allemaal een stukje familie er bij hebben gekregen!

Donderdagavond zijn we vertrokken. We waren de laatsten van het stel die naar Singapore gingen om de bruiloft te vieren. Terwijl we op de koffers stonden te wachten, kregen we een telefoontje van Bram. Iedereen was al naar bed, maar Bram en Kamilla gingen nog voor een midnight snack op Lao Pasar. Nou daar hadden wij wel zin in, want het eten in het vliegtuig was niet echt lekker.
We kwamen aan bij een groot plein, overkapt met een koloniaal dak en daaronder staan naast elkaar eettentjes en tafeltjes met krukjes. Bram zat al aan de sateetjes. En de geur was geweldig. Net als vroeger bij ons thuis! Je loopt naar zo'n tentje, je besteld wat je wil en even later komt het op tafel en je betaald een paar cent!
Wat kan je toch geweldig eten in Singapore!! De enorme keus aan gerechten, de geuren, de smaken, de mensen... Echt super! Zelfs om 3 uur 's nachts!!


De volgende morgen zijn Chiel en ik naar het Mariott Hotel gelopen (wij lagen in het Phoenix) om iedereen te ontmoeten. Pim, Jos en Jesse waren al eerder aangekomen en zij hadden besloten om lekker in 30 graden hitte, te gaan hardlopen. Trainen voor de marathon. Chiel vond het wel goed. Ander keertje voor hem. Wij lagen pas rond 5 uur op bed door het late tijdstip van aankomst.




Bram zat al aan de koffie. Hij was helemaal relaxed. En als dat niet zo was, dan heeft hij het goed verborgen gehouden. Kamilla zou wat later komen. Er was nog van alles te regelen thuis bij Granny.


Toen de sportievelingen gedoucht hadden zijn we voor een lunch naar Holland Village gegaan. Er moest en zou Pratta gegeten worden. Nou ons hoor je niet klagen, dus allemaal de taxi in, de Pratta tent opgezocht (Pim had goede herinneringen aan dit eettentje!) en toen kwam Kamilla ook aan samen met haar zus.



We hebben, hoe kan het ook anders, heerlijk gegeten en daarna de taxi weer in om naar Arabstreet te gaan. Jos wilde heel graag een moskee in. "Eens kijken hoe dat eruit ziet". De broer van Kamilla werd nu ook gebeld om wat mensen mee in de auto te nemen. Ik vind het jammer dat ik de aankomst hiervan niet heb gezien want Jos en Jesse, beiden tussen de 1.90 en 2 meter, reden mee in de mini! Ik had graag op de gevoelige plaat willen vast leggen hoe zij zich uit de mini hebben gevouwen maar helaas...




Toen Jos de moskee gezien had, zijn we nog wat gaan rondlopen. Wat zijde-winkeltjes bezocht (en gekocht natuurlijk!) en daarna weer naar het hotel. We zouden gaan eten bij Kamilla's oma. Daar zou de bruiloft gehouden worden en zo konden we al kennis maken met de enorm grote familie. Bram mocht niet mee. Hij kreeg zijn eten van oma, bezorgd in het hotel, anders was de verrassing van het versierde huis en de tuin eraf.



Wat een huis! Groot! Tuin groot! De tent die was opgezet voor de bruiloft, groot! Eten, heerlijk en veel! Familieleden, niet te tellen!!! Wauw!!! En oma...een lief mensje, broos en klein met vriendelijke ogen maar de BAAS van de familie. Oma's wil is wet!
We hadden een mand met lekkere zoete lekkernijen voor haar mee genomen en dat werd heel erg op prijs gesteld.

Het huis waar oma woont, is al heel lang in bezit van de familie. Het was vroeger een houten huis in de kampong, maar een aantal jaren geleden is het houten huis op stelten afgebroken en is er een stenen huis neergezet. Ik zou niet meer kunnen vertellen wie er allemaal bij oma woont maar het zijn er heel wat.


De tent die was opgezet was meer een dak bekleed met witte satijnen stof, versierd met witte rozen en hangende ventilatoren die langzaam rond draaiden. Ronde tafels stonden gedekt en wel te wachten op de gasten. Op de tafels stonden bloemen met oranje gerbra's en oranje rozen om de nederlandse afkomst van Bram te herdenken.
Binnen in huis lagen dikke perzische tapijten met tegen de muren aan, dikke met leer beklede banken en een soort van troontje op een verhoging voor het bruidspaar wat met rozen versierd was. Prachtig! En zoals het hoort, schoentjes uit!

De familie probeerde aan alle kanten, ons een hartelijk welkom te geven. Ze vonden het geweldig dat we met z'n allen naar Singapore waren gekomen. Eigenlijk werden we min of meer als VIP-gasten behandeld. We werden deze hele ervaring van het hotel opgehaald en weer thuis afgezet. En dat terwijl ze hardstikke druk waren!

We kregen Chicken Brani te eten. Gaar gestoofde kip wat van het bot afvalt met gele rijst, in zoet/zuur ingelegde groenten, curry en hele zoete desserts. Heerlijk. De tante die had gekookt, kwam steeds langs om te checken of we het wel lekker vonden. Elke keer als je bord leeg was kwam er weer een nichtje langs met een nieuwe volle schaal.

We zijn na het eten weer naar het hotel gegaan, een drankje genomen met Bram en Kamilla en ik moet zeggen dat de rest ook wel zin had in een koud biertje. Alcohol wordt natuurlijk niet geschonken op een islamitische bruiloft. We zijn eerst naar het Raffles Hotel gegaan om daar de bekende Singapore Sling te drinken en daarna terug in het hotel hebben we genoten van een drankje in de lobby en we konden er maar niet overuit hoe gastvrij de familie was.

De volgende morgen werden we verwacht om 10 uur in het Mariott Hotel. Kamilla en Bram wilden ons bedanken voor onze komst en ze hadden iets gepland. Tijdens de koffie werd het duidelijk. We zouden met z'n allen naar een Spa gaan om daar een massage te krijgen. Nou lekker!! Ineens zagen we allemaal dat Jesse wit om z'n neus werd en het zweet brak hem uit. Jesse heeft een bloedhekel aan Spa's en massage's. Het is niets voor hem. Het idee dat er een vreemd mens aan je zit...



Maar eerlijk is eerlijk, Jesse heeft zich erdoor geslagen, is gewoon mee gegaan, heeft de scrub lijdzaam ondergaan maar ik denk niet dat hij het nogeens gaat doen!
Ikzelf ben gaan liggen na de sauna en het stoombad, ben in slaap gevallen en ik werd pas wakker toen ze met me klaar waren. Heerlijk!

Allemaal weer naar het hotel, behalve Kamilla die naar huis moest om zich voor te bereiden op het officiele gedeelte van de bruiloft. Om 7 uur zouden we weer opgehaald worden door 2 auto's. Nou, ik wil niet veel zeggen maar we zagen er weer top uit! De mannen waren allemaal strak in het pak. Wauw... Paul had zelfs een smoking gehuurd! Petje af! Ze zagen er geweldig uit!




We kwamen aan bij het huis en we werden samen met Bram naar binnen geleid. Ik had gehoord van Kamilla dat Nuan en ik samen met de andere vrouwen in de keuken moesten zitten. Volgens de islamitische traditie moeten mannen en vrouwen gescheiden de voltrekking volgen. er zou een gordijntje hangen tussen de keuken en de woonkamer. Dus wij liepen gelijk de keuken in, maar het was zo druk dat we toch binnen op de grond mochten zitten. De mannen (onze mannen!) waren al op een dikke bank gezet! Bram zat op een gouden kussen op de grond en om hem heen zaten alle mannelijke familieleden en gasten.

Kamilla zat op een stoel in de keuken. Door de Imaan werd aan Bram in het engels gevraagd of hij aan de verplichtingen kon voldoen, Kamilla beschermen, geen letsel aanbrengen, haar toekomst zeker stellen en nog meer van dat soort vragen. Er werd gebeden in het arabisch. Toen werd door de Imaan aan Kamilla die nog steeds in de keuken zat, gevraagd of zij wel wilde trouwen. En aan Bram of Kamilla de vrouw was met wie hij wilde trouwen. (vroeger zagen ze elkaar helemaal niet totdat er getekend was door de getuigen en de bruidegom en dan zat er weleens een andere vrouw dan dat de bruidegom gedacht had!)

Er werden nog meer traditionele dingen gedaan maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet meer weet! Er gebeurt zoveel en het is zo anders dan wij gewend zijn, dat je hier en daar een gat in je herinnering hebt zitten. Wat ik wel weet, was dat de felle kleuren van de kleding van de dames die allemaal heel dicht bij elkaar op de grond zaten, een prachtig gezicht was!

Kamilla mocht nu binnen gaan zitten. Ik hoorde later dat zij verbaasd was hierover. Ze waren nogal soepel met de regels! Oma wilde dat iedereen een goed gevoel zou hebben!
Kamilla zag er prachtig uit in haar zwarte sari, de make-up volgens de traditie (waar Kamilla zelf niet zo blij mee was) en alle bling bling.

Daarna was het eten, foto's maken en lol hebben. Helemaal goed! Een nichtje ging nog een dansje doen voor het bruidspaar en nu mochten ze ook op het troontje zitten. Na het feest zijn we weer met z'n allen thuis afgezet, en zijn we gaan feesten in het Ministery of Sounds. Een heel groot complex met verschillende muziekstijlen. De mannen hadden genoeg aandacht van het vrouwelijk schoon die allemaal dik onder de indruk waren van de pakken met stropdassen in 30 graden hitte!

De volgende morgen kwamen we allemaal nogal brak weer terug in het hotel. Vandaag was de derde dag van de bruiloft. We werden verwacht voor het eten. Deze dag zouden er zo'n 1000 gasten langs komen bij oma thuis! Kamilla en Bram zijn dan zogenaamd voor 1 dag sultan, en de gemeente komt dan langs op audientie. Volle bak, heel veel mensen, indiase muziek en heel veel kleuren! Het was echt geweldig! Kamilla droeg deze dag een witte bruidsjurk. Ze zag er stralend uit! Het eten was weer geweldig, de familie was weer blij ons allemaal te zien en we kregen aan het eind van de dag een kado mee naar huis.

We moesten natuurlijk ook afscheid nemen van iedereen. Ik heb het daar niet zo op. Ik hou niet van afscheid nemen. Alles ging goed totdat ik bij Kamilla's moeder kwam. Ik bedankte haar hartelijk voor alle gastvrijheid, dat ik het heel bijzonder vond dat wij erbij mochten zijn en toen trok ze me naar haar toe. Ik kreeg een hele dikke omhelzing en toen begon ze te huilen...
Dat ik op Kamilla moest passen, dat ik de enige was die in HK er voor Kamilla kon zijn, dat ze op me rekende... toen hield ik het niet meer droog. Ik begon ook te huilen en verzekerde haar dat Kamilla altijd welkom is bij mij. Dat zij ook welkom is bij ons en dat alles goed komt...Ze is zo lief...Het heeft me diep geraakt.

's Avonds hebben we na afloop nog gegeten met Kamilla en Bram. weer op zo'n foodcourt met heerlijk eten! Daarna nog een kopje koffie genomen op Mount Faber en toen naar het hotel. Het zat erop. De bruiloft van 3 dagen was weer voorbij.
Mr & Mrs Van Olphen gaan vanavond naar zuid-afrika voor de honeymoon voor 1 week.

Ik heb een geweldige ervaring erbij gekregen. Ben me meer bewust van hoe dat nou gaat in een islamitische familie met al hun tradities. Heb het gevoel dat we met z'n allen hier in HK wat dichter bij elkaar zijn gekomen en dat we in Singapore een hele grote familie erbij hebben gekregen! En ik weet zeker dat we er allemaal zo over denken!

2 comments:

Arlene said...

Hoi Ans, wat een fantastische ervaring weer!

Anonymous said...

Nou Ans,

Je hebt weer je best gedaan om iedereen top in detail op de hoogte te brengen; top!

Ik blijf lezen,
pim

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails