Tuesday, February 13, 2007

En ineens weet je het...je gaat met de trein!!!



Als je aan een vakantie denkt in NL, dan weet je dat je hoogst waarschijnlijk in de bouwvak in de file staat. Dat de rijen bij de Efteling lang zijn en dat je op het strand onder de parasol van je buurman zit. En niet te vergeten met de wintersport ingesneeuwd raken...
We hebben het er weleens over met vrienden of collega's in NL. 3 Weken vakantie met Chinees Nieuwjaar is eigenlijk best wel veel, vooral als je dat zelf niet viert in NL en dat het nieuwjaar eigenlijk maar een week maximaal duurt. Leveringen komen te laat, fabrieken gaan dicht, niemand is te bereiken. Heel lastig als je zaken doet met China.
Je hoort wel dat reizen tijdens die periode druk is, maar je kan je er geen voorstelling van maken. De trein in NL heeft vaak vertraging en vaak moet je staan in de trein of bus maar dat reizen duurt geen dagen.
Maar als je toch als Chinees naar je familie wil met Chinees Nieuwjaar dan heb je toch een ander probleem!


Deze mensen staan in de rij VOOR het station om een treinkaartje te kunnen kopen. Het is echt niet normaal hoeveel mensen er staan. Vergeet niet dat zowat de helft van de wereldbevolking zich aan het verplaatsen is tijdens deze weken! Er vieren meer mensen Chinees Nieuwjaar dan dat er mensen Oud en Nieuw vieren!!
Wij waren vorige week in Shenzhen voor het dineetje met de office. Het restaurant was in het Lowu Commercial Building wat tegen de grens aangebouwt is. De trein naar HK vertrekt daar. Op het zelfde plein is ook het treinstation naar Guangzhou en in die trein moeten de mensen als ze China verder in willen. Dat plein zag echt zwart van de mensen. Er wordt geschreeuwd, gedrukt, geperst en dat allemaal om naar huis te kunnen!


En dan heb je het gered en sta je voor het loket en dan blijkt dat de prijs van een treinkaartje verdubbeld of zelfs meer is! De regering probeert elk jaar de woekerprijzen voor een kaartje tegen te gaan maar helaas is dat nog nooit gelukt. Er worden ook kaartjes op de zwarte markt verkocht. Dus de kans dat je geen plek in de trein hebt wordt met de dag groter.

Kijk aan het aantal loketten ligt het niet. Die gooien ze allemaal open voor Chinees Nieuwjaar.
Het kan een paar uur duren maar als je eenmaal binnen bent, dan groeit toch de hoop dat je
de familie nog gaat zien.
Maar als je dan eindelijk je kaartje hebt gekocht voor veel te veel geld, en je komt aan bij de trein, dan vergaat je toch de lust om op te stappen? Ik wel.
Je perst jezelf en je koffer of tas en vrouw en kind naar binnen waar al geen ruimte meer is, dan sta je hoogst waarschijnlijk de hele reis van een uur of 12, geen frisse lucht en vooral niet gaan lopen naar een wc, want dan ben je je plek kwijt. Echt onvoorstelbaar... Enne dames die langs komen met verse koffie en een gevulde koek kan je wel vergeten.

Ik heb weleens gehoord dat deze mensen met een luier om in de trein zitten omdat ze gewoon nergens heen kunnen. Chiel is pas nog met trein weg geweest China in, en hij zei dat iedereen gewoon rookt, kindjes op het balkon aan het plassen zijn. De geur in de wagons is echt niet te harden, kortom een grote ellende. En vaak moeten ze dan als ze de eindbestemming hebben bereikt ook nog uren in een bus!
Maar Chinees Nieuwjaar is een familie feest, dus doen de mensen dit IEDER jaar!
Op de heen- en op de terugreis!! Wat dan staan ze weer te dringen omdat ze dan terug naar het werk moeten. En dan kan je niet te laat op je werk verschijnen want dan wordt je zonder pardon op straat gezet.

2 comments:

Arlene said...

In Nederland zou de NS gelijk een alarmfase 1 uitroepen bij zo'n drukte!

Anonymous said...

Ze moeten wel heel erg veel van hun familie houden......

Simone (:

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails