Wednesday, May 22, 2013

Black Rain


Inderdaad, we hebben allerlei soorten weer-waarschuwingen in Hong Kong maar ook niet geheel onterecht. Als het spookt, dan spookt het ook goed hier.

Gisteren kregen we eerst Amber Rain Warning, een paar uur later werd het Red Rain Warning en vannacht werd de waarschuwing omgezet in Black Rain Warning, Landslip Warning, Flooding Warning en Thunderstorm en Lighting Warning.

Amber = Zware regen is gevallen en/of wordt verwacht te vallen over Hong Kong, meer dan 30 mm per uur wat hoogstwaarschijnlijk een lange tijd gaat duren. Ook is het een alarm signaal dat Red en/of Black Rain Warnings zouden kunnen worden gegeven.

Red = Zware regen is gevallen en/of verwacht te vallen over Hong Kong, meer dan 50 mm per uur en wat hoogstwaarschijnlijk een lange tijd gaat duren. Het zou kunnen overgaan in een Black Rain Warning. Scholieren moeten op school blijven tenzij er een risico is om in het gebouw te blijven.

Black = Hele zware regen is gevallen en/of verwacht te vallen over Hong Kong, meer dan 70 mm per uur en wat hoogstwaarschijnlijk een lange tijd gaat duren.

Als deze waarschuwing wordt gegeven staat Hong Kong tot een complete stand-still. Scholen houden hun studenten vast tenzij er een risico is om in het gebouw te blijven. Iedereen wordt geadviseerd om direct onderdak te zoeken. Bussen en ander openbaar vervoer vormen stoppen hun service na een uur om mensen nog de kans te bieden naar huis te gaan. De metro gaat dicht i.v.m. overstromings gevaar. Het geeft ook aan dat er ernstig overstromingsgevaar is en mensen worden ernstig geadviseerd om thuis te blijven. Het Government onderneemt noodzakelijke acties zoals b.v. evacuaties in gang zetten.

Ook de Land Slide Warnings moeten echt serieus genomen worden. Hong Kong bestaat uit steil heuvelachtig gebied en de hellingen zijn vrijwel allemaal bebouwd. Modderstromen is een serieus aanwezig gevaar. Vaak wordt zo'n waarschuwing gegeven als de zware regen lang aanhoudt. En in Hong Kong valt de meeste regen tussen mei en september. Gemiddeld zijn er per jaar tussen de 200 en 300 Land Slides! In de afgelopen 50 jaar hebben 470 mensen hun leven verloren tijdens een Land Slide! In 1997 waren er 548 land slides en hebben 2 mensen het met de dood moeten bekopen.

Maar goed. Toen de wekker ging om half zeven vanmorgen, hoorden we de regen kletteren en het onweer flink te keer gaan. 's Nachts waren we ook al wakker geworden van enorme knallen. Terwijl ik naar de keuken liep om koffie te zetten was er een hoop gedoe op de gang. Ik keek door het kiekeboe gaatje in de deur en zag flink wat mensen heen en weer lopen. Vreemd!


Ik deed de deur open en zag gelijk een blote bast van een niet zo sportief aangelegd manspersoons, en dat op de nuchtere maag, daarna mr Joe, de manager van het gebouw met opgerolde jeans en een zwabber in de hand. Ook 2 security jongens stonden te dweilen. Had geen zin natuurlijk want in de gang stond zeker 5 cm water! Oeps!


Via onze buren, links en rechts, was het water binnen gekomen vanwege de zware regenbuien. Alles liep onder, het water viel de lift schachten in, met gevolg dat de liften het dus niet doen en de lobby beneden ook blank stond. Mr. Joe zei dat we de cargo-lift wel konden gebruiken als dat nodig zou zijn. Hij bleef dweilen, water pompen werden naar de verdieping gebracht en mijn buurvrouw was des duivels! "I'm gonna sue them!" Ik had geen drup binnen en bij haar stond er 10 cm water op het parket! Door het gehele huis! Vreselijk.


Een kwartiertje later stond mr. Joe weer voor de deur. Ook de cargo-lift had het begeven. Jammer maar helaas. Nou was het toch black rain, dus naar het ziekenhuis gaan voor de lokomat training zat er toch niet in. Ook naar het werk gaan had weinig zin aangezien er geen taxi rijdt en om Chiel nou 4 verdiepingen per trap naar beneden te laten gaan waar het spekglad is vanwege de wateroverlast...nee.

Toch moest er wel wat geregeld worden. Eerst het ziekenhuis afbellen. Dat ging makkelijk. De therapeuten konden ook niet op het werk komen. Toen Berry sms-en. Hij zou vandaag met de accountant nog even naar het kantoor gaan maar ook daar is niemand. Hij was nog in het hotel en wacht rustig af. Toen Echo sms-en. Zij zou speciaal voor Berry en de accountant vanuit China komen, terwijl ze nog in haar zwangerschapsverlof zit. Helaas zat zij al in de trein en gaat ze nu naar kantoor. En ik ben gelijk gaan kijken wat ik nog in de koelkast en vriezer heb zitten. Naar buiten gaan om boodschappen te doen is geen optie, plus dat ik dan 4 hoog mag klimmen per trap.

Om 10 uur werd de waarschuwing van Black naar Amber terug gebracht. Je mag weer naar buiten. Maar het regent en onweert nog steeds en de liften werken nog steeds niet. Jammer dan. Verplicht een dagje thuis werken is ook niet erg. En als lunch, de saucijzenbroodjes van Mickey!! Lekkerrrrr....

Hier nog een linkje met foto's die in de krant stonden vanmorgen. (druk op 'linkje') En daar valt ook in te lezen en te zien, dat er best veel schade was. De moeite waard om te lezen!

1 comment:

Simone said...

en hoe is het nu bij jullie??? Chiel gewoon weer naar zn werk?? Hier hebben we vandaag de zomerse waarden van..... 9 graden!!!! Regen, hagel en onweer..... ohh heerlijk hoor, hihi. Mens heeft trek in erwtensoep en boerenkool.... Dikke kus

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails