Friday, May 31, 2013

Rotbeesten

Ik word er gek van! De laatste week hebben we steevast elke avond na zonsondergang ratten op ons balkon. Bah! Het lijkt wel of we sinds de Black Rain weer ratten op het balkon hebben gekregen. Misschien omdat de riolen een maximale hoeveelheid water te verwerken hebben gekregen en die beesten ergens naar toe moesten. Maar waarom ze nou mijn balkon hebben uitgezocht, geen idee. We wonen op 4 hoog!

Ik vind het zo'n goor idee en je schaamt je zelfs. Alles is schoon, nergens etensresten (ook bij de buren trouwens) en toch die rotbeesten overal. Het ergste is dat je niet eens 's avonds op het balkon kan zitten want voor je het weet heb je die krengen ook binnen, en daar moet ik helemaal niet aan denken.

Eerst zag ik er eentje voorbijschieten over de balustrade. Ik schrok me een ongeluk maar daarna niet meer aan gedacht. Het leken me jonkies. De ratten die ik al eerder dood op het balkon had gevonden waren veel groter! De avond erop was die ene rat nergens bang voor. Heb altijd gedacht dat ze banger voor mij waren dan ik voor hun, maar deze jongen had overal schijt aan. Hij bleef keurig op het tafeltje zitten en keek mij aan van 'watmoetje?' Gistermorgen zag ik toch mijn grote schrik dat er van alles was afgeknaagd onder mijn airco. Schijnbaar was de rat of ratten in de airco buiten geklommen en hadden slangen doorgeknaagd. Ik dacht de waterleiding.

Gisteravond sloeg echt wel alles. Over het balkon waren 2 ratten aan het tikkertje spelen. En degene die gewonnen had, maakte gelijkt maar een wipje met de verliezer! Ze renden van links naar rechts, gooiden mijn klompjes van de tafel maar lieten het rattengif wat Chiel had meegenomen mooi links liggen. Ook zag ik ze, via het slaapkamerraam, steeds de airco in en uit lopen. Dus ik had gelijk dat het ratten waren geweest! Er was er zelfs eentje die met zijn pootjes tegen het raam bij ons de woonkamer binnen keek. Hoe brutaal!

Nu staan er op het balkon 2 mannetjes van Daikin, de airco, en dit grapje kost me weer flink wat duiten. Bijna 2000 hkd. Potver. Ze hebben niet alleen de waterleiding doorgeknaagd maar ook de leidingen waar het gas door heen gaat. Heel fijn.

Als ze straks klaar zijn, spuit ik eerst het hele balkon schoon en dan strooi ik overal gif! Ik ben het helemaal zat!

Zucht....Nou de mannen zijn klaar. Via Emma, zij is de nieuwe medewerker op kantoor, hebben we gevraagd of zij zou kunnen bellen met Daikin. Zij spreekt Cantonees en de monteur spreekt cantonees. Dat gaat dus veel beter dan wanneer ik zou bellen. Enfin, vanmorgen stonden hier dus 2 mannetjes. Er lopen dus leidingen van binnen de airco, naar buiten de airco. Daar zit van dat zwarte isolatie spul overheen, net als in NL bij de centrale verwarming. Nou hebben die beesten dat dus kapot gebeten plus dat ze door de koperen buis zijn gegaan.

Het zag er spectaculair uit. 1 Helper die alles aangeeft en 1 mannetje die het dus moet doen. Hij belde met Emma en de prijs was 1700 hkd. Of ik dat goed vond. Geen probleem, als het maar gemaakt wordt. Vervolgens ging hij druk meten en er kwam een gasfles aan te pas. Begrijp ik ook. Hij komt mij halen en laat zien dat het gas er in gaat en dat er koele lucht uit de airco komt. Nou ook dat snap ik. Maar...uh... die koele lucht was nooit weg geweest!

Ik keek naar die zwarte buis en die zag er nog net zo uit als voordat ze begonnen. Maak je die ook nog?, vraag ik. Hij knikt van ja, loopt gelijk naar de wc en gaat eerst uitgebreid op de pot. WTF?! Nou ja, better out then in, zullen we maar zeggen. En nadat hij van de wc afkomt wil hij geld.
Uhm,....zwarte buis? Nog niet gemaakt? Ik besluit om Emma te bellen. Misschien dat zij het kan uitleggen.

In rap cantonees wordt er van alles gezegd en 1 woord hoor ik steeds...'momentai'...oftewel 'geen probleem'. Hoezo geen probleem? Die buis is nog niet aangeraakt. Emma verteld me dat hij die buis heeft gelast. Gelast?! Ik stond er bij en keek er naar en ik heb geen lasapparaat gezien! Emma praat weer met de monteur. Met een grote zucht sjokt hij weer naar buiten en wil mij laten zien dat hij toch echt heeft gelast. Laat maar zitten. Ik doe het zelf wel.

Ik heb net zelf alles maar met breed plakband afgedicht. Plus het minuscule kleine gaatje waar die krengen steeds door naar binnen gaan. Wel krijg ik 1 maand garantie. Nou bedankt hoor. En voordat ze vertrekken gaat die helper ook nog even op de wc! Tuurlijk. Kan er ook nog wel bij...mag ik de wc ook nog eerst even schoon maken...


4 comments:

Mickey said...

Hahaha, ja, nee, het is natuurlijk helemaal niet leuk en het zijn klotebeesten maar ik moet toch wel even lachen...só very china!!
Succes... Xxx

Simone said...

:-)

Arlene said...

Ja Ans soms weet je weer dat je met Chinezen te maken hebt!Blijven lachen hoor!

Fiona Teeuw said...

Ik snap je frustratie helemaal! Getver... Zowel de ratten als de toiletbezoekers.

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails