Monday, November 20, 2006

Naar de fortune-teller...



Vandaag ben ik samen met Pancy naar de fortune teller geweest in de Wong Tai Sin Temple. De drukst bezochte tempel van Hong Kong.

Een jonge herder, Wong, leerde op 15 jarige leeftijd van een onstervelijke, de kunst om van de plant Vermiljoen in een geneesmiddel te veranderen dat alle ziektes kon genezen. Hij kon ook de toekomst voorspellen en hierdoor is hij uitgegroeid tot Hong Kong's meest geliefde heilige. Zijn nieuwe naam Tai Sin betekent "almachtige god".

De reden waarom Pancy naar de tempel wilde gaan, is om een chinese naam voor haar pas geboren dochter Alexis te vragen. Ze heeft gelijk na de geboorte de beste man opgebeld, met de datum en de exacte tijd van geboorte, zodat hij daarmee aan de slag kon.
Vandaag was de dag dat zij de namen op kon halen. Natuurlijk wilde ik mee om eens te zien hoe dat in z'n werk gaat.
We liepen een lange steeg in met tientallen kleine kamertjes waar de fortune-tellers zitten. Kleine krukjes voor de winkel staan klaar om de clienten een wachtkamertje te bieden. We gingen naar binnen en de man gaf Pancy een rode envelop. Daarin een prachtig gekaligrafeerde brief met 3 namen aan de linker kant en een heel verhaal op de rechter kant. Hij vertelde waarom hij tot die namen kwam.

Ik had graag een foto willen maken van de brief, om het aan jullie te laten zien, maar het voelde niet goed om dat te doen. Uit respect heb ik keurig mijn fototoestelletje in de tas laten zitten.

Volgens de chinese cultuur bestaat alles uit 5 componenten. Goud, water, vuur, aarde en wind. Als de baby is geboren, bestaat dat de kans dat 1 of meerdere componenten missen door de datum of de tijd. (daarom ga je voor de geboorte ook naar de fortune teller zodat hij je de juiste dag en tijd kan doorgeven, zodat de meeste componenten aanwezig zijn!) Hij zoekt dat dus uit en zoekt een naam waarin die missende componenten voorkomen zodat alles weer in balans is!

Pancy heeft mij natuurlijk verteld wat de namen zijn, maar ik weet het echt niet meer! Het zijn namen die bestaan uit 4 lettergrepen en natuurlijk chinees dus de seconde nadat ze het mij voor de 10e keer verteld had, was ik het al vergeten. Maar goed, met deze namen in de hand gaat ze straks naar haar vader om te overleggen welke naam het dan moet worden. Want ook hij heeft een stem in deze belangrijke beslissing!

Na deze heuglijke gebeurtenis zijn we samen aan de high tea gegaan om te vieren dat Alexis nu ook een chinese naam heeft gekregen. Een hele bijzondere ervaring!

No comments:

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails