Tuesday, October 23, 2012

What's in a name

De Chinezen krijgen bij hun geboorte een prachtige Chinese naam. Met zorg uitgezocht en vaak in overleg met de fortune-teller. Omdat hier in HK eigenlijk iedereen geboren wordt met een keizersnee, is de dag en het uur van de geboorte plus het geslacht van het babietje al ver van te voren bekend. Als ouders heb je vaak keuze uit 3 dagen en tijden.

Met deze wetenschap ga je als nieuwbakken ouders to be, naar de fortune-teller en die berekent wat voor jouw babietje de beste tijd is om geboren te worden. Is de stand van de maan wel goed, botsen jouw eigen geboortetijden niet met de geboorte tijden van de nieuwe baby, welke namen heb je zelf uitgezocht, hoe zit het met de voorouders, en als de fortune-teller zijn goedkeuring heeft gegeven en misschien wel nieuwe namen heeft geadviseerd, dan pas krijgt de baby zijn of haar naam!

Zoals je dus ziet, er gaat heel wat aan vooraf.

Hebben we het over Engelse namen die de meeste Chinezen ook hebben, dan is het een ander verhaal. Deze naam is alleen nodig mocht je op een Engelstalige school terecht komen, of als je later werk krijgt in een internationaal bedrijf of in een restaurant/hotel waar veel buitenlanders komen.

Deze naam wordt vaak door de persoon in kwestie zelf bedacht. Misschien zag ze een leuke film, of is ze fan van de Disney tekenfilms, of houdt ze van de regen, of een appel of ze verzint een naam die te maken heeft met je werk. De namen Igor, Winnie, Rain, Apple, Money, Barbie zijn echt geen uitzonderingen!

De naam die we het afgelopen weekend zijn tegengekomen was er eentje die we nog nooit gehoord hadden!

We lopen de PCCW binnen om opheldering te vragen over een rekening die ze hadden gestuurd. Een dame achter de balie knikt naar Chiel. Hij mag bij haar aan haar bureautje komen zitten. Voordat Chiel plaats neemt, stelt hij zichzelf voor. 'Hello, I'm Michael', waarop de dame zichzelf ook voorstelt. 'Hello Michael, I'm Kinki!' Chiel schoot bijna onder z'n stoel van het lachen en kon maar nauwelijks zich inhouden om te zeggen 'me too!'

Hij keek nog eens goed naar haar naambordje. Het staat er echt! Ik zit bij Kinki Kong aan tafel! Misschien werkt er nog ergens in hetzelfde bedrijf Horny Hong! En je zal het niet geloven, maar we kennen ook nog een dame die Porn heet! Echt waar!


1 comment:

Arlene said...

Geweldig ik kan me zo voorstellen dat jullie heel veel moeite hadden om serieus te blijven!

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails