Friday, November 30, 2012

Japan, deel 1


We zijn weer terug in Hong Kong na een geweldige tijd in Japan! Echt mensen, wat een bijzonder land is Japan! Ik denk dat Chiel en ik wel een fan zijn geworden van Japan! Ik had er heel veel zin in maar vond het ook heel erg eng omdat je van die verhalen hoort. Nergens engels. Moeilijk land. En gelukkig viel het allemaal reuze mee!

De cultuur, de ontzettend aardige en beleefde mensen die je bij alles willen helpen en echt hun best doen om je te begrijpen en om begrepen te worden, de prachtig aangelegde parken en tempel complexen, de super restaurantjes met een hoog zen gehalte, het geweldige openbaar vervoer, hoe schoon het overal is, hoe schoon de toiletten zijn op de meest drukke plekken en vooral de voorverwarmde toiletbrillen die je overal tegenkomt, echt het is allemaal niets tegen gevallen!


Natuurlijk zijn er soms ook wel wat mindere kanten. Zoals b.v. het roken. Het valt ons op, tegenwoordig als niet-rokers, dat je overal in restaurants en barretjes rokende mensen tegenkomt. Ze hebben dan wel een smokers en non-smokers gedeeltes. Voor mij geen enkel probleem maar het valt gewoon op vooral omdat je in HK nergens meer binnen mag roken. Wel hebben ze dan wel weer, sommige straten waar je weer niet mag roken maar binnen aan diezelfde straten in restaurants en hotellobby's, hangt een heerlijke mist van rook. Maar wij hebben b.v. niets gemerkt van een rooklucht op onze hotelkamers! Een non-smokingroom was echt een non-smokingroom en dat is weer eens iets anders dan b.v. in China!

En wat me tegenviel is dat Wifi alleen maar op sommige plekken is. Hier in HK kan je de hele dag door wifi gratis vinden. Op pleinen, parken, trein, taxi, metro's, winkelcentra, noem maar op. In Japan, en dan op de plekken waar wij waren, bijna nergens te vinden! En dat had ik niet verwacht van een land dat bekend staat om zijn technologische hoogstandjes.

Ook kom je bijna nergens vuilnisbakken tegen. Heel lastig. Maar nergens zie je rotzooi op straat liggen! En wat betreft het engels, dat valt best mee. Er staan altijd mensen op stations en metro's die weliswaar in Japans je te woord staan, je zo goed en zo kwaad als het gaat, je helpen. En wij zijn overal gekomen waar we naar toe wilden, dus...Vooral bij de info balies staan mensen die Engels praten. Het systeem bij de kaartjes verkoop heeft bijna allemaal een knop waar op staat 'english' dus als je die indrukt staat alles in het engels.


Het openbaar vervoer is goedkoper dan in Nederland maar weer duurder dan in Hong Kong. De taxi's zijn flink aan de prijs. Ze beginnen met een tarief van rond de 6,50 euro. Dus je wilt niet echt een uur in de taxi zitten want dat is schrikken bij het afrekenen maar als je kleine stukjes moet overbruggen geen enkel probleem. En het eten b.v. is goedkoper dan in Nederland maar weer duurder dan in Hong Kong. Als je hier in HK gemiddeld 4 euro per lunch kwijt bent dan is dat in Japan rond de 7 euro. Nog steeds goed te doen.


En wat soms tegenvalt in de grote van een hotelkamer. Wij hebben eigenlijk alleen maar 'gewone' kamers gehad. Niet te klein, niet te groot. Maar Silla en Steve hadden een kamer die was zo klein dat ik bijna met mijn armen wijd de muren kon aanraken. En wat ook opvalt is dat op de hotelkamers die wij hadden, de doorsnee hotels en niet de Hyatt's of Mariott's, er niets in de minibar te vinden is. Dat wil niet zeggen dat je niets kan drinken trouwens! Je mag gewoon je eigen boodschappen doen en die in de minibar zetten en elk hotel heeft een soort van kamer waar allemaal drink-automaten in staan. Je gooit er geld in en je kan je blikje drinken er uit halen. Ook staan er magnetrons om je noedelsoep in klaar te maken die je dan weer op je kamer kan opeten. Echt een geweldig systeem want bij het uitchecken heb je dat gezever niet. Je levert de sleutel in en dat is dat. Uitchecken kost echt maar 10 seconden!


Wij zijn per bus van Kansai airport in Osaka naar het centrum gegaan waar ons hotel was. Alles stond goed aangegeven en als je een beetje voorwerk hebt gepleegd op internet, weet je waar je de bussen kan vinden. Buiten stonden oude Japanse mannetjes de weg te wijzen en waar je kaartjes kon kopen en op welke knop je moest drukken. Voor 7 euro sta je met z'n tweetjes een 45 minuten later dan in het centrum! Vandaar hebben we de taxi genomen naar het hotel, ook al had Silla verteld dat het maar 10 minuten lopen was. We hadden echt geen idee welke kant we op moesten dus dat was veel makkelijker.


Ook de drukte in Japan is mij enorm mee gevallen. Misschien komt het dat we gewend zijn aan Hong Kong. De mensenmassa op een zaterdagmiddag in Mongkok is veel overweldigender dan tijdens de spits op Kyoto Station! Er wonen gewoon minder mensen in de 'grote' steden. En wat een enorm voordeel is dat de mensen hun ogen gebruiken! Net als in NL loop je rechts, dus dat gezigzag op de stoep heb je niet. En het verkeer houdt rekening met voetgangers en fietsers! Niemand heeft haast, dus als je oversteekt staat niemand te toeteren of rijden ze je ondersteboven. Het is alleen wennen dat de fietsers en de voetgangers dezelfde stoep gebruiken. Dus je kan ineens schrikken van een fiets die je inhaalt.


Osaka en Kyoto zijn dan grote steden maar ze kwamen bij ons over als dorpjes. Het meeste is laagbouw, kleine straatjes, schattige huisjes, kleine restaurantjes en relatief rustig op straat.


Ik heb net vanmorgen alle foto's gedownload van de camera's dus na deze post komen er nog wat postjes die over Japan gaan. Over de tempels, de prachtige maple-leaves in alle kleuren, over de marathon van Osaka en over Chiel die enorm veel last heeft gehad van zijn blessure die zich heeft uitgespreid van zijn rug naar zijn heupen en benen. Maar eerst even dit dus. Ik ga vanmiddag weer verder!

1 comment:

Fiona Teeuw said...

Ik wacht met spanning je vervolg berichtjes af...

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails