Tuesday, January 26, 2010

Mens erger je niet

Dat was de kop van het Wereld Expat Magazine. Ze hebben een Ergenissen-top 3 gemaakt.
  1. Een buitenlandse partner is bijna onmogelijk mee te nemen naar NL. Voor tijdelijk en permanent verblijf.
  2. DigiD en Burgerservice nummer is voor Nederlanders in het buitenland niet digitaal aan te vragen. Je moet een correspondentieadres in Nl hebben en een 06 nummer.
  3. Rijbewijs verlengen! Je moet wederom een Nederlands correspondentie adres hebben en het rijbewijs wordt niet opgestuurd naar het buitenland.
Nummer 1 hebben wij van dichtbij 2 keer meegemaakt.

Toen een vriend wilde verhuizen terug naar NL was het een probleem om zijn vrouw van Singaporese afkomst mee te nemen. De inburgeringscursus was het eerste wat ingevuld mocht worden. Net als Nederlandse les. En dat is makkelijk te vinden in het buitenland! Elk land loopt tenslotte over van de Nederlandse taalcursussen. NOT! Hij heeft maar even gewoond in NL en zijn vrouw was hier steeds voor korte tijd op vakantie. Ze hebben Nederlandse bodem verlaten en zijn naar de Emiraten vertrokken.

En een Nederlandse collega die op vakantie naar Nederland wilde gaan om zijn hoog bejaarde zieke oma te bezoeken met zijn Thaise vriendin kreeg nul op het rekest. Hij heeft het 4 jaar lang geprobeerd. Na 4 jaar heeft hij kunst en vliegwerk moeten uithalen (vader, werk, hij zelf stonden garant. AL 4 JAAR!!!!) en wonder boven wonder mocht hij dan eindelijk 2 weken naar zijn vaderland op vakantie. De arrogantie van de overheid die aanneemt dat iedereen permanent in NL wil blijven om uitkeringen te vangen, zet slecht bloed.

Nummer 2.
Een digitale handtekening regelen om je belasting b.v. te regelen schijnt alleen online te kunnen voor Nederlanders in Nederland. Een Burgerservicenummer krijgt elk kind in NL door de brievenbus. Als je geboren bent in het buitenland dus niet. Je kan alleen dit aanvragen door te verschijnen op het belastingkantoor in NL. Op afspraak.

Nummer 3. Het rijbewijs verlengen.
Laat ik daar nou net mee bezig zijn! Op zich is het RDW wel bereid mee te werken, maar elk mailtje duurt 3 werkdagen voordat het beantwoordt wordt. En heb je een vraag wat het mailtje daarvoor betreft, dan duurt dat weer 3 werkdagen! Ik ben dus nu 2 weken bezig met mailverkeer. En ik wacht nog steeds op antwoord! Want die 3 werkdagen zijn exclusief vrije dagen, atv-dagen, sneeuw op de rails, enz, enz. Ik heb dus nog steeds geen aanvraagformulier om mijn rijbewijs te verlengen. Nou ben ik op tijd begonnen met het aanvragen, althans dat leek erop, 2 maanden, maar in dit tempo zie ik mezelf weer opnieuw rijlessen nemen en examen doen.

Ik was ook echt verrast dat ik niet terecht kon bij het consulaat voor het verlengen van mijn rijbewijs. Dat leek me zo'n voor de hand liggende oplossing. Maar nee. Maar mocht ik nou toch slagen om mijn rijbewijs te verlengen voordat het verlopen is, dan sturen ze het op naar het Nederlandse adres. En dat is echt handig omdat als wij aankomen in NL en een auto willen huren, ik mijn rijbewijs moet laten zien.

Volgens mij kan dit echt veel makkelijker!

2 comments:

Lody said...

Hoezo makkelijker..........., nee als rechtgeaarde ambtenaar kan ik u mededelen dat we alleen volgens de vastgestelde richtlijnen handelen, dus........

Je wordt er soms echt doodmoe van.

Veel sterkte ermee.

liefs en dikke kus,
Lody

miss honeybee said...

Hihi, weet ik toch! Maar iets soepeler t.o.v. in het buitenland wonende nederlanders zou wel fijn zijn.

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails