Thursday, June 30, 2011

Handover Day

Created by me, using the HKSAR Protocol Websit...Image via Wikipedia

Morgen is het 1 juli. Een herdenkingsdag.

Op 1 juli 1997 werd Hong Kong door de Britse regering terug gegeven na een 99 jarig lease contract aan China en was de oprichting van Hong Kong Special Administrative Region een feit. Niet iedereen in Hong Kong was daar blij mee. In dat jaar emigreerden duizenden mensen, Hongkongers en expats, naar betere plekken. Want in hun ogen kon het alleen maar berg afwaarts gaan.

Dit is ook de reden dat China het 'One country, two systems' in het leven heeft geroepen. En natuurlijk hebben de Britten daar ook op aangestuurd. Dit wil zeggen dat Hong Kong (en Macao) een hoge mate van autonomie hebben en dat alleen Buitenlandse Zaken en Defensie onder China valt. Dit systeem blijft in ieder geval vanaf 1997 voor 50 jaar bestaan. En dat bracht weer wat rust in de tent.

Tot op de dag van vandaag is Hong Kong een democratie en is vrijheid van meningsuiting een recht. Daarom is ook elk jaar standaard op 1 juli een protestmars georganiseerd door 'Civil Human Rights Front' en over het algemeen gaat het dan om het kiesrecht en het handhaven van de democratie. Een opkomst van rond de 500.000 man is dan ook meer regel dan uitzondering. Hong Kong neemt zijn recht tot protest en vrijheid van meningsuiting ook heel serieus.

Maar behalve de protestmars, de officiƫle vieringen en de vrije dag voor iedereen in HK (behalve voor die man van mij dan!) is er ook een mega vuurwerkshow in Victoria Harbour. Denk niet dat wij het vuurwerk gaan zien want wij hebben onze eigen viering. Gezellig eten met het gezin van Paul en Rina!

Enhanced by Zemanta

2 comments:

Arlene said...

Ansje heb net je foto's bekeken wat heb jij het zwaar gehad zeg,nee zonder dollen prachtige foto's wat een hotel!!

Fiona Teeuw said...

Mooie foto's hoor! Daadwerkelijk een strak - trendy hotel. Jullie zijn dus weer helemaal ZEN.

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails