Friday, January 27, 2012

Koud frontje

Ik dacht dat het aan ons lag. Dat we halve Chinezen waren geworden. Dat we goed waren geïntegreerd kompleet met het 'het-is-nu-winter-dus-is-het-koud' syndroom. Maar nee, het is echt hartstikke koud!


Ik bedoel, een huis zonder verwarming is altijd onbehaaglijk. Buiten waait het, het regent, en het kwik komt niet boven de 7 graden. Hoe lekker is het dan om bij je kacheltje te zitten en je lijf op temperatuur te laten komen. Dan kan je er weer helemaal tegen als je naar buiten moet of als je in bed stapt. Maar nu blijven de extremiteiten koud, blijf je met je jas op de bank zitten en blijven de lakens klam van de kou. En dan heb ik het nog niet gehad over het naar de wc moeten midden in de nacht. De badkamer vloer lijkt wel bevroren!

We hadden dus een nieuw kacheltje gescoord van de zomer. En het helpt als je op 10 cm van de ventilator blijft zitten. Dan voel je de warmte. Nog sterker, je ruikt zo'n schroei lucht, want je wenkbrauwen smelten als sneeuw voor de zon en je neushaar is gelijk bijgewerkt.  Maar te veel naar links of naar rechts op de bank en je neus snuiten lukt niet meer. IJsblokjes vallen eruit! Jammer.

Nou had Mickey wel een kacheltje boven staan. En omdat zij nu met manlief in Canada zit tot maart, mochten wij dat kacheltje lenen en straks mee verhuizen naar het Hilton (Towers)! We zijn weer stukje bij beetje ontdooit. We kunnen weer gewoon lachen zonder dat we bang hoeven te zijn dat deze grijns voor weken op ons gezicht is ingevroren.

Maar ik hoor jullie denken, ze overdrijft! Drama-queen! Nou, de Hong Kong KNMI is het helemaal met me eens! Normale temperatuur hoort rond de 14 graden te zijn in deze periode van het jaar. Het kwik kwam de laatste week niet hoger dan 7 graden, in de stad! Bij onze vrienden in Tai Po, het buitengebied van HK zeg maar, en die gelukkig de afgelopen week ergens op een strandje in de Filippijnen hebben doorgebracht, kwam het niet boven de 4 graden!

De bevolking liep dus gelijk als eskimootjes door HK. Mutsen, wanten, sjaals, winterjassen, ze waren niet aan te slepen! Bijkomend nadeel van een koude winter in Hong Kong is dat het overal ruikt naar Tijger Balsem en mottenballen! Gedver. Je gaat bijna gestrekt van die geuren als je in de metro staat.

Ik moet eerlijk zeggen dat het sinds gistermiddag weer iets warmer voelt. De temp gaat weer omhoog. We zitten nu op de 13 graden! Lekker warm! En we hebben een kacheltje!Cold Weather Warning
The Cold Weather Warning is now in force. Cold weather is
expected in Hong Kong this morning.

As Hong Kong is being continuously affected by a cold winter
monsoon, people are advised to put on warm clothes and to
avoid adverse health effects due to the cold weather. You
must also ensure adequate indoor ventilation.

If you must go out, please avoid prolonged exposure to
wintry winds.

If you know of elderly persons or persons with chronic
medical conditions staying alone, please call or visit them
occasionally to check if they need any assistance.

Make sure heaters are safe before use, and place them away
from any combustibles. Do not light fires indoors as a means
to keep warm.

Whatever the temperature, please ensure that there is plenty
of fresh air in your room when you are using an old-type gas
water heater.

Dispatched by Hong Kong Observatory at 06:00 HKT on 27.01.2012

4 comments:

Mickey said...

als je het blaaskacheltje strategisch in de buurt van het straalkacheltje opstelt wordt de warmte jouw kant op geblezen en heeft t nog meer effect ;-).
Eventutueel extra warm blazertje in onze slaapkamer! (die graag terug in mrt als het dan nog loud is ;-) )

ARLENE VOOGD said...

Hier is het ook koud hoor en volgende week denken ze aan matige vorst!Ben blij dat ik woensdag as naar Spanje ga!Maar daar in HK zo koud dat lijkt me zonder verwarming inderdaad balen!!

Simone said...

Zag dat de temperaturen alweer een beetje op lopen! Kan je tenminste in de "ontdooi" stand. hihi!! Oh en wat heeft die Linn het naar d'r zin he? Volgen d'r op de voet...

Joke said...

Het was KOUD!!!!!!!!!!!!!!
Het was maar 6 graden hier en het voelt aan als minus een paar graden. Echt gek.... maar ook weer niet zo gek zonder fatsoenlijke verwarming. Gelukkig blijft onze woonkamer lekker warm met de airco die warme wind blaast. Niet te vergelijken met verwarmingswarmte!

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails