Sunday, September 30, 2012

Protest

Gisteravond liepen Chiel en ik over de boulevard om naar de lampionnen de kijken. Dit keer waren de lampionnen in de vorm van de terracotta warriors gemaakt. Heel erg mooi om te zien. Ik herkende zelfs het beeld van de 4 paarden met wagen die ik een paar dagen geleden in het museum had gezien!Maar wat ook opviel was het volgende:
Naast de lampionnen was een soort van walk-in bioscoop gemaakt. Allemaal kleine krukjes ervoor en iedereen die het wilde zien mocht daar gaan zitten. Gratis. En welke film werd er gedraaid? De oude nieuwsbeelden en documentaire over het Plein van de Vrede in Beijing! Je weet wel, de student die voor de tank bleef staan...Het was echt niet allemaal vredelievend op dat plein, als ik de beelden mag geloven. Er werd zelf over mensen heen gereden met tanks...


Maar waarom laten ze de beelden nu zien?

1. Dit jaar is het eerste jaar dat de Chinese regering in Beijing een groter aandeel heeft wat er in HK gebeurt. Zo zijn er nieuwe geschiedenis boeken op scholen aangeschaft, waar het hele voorval van het Plein van de Vrede nergens in te vinden is! Heel HK heeft een paar weken geleden daar enorm tegen geprotesteerd. En daar maken sommige actie groepen zich hard voor en vinden het hun taak om dan zelf maar mensen te onderwijzen op wat er gebeurt is.

2. Ze protesteren op deze manier. Iets wat is toegestaan in HK en waar de mainland Chinesen toch vreemd tegenaan kijken. Hier mag je je mening openbaar maken zonder dat er rellen uitbreken of dat de politie hardhandig tekeer gaat. Er was dan ook geen politie te zien!

3. Censuur is iets wat in China overal is en bij het leven hoort. Op deze manier kunnen de Chinese toeristen nog iets oppikken. En dat werd in grote getale gedaan. Alle krukjes zaten vol met vooral deze doelgroep!


Nadat we daar even hebben gekeken zijn we doorgelopen naar Ocean Terminal. Hier was voor de trap van Harbour City een expositie van de Chinese kunstenaar Yue Minjun. De kunstenaar die van die geweldige schilderijen maakt met lachende Chinezen en nu dus ook sculpturen van lachende Chinezen. Prachtig!

En toen was het tijd voor een hapje bij Blt om te vieren dat ik de 5 km training heb afgerond!

1 comment:

Arlene said...

Toch mooi dat je steeds weer iets nieuws meemaakt in HK,en dat zoiets kan zonder dat de chinese ME direct er op los slaat.
Wat ben je toch een bikkel met dat hardlopen van je,respect!!

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails