Het vakblad waar dit artikel in staat is op 29 mei naar al zijn abbonnementhouders verstuurd dus vanaf vandaag mocht ik het op mijn blog zetten! Je begrijpt wel dat ik zo trots ben als een aap op die man van mij.
Tim was hier in Hong Kong in dezelfde periode dat Lody hier op vakantie was. Samen met Chiel heeft hij een bezoek gebracht aan de office in Shenzhen. Ik geloof dat in de officiele versie van het artikel de foto van Chiel het niet heeft gehaald ivm de ruimte die beschikbaar was in het vakblad. Maar ik heb die foto wel gekregen van Tim dus ik heb de vrijheid genomen om de foto erin te plakken. Hihi.
Productie in China wordt duurder,
kwaliteit gaat steeds zwaarder wegen
Tekst en Foto’s: Tim de Vogel
“De tijd dat we het alleen van de lage productieprijzen moesten hebben is voorbij. Natuurlijk kun je in China nog altijd relatief goedkoop produceren, maar de kwaliteit speelt een minstens even belangrijke rol.” Michiel Honig geeft in Shenzhen, net over de grens van Hongkong, leiding aan IFS Interflexible Solutions.
Shenzhen kan het best worden omschreven als een enorm industriegebied. Hier wordt een groot aantal producten gemaakt die in onze winkels worden verkocht. We bezochten een fabriek van een Nederlands bedrijf dat in opdracht onderdelen en producten maakt.
Vissersdorp
Shenzhen was in 1992 nog een vissersdorp, hoewel het toen al was uitberoepen tot ‘Special Economic Zone’(SEZ). Wie nu door het gebied rijdt, kan zich dat maar moeilijk voorstellen. Een luchtfoto laat zien dat het gebied ruim 2.000 vierkante kilometer beslaat en dat de bebouwing zich als een uitdijende inktvlek over het landschap uitspreidt.
Deze economische zone telt bijna 8,5 miljoen inwoners op een oppervlak van 2.020 vierkante kilometer. Ter vergelijking: Nederland heeft 16,5 miljoen inwoners en een oppervlak van iets meer dan 41.500 vierkante kilometer.
Michiel Honig is hier al enige jaren bedrijfsleider van InterFlexible Solutions, een Nederlands bedrijf dat in China onderdelen en producten fabriceert. Hij woont in Hongkong en reist dagelijks naar China. “Hoewel het veel goedkoper wonen is in Shenzhen, konden mijn vrouw en ik er maar moeilijk aarden. Vandaar dat we ervoor hebben gekozen om ons in Hongkong te vestigen. Dit is een stad waar wij thuis voelen”, vertelt hij.
Hollands tintje
InterFlexible Solutions is gespecialiseerd in het maken van aluminium onderdelen en producten, maar ook glazen ovendeuren en andere producten kunnen in opdracht gemaakt worden. De opdrachten komen binnen vanuit Nederland, waarna Honig en zijn team van Chinese medewerkers ermee aan de slag gaan.
In het kantoor hangen twee klokken met de aanduidingen ‘Barneveld’ en ‘Shenzhen’. Aan de muren foto’s van Nederland: koeien aan slootjes en meer van dergelijke ‘typisch Nederlandse’ beelden. De Chinese medewerkers hebben Nederland nog nooit bezocht, laat staan Barneveld, toch waarderen ze dit Hollands tintje.
Een van hen gaat binnenkort echter stage lopen in Nederland. Honig: “Hij heeft potentie om door te groeien in de organisatie. Bovendien kan hij de kennis die hij opdoet straks niet alleen hier goed gebruiken, maar ook delen met de anderen.”
Stijgende prijzen
Honig is ervan overtuigd dat Westerse bedrijven in China zullen blijven produceren. “Natuurlijk gaan hier de prijzen omhoog. De grondstoffen worden duurder, de personeelskosten stijgen. Maar stel dat hier iets geproduceerd kan worden voor een euro, tegen 10 euro in het Westen. Als de kosten met 5% zouden stijgen, dan hebben we het over een toename van maar 5 euro cent, tegen 50 cent in het Westen. Het is allemaal maar relatief.”
Wel meent Honig dat het kwaliteitsaspect een steeds grotere rol gaat spelen. “De tijden dat je het over Chinese troep had zijn voorbij”, zegt hij.”Neem nou onze productiefaciliteit: we maken met een ongekende precisie producten en onderdelen. Natuurlijk nog steeds voor veel lagere kosten dan in het Westen, anders loonde het niet om hier te produceren.”
Communicatie
Op het kantoor vindt vooral de communicatie met de klanten en met de productie plaats, alsook de kwaliteitscontrole. “Eigenlijk hangen communicatie en kwaliteit nauw met elkaar samen”, stelt Honig. “Wij moeten continu met de klant communiceren om er zeker van te zijn dat wij precies datgene maken wat hij besteld heeft. We controleren hier de technische tekeningen, checken of alles in orde is, geven dit door aan de fabriek, controleren daar weer of alles juist wordt geproduceerd en checken de producten nog eens voordat ze de container in gaan. We moeten ervoor zorgen dat 99,99 procent goed is. Een perfectie van 100% bereik je nooit, maar je kunt er wel heel dicht bij in de buurt komen.”
Handwerk
De ‘fabriek’ is totaal anders dan we in het Westen gewend zijn. Wat eerst opvalt is dat er geen lopende banden zijn. De producten worden gewoon over een lange tafel doorgeschoven. Normaal gesproken zitten op alle posten werknemers die een deel van de productie voor hun rekening nemen, vandaag echter is de fabriek gesloten vanwege het warme weer. Tijdens warme periodes stijgt het elektriciteitsverbruik in dit deel van China explosief vanwege de vele airco’s. Om die pieken op te vangen moeten de fabrieken één dag per week de deuren sluiten. De gemiste werkdag wordt op de zaterdagen ingelopen.
De werknemers gebruiken daar waar nodig geavanceerde apparatuur, maar altijd met de hand. In een land waar handenarbeid goedkoop is, wordt de toepassing van robots tot een minimum beperkt.
Aan een kant van de hal worden momenteel muursteunen voor LCD-tv’s gemaakt, aan de andere zijde steigeronderdelen. Honig: “Dat geeft maar aan hoe divers we zijn. Maar voor beide productsoorten gelden hier dezelfde hoge kwaliteitseisen.”
Milieu
China heeft een imago dat er vaak een oogje dicht wordt geknepen als het gaat om het milieu. Niets is tegenwoordig echter minder waar. Zo zijn in Shenzhen de milieuvervuilende bedrijven in één gebied geconcentreerd, waardoor het voor de overheid eenvoudiger is om controle op de activiteiten uit te oefenen.
Bovendien stimuleert de overheid de komst van nieuwe, milieuvriendelijke bedrijven naar dit gebied. Voor hen gelden speciale, lage, belastingen en lagere grondprijzen.
“Wij willen zelf ook zo milieuvriendelijk mogelijk werken”, vertelt Honig. “Je weet dat er in China op dit gebied nog erg veel moet gebeuren en als wij daar ook een steentje aan bij kunnen dragen, dan zullen we dit zeker doen.”
In Barneveld is het iets voor half zes ’s ochtends terwijl in het kantoor in Shenzhen de lunchpauze nadert.
Een Nederlands tintje in een Chinees kantoor.
Michiel Honig in overleg met een werkneemster: “Alles draait hier om communicatie.”
Onderdelen voor wandsteunen klaar voor assemblage.
Aluminium steigeronderdelen staan na productie klaar voor transport naar Nederland.
4 comments:
Wow, míjn zwaag wordt nog een celeb!!!
Wat een mooi stuk is dat (redactioneel bedoel ik), leuk dat het er zo instaat. Trots op Chiel hoor.
roetjes,
Lody
welk vakblad is dit en waar is die te krijgen of kan je mij iets toesturen er over ik spreek regelmatig mensen die steigers verkopen op een beurs
ik hoor graag van je
Nou zeg.....goed hoor!!
Ben wel trots op mijn zus en zwager!
liefs Arlene
Post a Comment