Monday, March 21, 2011

Acupunctuur en Chinese Medicine (1)

Om 12 uur werd ik verwacht in het AcuMedic Acupuncture and Chinese Medical Centre in Yau Ma Tei.

Spannend. In al die jaren dat ik deel uitmaak van de Chinese samenleving is dit voor mij de eerste keer. Niet omdat ik het niet wilde proberen maar vooral omdat de meesten worden gerund door traditionele Chinese oude mannetjes die geen woord Engels spreken. En dat maakt de drempel best hoog...

Bij toeval kwam ik deze praktijk tegen en wonder boven wonder werkten er mensen die Engels spraken. Ik kon mijn wensen en klachten duidelijk maken en omdat de dokter geen Engels spreekt, kreeg ik een tolk toegewezen.


Dus even voor 12 uur liep ik iets gespannen maar vooral nieuwsgierig naar binnen. Yvonne, mijn tolk en manager van de praktijk, kwam gelijk op me af. Ik kreeg 2 A4-tjes in mijn handen gedrukt met wat ik kon verwachten, wat er kon mis gaan en wat er niet kon misgaan als ik acupunctuur en/of Chinese Herbal medicijnen ging gebruiken. De deur ging open....

Ik liep een gangetje in met aan de ene kant 4 kleine half afgeschermde hokjes, en aan de andere kant 4 witte gordijnen. Het leken wel paskamertjes. In elk hokje stond een piepkleine bureautje en 2 piepkleine stoeltjes. Het had meer weg van een flinke douche cabine dan van een kantoor. Mijn piepkleine dokter, Brenda, zat al achter haar bureautje en de tolk ging op een klein krukje naast haar zitten. Ik kreeg een beetje de slappe lach omdat ik steeds aan David de Kabouter moest denken, maar ik dwaal af. Ze hadden mijn dossier al door genomen, (afgelopen zaterdag had ik al formulieren ingevuld) en nu werd een plan van aanpak besproken.

De dokter sprak, Yvonne en ik keken haar aandachtig aan, Yvonne vertaalde en ik knikte. De dokter wilde mijn handen bekijken en hartslag opnemen.

Volgens de dokter was ik moe, heel erg moe, sliep ik slecht en maakte ik me te veel zorgen. En ook was mijn lichaam van binnen 'too wet' en 'too hot'. Het ging over de Chi, die bij mij niet goed vloeide. Te veel 'spicy' eten was voor mij niet goed. Ook moet ik geen mango en ananas meer eten. Slecht voor de Chi. Ook voelde ze dat ik een blokkade had van sommige organen. Daardoor hield mijn lichaam te veel water vast, daardoor was afvallen altijd zo'n 'struggle' en voelde ik mij soms zo emotioneel. Hoe bedoel je? Ik zat alweer met tranen in mijn ogen. Ze wilde mijn tong zien en ze zei dat mijn tong bevestigde wat zij al had gezegd. Too wet en too hot. Mijn organen waren 'dorstig' maar door de blokkade kregen ze geen drinken.

Plan van aanpak: de Chi helpen zijn weg weer te vinden en de rust herstellen! En dat gaan we doen door acupunctuur en Chinese kruiden.

Ik ging nu achter het gordijn. Ik mocht gaan liggen en de plekken waar de naalden zouden komen werden ontsmet en voordat ik het doorhad, zaten er al een naaldje of 20 verspreid over bovenlichaam, armen en hoofd in! En eerlijk is eerlijk, ik heb niets gevoeld! Daarna werden op sommige naalden lichte stroomstootjes uitgevoerd om de Chi wakker te schudden. Mijn tolk stond namelijk achter het gordijn nog steeds te vertalen voor mij! Deze behandeling duurde 20 minuten.

Na de 20 minuten kwam een verpleegstertje binnen om de naalden te verwijderen. Een voor een trok ze pijnloos de naalden eruit en toen kreeg ik nog een volledige bodycheck om zeker te zijn dat er niet een naaldje achter was gebleven. En zo kwam aan deel 1 een eind...

Deel 2 bestond uit een oor-acupunctie. Omdat ik wil stoppen met roken, krijg ik deze behandeling. In mijn oorschelp worden hele kleine naaldjes gestoken die daar blijven zitten tot mijn volgende afspraak. Bij sommige voelde ik een pijnscheut. Dat klopt, zei de dokter. Bovenaan je oor zitten punten die in verband staan met de blokkade van sommige organen. De naaldjes onderaan voelde ik niet. Dat klopte ook, zei de dokter. Van deze organen heb je geen last! Ze liet me de naaldjes zien die haast met het blote oog niet te zien zijn. Ik kreeg er eentje mee in de verpakking zodat ik het thuis aan Chiel kon laten zien! A.s. woensdag moet ik weer terug komen om de oude naaldjes te verwijderen en nieuwe worden dan gezet. Volgens haar heb ik 5 van deze sessie's nodig.


Deel 3 van de behandeling bestond uit een kopje medicinale kruidenthee. Het zag eruit als koffie en smaakte naar iets wat ik van mijn leven nog nooit geproefd had. Bitter, zout, zoet, echt alles door elkaar. Kan niet zeggen dat het vies was, maar lekker is ook anders. Voor vanavond en dinsdag heb ik nog 3 pakjes meegekregen die ik moet innemen.


Ik ben naar huis gegaan per taxi want ik was bek af. Ik kon mijn ogen niet meer open houden. Ik ben op de bank geploft en als een blok in slaap gevallen en ik voel me nog steeds ontzettend moe. Maar dat hoort erbij. Dat had de dokter me al verteld. De klachten kunnen ineens enorm toenemen om daarna gestaag af te nemen. En ik heb vandaag maar 4 sigaretten gerookt! Nog niet het gewenste resultaat maar het is op de goede weg!

Woensdag staat een nieuwe afspraak en ik ben erachter gekomen dat slapen op je oor waar die naaldjes inzitten, niet prettig is...

Have a nice day!

2 comments:

ARLENE VOOGD said...

Wat een avontuur weer,ik hoop dat het je helpt,heb best wel vertrouwen in acupunctuur en chinese kruiden.Mij heeft het van de migraine afgeholpen en toen ik het heel erg druk had van de stress,Bert v.d.Bunte heeft hier zo'n praktijk.Na een behnadeling goed drinken om alle afvalstoffen af te voeren,kreeg ik als raad!

Rina said...

Hee Ans. Hoe ze aan je hangen en tong kunnen zien hoe jij je voelt, dat vind ik toch wel zo knap. Dat Indiaas eten zondag was dus niet zo slim, maar wel erg gezellig. Volgende keer een ander restaurantje met wat minder spicy food maar vast weer net zo gezellig! Houd vol, het is de moeite waard om te stoppen!
Paul, Loes, Lars, Maaike en Rina

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails