Thursday, March 17, 2011

Straling Japan

Ik kreeg van Yvon de vraag of wij hier in Hong Kong iets merken van de meltdown die plaats heeft gevonden in Japan. Ik ben gelijk het internet op gegaan of er nieuws was hierover...


Sinds de eerste explosie, heeft de HK-government besloten om via de Hong Kong Observatory ( zeg maar de KNMI van Hong Kong) de straling zorgvuldig in de gaten te houden. Per regio wordt nu per uur de straling gemeten en direct op hun website gepubliceerd. In normale omstandigheden wordt dit ook gedaan maar komen de bevindingen dagelijks op hun website! Tot nu toe is er geen enkele verhoging boven het normale. 


Verder worden reizigers vanuit Japan op het vliegveld gescreend. Ook worden vluchten naar het rampgebied gecanceld. Je zou dus nog wel kunnen vliegen naar gebieden in Japan die niet getroffen zijn alhoewel het advies is om thuis te blijven als het niet noodzakelijk is. Toeristen vanuit HK die voor 11 maart een ticket hadden geboekt naar Japan kunnen hun geld weer terug krijgen. Geloof mij, niemand wil nu vliegen naar Japan...


Het filmpje onder aan deze post laat zien dat er lange rijen staan voor winkeltjes die Japanse baby melkpoeder verkopen. De politie houdt een oogje in het zeil en zorgt ervoor dat alles ordelijk verloopt. Iedereen wil de melkpoeder inslaan die een baby heeft die deze melk drinkt. De volgende lading kan misschien wel besmet zijn!


Gisteren zag ik in de supermarkt dat de "Japanese Products" schappen al akelig leeg beginnen te raken. Natuurlijk heeft dat te maken met het feit dat Japanse bedrijven in de rampgebieden niets meer kunnen verschepen omdat hun fabriek in puin ligt, maar toch ook wel dat men bang is dat de volgende lading misschien wel besmet is. 


De sushi-bars in HK vond ik leger dan normaal. Persoonlijk at ik al nooit 'blue fin tuna' omdat er vele andere alternatieven zijn die niet met uitsterving worden bedreigd. Maar dit soort produkten die specifiek uit Japan komen zijn niet meer te verkrijgen. Niet vanwege de straling maar vooral omdat de logistiek vanuit Japan op z'n kont ligt.


Het HK ministerie van Landbouw en Gezondheid is al begonnen om alle geïmporteerde voedsel vanuit Japan en directe omgeving te scannen en zonodig te verbieden.


Ik moet zeggen dat ik me nog geen zorgen had gemaakt over straling. Ook al omdat 'stralingsgevaar' zo ver buiten het normale aspect van je leven valt. Maar al lijkt het in de ogen van menigeen dat Azië een soort van bananen republiek is, ik heb het volste vertrouwen in de HK government. Ik weet zeker dat zij hun inwoners zo goed mogelijk proberen te beschermen. Tot nu toe, geen paniek in Huize Honig. Wel oplettend, maar geen paniek...


HK ramps up radiation response 
Colleen Lee and Serinah Ho , The Standard
Thursday, March 17, 2011

Hong Kong has beefed up its emergency response as fears grow of a nuclear meltdown in Japan. Over the next few days, authorities will give a daily briefing on the latest situation in Japan.


The Hong Kong Observatory yesterday started releasing realtime radiation readings on its website on an hourly basis instead of daily.

Also, counters have been set up at Chek Lap Kok airport for passengers from Japan to have voluntary scans for radiation.
Undersecretary for Security Lai Tung- kwok said radiation monitoring has been stepped up as "travelers may have concerns," but assured that it is unlikely those returning will have suffered radiation exposure.









"The further one is away from the radiation source, the less harmful it will be. So we believe those returning from Tokyo and its neighboring areas were not exposed to higher-than-normal radiation levels," he said.
The 64 travelers who received checks at the airport until 4.30pm were clear.







Have a nice day!

2 comments:

Arlene said...

Gelukkig maar, nu is het wel fijn te weten dat de Hongkong autoriteiten altijd zo voorzichtig zijn en overal voor waarschuwen.Wanneer kom(en) jij/jullie eigenlijk weer hier?

miss honeybee said...

Hoi Arlene,
We komen 31 maart aan in NL!
X

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails