Friday, July 22, 2011

Niet mijn probleem!

Het is me vaker opgevallen. Mijn mede stadsgenoten en in het bijzonder die van het Chinese soort, hebben weinig tot niet, empathisch vermogen. Tenzij ze een tijdje in het buitenland hebben gewoond!

Het interesseert ze geen bal, als ze de deur net voor je neus dicht gooien. Achterom kijken of er misschien iemand anders loopt gebeurt nooit. Met je ogenkleppen voor op straat lopen is ook heel gewoon. Ze stappen geen meter op zij. Jammer dan dat jij net je handen vol hebt met iets. Effe bijpraten voor de roltrap is ook erg geliefd. Jammer dan dat er net een stroom van mensen die roltrap afkomt en bijna over elkaar heen valt. Of net voor jou de deur door glippen omdat jij die net hebt open gedaan en zij te beroerd zijn om hun handen uit de mouwen te steken omdat het ...onhygiënisch is!

In het verkeer is het ook niet anders. Rustig stoppen met je taxi midden op de stoep of pal op een zebrapad. Moet kunnen. En als je dan roept of op de auto tikt, kijken ze niet eens op! Want volgens mij weten ze het wel hoor, dat ze lichtelijk aso zijn! Ieder voor zich en Budha voor ons allen!

Al sinds vorige week, net de dag voordat Chiel en ik vertrokken naar Pattaya, begaf de airco in Chiel's kamer op het HK-kantoor het. Gelukkig deden de andere 4 airco's op de vloer het wel, maar net dat ene kamertje waar Chiel zit en waar de zon dus volop naar binnen schijnt, hield er mee op. En dat is vervelend.

Hij vroeg die donderdagmiddag of Elvira (zijn secetaresse) wilde bellen met een monteur. Die kwam gelijk (dat dan weer wel!) maakte de airco schoon en voila. De airco deed het... Tot gisteren...

Dus Chiel vroeg aan Elvira of ze weer de monteur wilde bellen. Opnieuw kwam hij gelijk, bekeek de airco en volgens hem zat het probleem dus in de airco-uitlaat. En hier begint het probleem. De monteur keek en zag, dat de airco unit plus uitlaat buiten op de 16de verdieping staat. Chiel's kantoor is gevestigd op de 15de verdieping.

Geen probleem. De monteur liep naar de 16de verdieping. Klopt aan bij het kantoor wat dus precies boven Chiel's kantoor is, hmm...er wordt niet open gedaan. Monteur loopt weer naar beneden en verteld Elvira dat er niet open wordt gedaan. Elvira zoekt het nummer op van het kantoor op 16 hoog. En jawel. Ze nemen op. Ze legt het probleem uit. Of de monteur dus even naar de airco unit mag kijken...en wat denk je? NEE! Ze zeggen gewoon nee!! En hangen gelijk op!

Onbegrijpelijk! Voor ons totaal onbegrijpelijk! Wij Nederlanders zitten er niet mee als er iemand door jouw tuin iets moet doen bij de buren. Of dat de postbode een pakje brengt voor de buren die niet thuis zijn.

Elvira daarentegen haalde haar schouders gewoon op. 'That's Hong Kong', zei ze. Zij had niet anders verwacht. Ze legde uit dat HK-mensen nogal op zichzelf zijn. Ze creëren hun eigen bubbel op kantoor en thuis en verder sluiten ze zich af voor de rest van de wereld. En jammer dan dat jouw airco gemaakt moet worden. Niet mijn probleem. Jouw probleem. 'You deal with it, good luck!'

Ze snappen er ook geen snars van hoe Chiel het kantoor en fabriek runt. Hij is veel te lief! En hij wil dat iedereen meedenkt en vooral nadenkt over wat je nou precies aan het doen bent. Maar voor hun is een baas iemand die 's ochtends roept wat iedereen moet doen, geen complimenten geeft, je uitkaffert en vooral niet wil dat mensen hun gezond verstand gebruiken. Gewoon doen wat IK zeg, hebben ze het liefst. Want zo hoef je zelf nooit verantwoordelijk te zijn voor je eigen werk!

We hebben het allemaal wel eens mee gemaakt hier. Zo bureaucratisch tot en met. Niet willen meedenken. Je tot de letter aan de regeltjes houden. En mocht je nou met een goed verhaal komen, eentje die zij zelfs wel begrijpen, dan krijg je dit voor je voeten....'Company Policy' ...met andere woorden, de baas wil het zo. Sorry. En dat moet je ze dan ook weer nageven, ze wijken er geen millimeter van af!

Oh soms....soms zou je ze wel willen wurgen!

No comments:

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails