Tuesday, November 04, 2008

Verschillen tussen Hong Kong en NL



Toen wij in 2004 naar China verhuisden was de cultuur-shock enorm. Niets kon ons voorbereiden op wat er zou gaan komen. Het enige wat we konden doen was rustig afwachten, blijven ademhalen en net doen of het heel gewoon is. Althans dat werkte goed voor Chiel en mij.



We zijn nu 4 jaar verder. En ik heb net het bericht gelezen wat ik 4 jaar geleden heb geschreven. Over veel van deze verschillen die ik toen met verbazing heb geschreven halen we nu inmiddels onze schouders op. T'is nou eenmaal zo en schijnbaar werkt het goed zo. Maar toch blijven sommige verschillen je gewoonweg achtervolgen en intrigeren!

Inmiddels zitten we in HongKong en zijn we uit het mainland vertrokken. En ondanks het feit dat HongKong toch flink verwesterd is, alhoewel de meeste bezoekers aan ons denken dat ze hier nog rond lopen met een bamboe punt hoedje, blijven er dingen bestaan die godsonmogelijk zouden zijn in NL...

Het bankverkeer is hier soepeler dan in China. Internet bankieren is mogelijk bij de meeste banken ware het niet dat je toch nog gebeld wordt als je online een betaling hebt gedaan! Of het echt wel klopt dat je een betaling wilt doen! Niet elke bank heeft deze "service". De Citibank belt steevast op en bij de DBS bank moet je echt gestudeerd hebben om wijs te worden van hun internetpakket. Er zit echt geen logica in.

De supermarkten hier in Hong Kong zijn van hoge kwaliteit. Persoonlijk heb ik in NL nog geen supermarkt gezien die hier aan kan tippen. Er bestaat hier zelfs een supermarkt met uitsluitend organische produkten! Van koffiefilters tot en met het waspoeder. Knetterduur maar een genot om er door heen te lopen. Het verschilt wel erg tussen de supermarkten onderling. De dure supermarkten hier hebben bij elke stelling wel iemand staan aan wie je een vraag kwijt kan.
Zelf inpakken zoals wij gewend zijn in NL bestaat niet. Op zaterdagmorgen bij een overvolle Super de Boer met het zweet op je rug eerst alles op de lopende band leggen en dan na de PIEP er weer afgrissen zodat je brood niet geplet wordt door de zak aardappels is er niet bij. Oh nee! Je maakt op deze manier iemand werkeloos. Alles wordt ingepakt, er wordt ijs in een zakje onder de verse vis geplakt en de cassieres kunnen nadenken! Het zware spul gaat onder in de "organisch afbreekbare" tas en de tere lichte spulletjes komen keurig boven op.

Roggelen is in Hong Kong verboden. Dat wil zeggen het uitspugen van zo'n lekkere warme fluim. Sinds de SARS is er veel aan gedaan om deze weerzinwekkende hobby in de kiem te smoren. Natuurlijk hoor je nog steeds de roggels links en rechts voorbijkomen maar in vergelijking met China te verwaarlozen. De Hongky's kijken zelf ook geirriteerd om als er vlak naast hun oor even vanonderuit geschraapt wordt.

Afdingen op markten moet je echt doen anders ben je een dief van je eigen portemonnee. Zelfs bij winkels moet je zo nu en dan vragen of er wat af kan. Wil ik iets kopen op de markt van 20 dollar, dan ga ik echt niet afdingen...de Honky's wel
!

Verkeersregels worden toch over 't algemeen nagekomen. Ook hier staan op vele plekken flitspalen. Ik weet zeker dat als je op je fiets over de snelweg naar het vliegveld wil gaan er binnen no time een politieauto naast je staat.
Het begrip "voetganger" is niet zo'n prioriteit bij de automobilisten hier. Ze worden er niet warm of koud van. Ze stoppen gerust op een zebrapad, komen als een gek uit de parkeergarage rijden en dus over het trottoir, en het begrip "anticiperen" is ze totaal onbekend!
Hard optrekken als een rood stoplicht opdoemt en vervolgens keihard in de remmen gaan en dan heel verbaasd kijken, terwijl het voor mij geen verrassing was als passagier! Of in een file die kilometers lang is, vervolgens minutenlan
g op je claxon te hangen, schijnt echt te helpen! Maar mocht je denken dat de taxichauffeurs in Hong Kong niet kunnen rijden, ga dan gerust eens over de grens China in. Dan zit je ineens in Hong Kong super ontspannen achterin!

Voetgangers zijn een verhaal apart. Er zit geen systeem in. Iedereen loopt kris kras over de stoep. En de honky's denken echt dat als zij je niet aankijken, je er gewoon niet loopt! De westerlingen kennen dit verschijnsel niet. Zij zijn dus ook altijd degenen die aan de kant gaan, ruimte laten voor de tegenligger op de stoep. Soms wordt je er helemaal gek van. Maar ik heb ontdekt als jij ze niet aankijkt, ZIJ dus aan de kant gaan! Slim wah?! Of hoe sommigen een winkel uit slenteren zonder te kijken of er iemand loopt!
Ook zijn ze keien als het gaat om doorstroming bi
j bv roltrappen. Waar kan je beter gaan staan om je telefoon te pakken, je boodschappen karretje te controleren, afscheid nemen van je vrienden en familie of te kijken waar je heen wilt gaan? Juist! Aan het eind van de roltrap! Heel fijn!

Luchtjes die je tegemoet komen op straat of op de markt! De penetrante lucht van "stinky tofu" is met geen pen te beschrijven. Maak me sterk dat als deze lucht op de markt in NL te ruiken zou zijn, de inspecteur van de voedsel-en warendienst er gelijk bovenop zou zitten.

Deur ophouden als er iemand achter je loopt is werkelijk ondenkbaar! Ze laten de deur rustig voor je neus dicht vallen. Het liefst piepen ze door de kier zonder de deur aan te raken. In het begin sta je dus als westerling bij elk winkelcentrum de deur open te houden en voor je het weet heb je een baan als portier te pakken. Doe ik ook niet meer. Ik ben al flink geïntegreerd, hihi.

Service, service en nogmaals service! Bij alles! Of je nu bij het postkantoor staat (ik hoop dat die verschrikkelijke irritante dame bij het postkantoor van Druten dit ook leest!), de noedelshop of bij de dokter bent, overal staat service hoog in 't vaandel. Iedereen heeft een bloedhekel aan wachten hier in HK. En ze zijn als de dood dat ze aangeklaagd worden voor het een of ander. Overal staan bordjes met "slippery floor", er wordt constant door de MTR geroepen wanneer het regent dat de vloer glad kan zijn, dus je bent gewaarschuwd!

Schoon op straat, geen graffiti, geen kapotte lampen in een tunnel, geen vette hondendrollen op straat, geen zooi in de trein of op het perron, geen hangjongeren.

Wel copy-watch verkopers, en hele irritante! Wel klein-India bij ons voor het huis op de stoep en die zitten echt helemaal nergens mee! Wel super bureaucratische instellingen. Wel veel kabaal en licht vervuiling. Wel smog. Wel heel veel mensen.

Nee, al met al heb ik goed naar mijn zin hier!

1 comment:

Anonymous said...

de verschillen zo te lezen zijn er best wel; krijg alleen al de kriebels aan de herinnering van de "Stinky Tofu" Lekker hoor op je "jetlag"nuchtere maag!!! Jammie, jammie, maar 's lands wijs, 's lands eer, zullen we maar zeggen.

dikke kus

Simone

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails